Târgul de Purici, eveniment organizat de Clubul Lions Bistriţa pentru al patrulea an consecutiv, şi-a deschis, vineri, porţile în cortul din Piaţa Centrală cu o gamă şi mai variată de produse faţă de anii anteriori. La deschiderea oficială a participat, în premieră, şi primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.
„Susţin acest gen de activităţi pentru că am ajuns şi noi, în România, o societate care consumă prea mult şi aruncă prea mult. Dacă despre americani se spune că, de multă vreme cumpără lucruri care nu le trebuie pe bani pe care nu îi au, noi am avut o perioadă mai dificilă, mai ales aici, în România. După al doilea Război Mondial, în toată Europa era o perioadă dificilă şi mai ales în Germania. Târgurile de vechituri au existat dintotdeauna, dar organizarea de tip Flohmarktul e specifică perioadei de după al Doilea Război Mondial, când lumea era săracă. Şi-au dat seama că lucrurile pe care nu le mai vor sau nu le mai pot purta pot să fie de folos altora şi pe mine m-a impresionat foarte mult ceea ce am văzut într-o şcoală din străinătate unde am văzut un astfel de târg. Copiii şi-au dus echipamentele de schi şi le vindeau din clasă în clasă. Îşi vindeau echipamentul lor şi cumpărau de la cei mai mari echipament potrivit. Altfel, costa destul de mult. Chiar dacă unii dintre copii şi-ar fi putut permite echipamente noi, se angrenau în această acţiune. Salut existenţa la Bistriţa a unui astfel de târg. Iniţiativa şi perseverenţa dumneavoastră este lăudabilă şi cred că există un câştig pentru societate”, a spus primarul Ovidiu Creţu.
La ediţia din acest an a Târgului de Purici sunt obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte, noi şi second-hand, din Austria, dar şi din România, donate chiar de firme de profil care au rămas cu marfa pe stoc. Preţurile pornesc de la 5 lei pentru o pereche de încălţăminte pentru copii şi ajung la maxim 60 de lei în cazul unor pantofi noi în cutie, televizoare cu preţuri între 100 şi 200 de lei, imprimante, telefoane, pick-up-uri, echipamente sportive, numeroase jocuri şi jucării, dar şi cărţi la preţul de trei lei bucata. În cazul în care se cumpără cantităţi mai mari, se fac reduceri.
Anul acesta, în premieră, a fost amenajat şi un sector pentru articole de menaj şi decoraţiuni interioare care completează oferta de gablonţuri care a existat şi anul trecut.
Încă de la ora deschiderii, foarte mulţi oameni au dat năvală şi au ieşit cu plasele pline de cumpărături pe care nu au dat mai mult de 10-20 de lei. Târgul e deschis vineri şi sâmbătă până la ora 18.30, iar duminică până la 14.00. Toţi banii adunaţi din vânzarea obiectelor vor fi folosiţi pentrru programele derulate de Clubul Lions Bistriţa în folosul comunităţii.
Reamintim că la sfârşitul secolului al 17-lea, săracii Parisului au pornit o afacere cu vechiturile găsite pe stradă. Tradiţia a traversat lumea şi s-a împământenit sub numele de “Piaţa de purici”. Sunt celebre „Marché aux puces” din Paris sau Bruxelles şi Flohmarktul din Viena.
am avut si eu drum pe acolo astazi …………..si de la vreo 4-5 metri se simtea duhoarea si mirosul ala insuportabil de haine jegoase . am vrut sa intru ….dar nu am avut curaj , adica nas. nu am putut.
stimez oamenii aceia care lucreaza acolo si stau de dimineata pina seara . nu stiu cum rezista.
pai bai primare ……ce faci cu orasul asta ?? o cocina ? o vechitura ?? o .hazna ……. ??
chiar in centru ???
se poate sa va fie rusine ?? nu cred.
Nas fin,pretentii mari,monser….cand paduchele are palarie,ii trebuie si sareta!!!!
Ce sa-ti spun, te-ai ajuns! Dar, sa-ti fie rusine pentru parerile tale despre concitadinii nostri. Nu suntem asa de nesimtiti sa trimitem zdrente. Am trimis si eu lucruri, toate in stare foarte buna, unele noi, chiar cu eticheta pe ele.
Daca ai putin bun simt, cere-ti scuze!
Nu-ti place? Du-te-n……. alta tara! Chiar si-acolo ai sa gasesti asa ceva.
acuma lasând la o parte mirosurile care razbat de acolo eu as vrea doua chestii sa stiu:
1) avize de la ISU si de la DSP are cocina aia ?
2) se da sau nu bon fiscal, ca parca partidul salvati detinutii lupta cu evaziunea….
Stimatilor, avem toate avizele! La toate chestiunile pe care nu le cunoasteti sau le ignorati, sunteti „gica contra””! De ce nu veniti voluntari, domnisorilor! Cu toate astea, eu va respect ! MNPop
Nulitatile, care nu au facut niciodata o fapta buna, sa sadeasca un pom sau sa dea un pahar de apa cuiva, cei care cred ca pamantul tine pana la Bargau si Nasaud si nu au avut vreun contact cu lumea civilizata spre a vedea ce se intampla acolo, isi descarca fierea in mediul online, la adapostul anonimatului. Cainele moare de drum lung…
Multumim intregii comunitati media care a popularizat evenimentul, intelegand perfect ce se asteapta de la el. Lumea civilizata il face de zeci de ani si nimeni nu intreaba de bon fiscal. Aici ne temem de evaziune? Oare copiii de la Ilisiua cand primesc porcul de Craciun sau doi pantofiori sunt ingrijorati ca provin din bani negri?! Dar nu are rost sa ne racim… tastatura. Cine a inteles nu are nevoie de nici o explicatie, ceilalti… mai e nevoie de timp!
Cine vă acuză de evaziune fiscală? Varujan Vosganian? Liviu Dragnea? Reprezentanții lor de la Bistrița? Cei care una spun și alta fumează? Dacă ar fi așa s-ar cânta și la noi în piață: Păsărică, mută-ți cortul și te du! Felicitări pentru tot ceea ce faceți, dezinteresat, în sprijinul semenilor voștri!
Multumim tuturor celor care au inteles ceea ce facem si ne-au dat o mana de ajutor. In Austria, la St-Polten, se face de 54 de ani si nu la cateva zeci de kilometri de oras, La noi este doar al patrulea an, dar ajutorul vostru ne face sa continuam, sperand intr-o lume mai buna, mai inteleapta, in ciuda acestor „vorbe din popor”!