Primăria Bistrița va intra în proiectul ”Fondul de acțiune privind energia durabilă” (SEAF) din cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român.
Municipalitatea va adera la Asociația România Green Building Council (RoGBC), organizație constituită la nivel național pentru a implementa Programul European Energy Award – Comunitate Sustenabilă (ROEEA). Cotizația este de 6.000 de lei pe an, sumă ce va fi rambursată prin Proiectul SEAF. Contribuția financiară a municipiului Bistrița la proiectul ”Fondul de acțiune privind energia durabilă” este de 65.044 lei.
Scopul este de îmbunătățire a managementului energiei, prin aplicarea instrumentelor Premiului European pentru Energie (European Energy Award).
Obiectivul proiectului vizează susținerea unui management al energiei durabile la nivelul municipalităților din România, prin îmbunătățirea infrastructurii locale, consolidarea capacităților de gestionare și conștientizare cu privire la eficiența energetică și energia regenerabilă, cu scopul de a crește calitatea vieții cetățenilor, a diminua costurile energetice și de a oferi un răspuns la schimbările climatice.
Municipiul Bistriţa s-a angajat voluntar, alături de mii de autorități locale și regionale europene, să îndeplinească obiectivele UE privind clima şi energia pe teritoriul lor, începând cu anul 2009 odată cu aderarea la iniţiativa europeană “Convenția Primarilor”. Ca oraş semnatar al convenţiei, municipiul Bistriţa a elaborat Planul de Acţiune privind Energia Durabilă (PAED), care prezintă modul în care administraţia locală îşi va realiza obiectivul de reducere cu 20% a emisiilor de CO2 până în 2020, pe raza sa administrativă, pe următoarele domenii principale de acţiune: clădiri, iluminat public, transport, producţie locală de energie din surse regenerabile.
Începând cu anul 2015, Convenția Primarilor a lansat orașelor provocarea de a se implica și mai mult în acțiunea de atenuare a efectelor schimbărilor climatice şi adaptare la acestea, prin stabilirea unei ținte de cel puțin 40% reducere emisii CO2 până în anul 2030, dovedită prin adoptarea unui Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC). De asemenea, Municipiul Bistrița are obligația de realizare a Programului de îmbunătățire a eficienței energetice prevăzut prin Legea eficienței energetice nr.121/2014, program care cuprinde anumite secțiuni suplimentare față de PAED, rezultând astfel necesitatea actualizării PAED astfel încât acesta să corespundă cu cerințele Deciziei ANRE nr. 7/DEE 12.05.2015.
Proiectul ”Fondul de acțiune privind energia durabilă” (SEAF) – cu termen final de implementare 7 septembrie 2019, oferă municipiului Bistrița oportunitatea realizării PAEDC, respectiv a prevederilor Legii eficienței energetice nr.121/2014. SEAF cuprinde 2 componente de finanțare, municipiul Bistrița fiind eligibil pentru componenta 1 – ”Abordarea integrată a Premiului European pentru Energie” in valoare totala de 2,666,989 CHF. În cadrul proiectului se finanțează, de regulă, decontarea a 85% din totalul cheltuielilor eligibile efectuate:
a. Cotizația plătită de unitatea administrativ-teritorială la Asociația Romania Green Building Council, în procent de 50% din valoarea cotizației anuale, în sumă de 6.000 lei/an (proiectul SEAF se va finaliza la 7 septembrie 2019, rezultând o contribuție de 6.000 lei, aferentă perioadei cuprinse de la data aderării până la finalizarea proiectului SEAF;
b. Actualizarea/verificarea PAED/elaborarea PAEDC; se decontează 85% din valoarea cheltuielilor angajate în urma achiziției publice ce va fi derulată de către Primăria Municipiului Bistrița, dar nu mai mult de 30.000 CHF. Contribuția primăriei este de 15 %, adică 5.295 CHF
c. Costurile de certificare, recertificare, audituri intermediare (acțiune desfășurată după etapa inițierii EEA și a actualizării PAED/ elaborare PAEDC); se decontează 85% din aceste cheltuieli, dar nu mai mult de 5.000 CHF; contribuția primăriei este în sumă de 900 CHF
d. Acțiuni de premiere: Cea mai performantă unitate administrativ-teritorială certificate energetic va primi o finanțare nerambursabilă de 30.000 CHF pentru o acțiune suplimantară. UAT clasată pe locul 2 va primi 15.000 CHF, iar UAT clasată pe locul 3 va primi 5.000 CHF; finanțarea vizează 85% din valoarea cheltuielilor fie pentru acțiuni deja realizate, fie pentru acțiuni noi, pe perioada a 12 luni înainte sau după premiere. În cazul în care Municipiul Bistrița va fi premiat, este necesară suportarea contribuției de 15% din valoarea acțiunii realizate, în sumă de maxim 5.295 CHF
e. Acțiuni de mici dimensiuni pentru orașele certificate energetic și pentru orașele în curs de certificare; fiecare UAT care a finalizat etapa de inițiere ”Premiul European pentru Energie” va fi eligibil pentru o finanțare de 12.750 CHF pentru finanțarea unei acțiuni prioritare de mici dimensiuni prevăzută în PAED, beneficiarul urmând a contribui cu minim 15% (2.250 CHF. Acțiunea poate include investiții în management energetic, eficiența energetică sau furnizare energie regenerabilă, campanii de informare, consultanță/audit/alte servicii de asistență tehnică.
f. Taxa de performanță EEA – se decontează 25% din costul taxei de performanță EEA, care se plătește la RoGBC și este în valoare totală de 1,200 CHF/o dată la 4 ani. Contribuția primăriei este de 75%, în sumă de 900 CHF .
Valoarea maximă a proiectului ce poate fi implementat de către municipiul Bistrița este în sumă totală de 95.690 CHF (385.630,7 lei), din care contribuția financiară a municipiului Bistrița la proiect, în valoare maximă, este de 16.140 CHF (65.044 lei).
Adaugă comentariu