Actualitate

Începe Postul Crăciunului – 40 de zile până la sărbătoarea Nașterii Domnului

Potrivit tradiției ortodoxe, Postul Crăciunului începe în 15 noiembrie și durează 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului, când se ţine post negru. Astfel că, începând de marți, meniul zilnic al credincioșilor trebuie să conțină preparate culinare pe bază de legume și, ocazional, preparate din pește. Cei care se gândesc să respecte tradiția creștină sunt sfătuiți de medicii nutriționiști să fie cumpătați din punct de vedere alimentar și să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine.

Conform tradiției stabilite cu timpul în Biserica Ortodoxă, Postului Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei. De aceea, pe lângă abținerea de la mâncărurile ”de dulce” și alte renunțări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale.

Postul Crăciunului este ultimul şi cel mai uşor din anul bisericesc. Pe toată durata lui sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei si vin. Ajunul Crăciunului este cea mai aspră zi. Atunci preoţii le recomandă credincioşilor să ţină post negru.

Nutriţioniştii recomandă înlocuirea cărnii cu soia. Aceasta poate fi folosită pentru chifteluţe, pentru sărmăluţe vegetale sau pentru şniţele. Tot pe soia pun bază şi cei care vor lactate. Extrasul din boabe de soia este un bun înlocuitor al laptelu, iar brânza tofu se poate găsi în supermarketuri, dar şi în magazinele care comercializează produse naturale. La dispoziţia celor ce postesc sunt o multitudine de legume de toamnă cu care se pot prepara tot felul de tocăniţe sau salate. De asemenea, fructele asigură necesarul de energie.

Tradiţia creştină spune că în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin, decât dacă se prăznuieşte vreun sfânt mare, trecut în calendar cu cruce neagră. Uleiul şi vinul sunt permise marţea şi joia. În 21, 26, 27 și 30 noiembrie și 3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 17 și 18 decembrie este dezlegare la peşte.

Dar, înainte de aceste alimente, sunt esenţiale în post credinţa, pacea, respectul faţă de oameni, buna înţelegere şi milostenia faţă de cei care au nevoie de ajutor.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.