Preşedintele Comunităţii Evreilor Bistriţeni, Fredi Deac, a anunțat cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului că pentru 2019, atunci când se vor împlini 75 de ani de la acele atrocități, se pregătește un monument special.
”Am demarat un nou proiect în cadrul comunității noastre. Vom obține cât de curând tabelele nominale cu toți evreii care au fost deportați în 1944 din fostul județ Năsăud, iar peste doi ani, când vom comemora 75 de ani de la deportarea acestora în lagărele morții, vom dezveli în curtea Sinagogii un monument pe care vor fi trecute numele tuturor evreilor care au pătimit atunci”, a spus Fredi Deac.
Circa 7.000 de evrei au fost luaţi din casele lor în luna mai a anului 1944 şi duşi în ghetoul de la marginea Bistriţei, iar cei din zona Becleanului în ghetoul de la Dej, ambele fiind printre puţinele din Europa sub cerul liber. În perioada 4-6 iunie 1944, evreii au fost deportaţi în două tranşe la Auschwitz şi Birkenau. Dintre cei deportaţi, doar 10% s-au întors acasă. Prin sprijinul lor, în 1946 a fost inaugurat Monumentul deportaţilor din faţa Sinagogii, unul din monumentele reprezentative din România. În Bistriţa-Năsăud sunt 72 de cimitire evreieşti, unele chiar şi cu un singur mormânt.
Si exodul bietilor romani din tara lor tot un holocaust este,cand o sa fie comemorat?
Cand mai ramane un singur locuitor.