Domnul ambasador vine dintr-o ţară binecuvântată de Dumnezeu cu multă libertate, adesea înţeleasă greşit, dar acest lucru nu reduce cu nimic din valoarea acestui concept.
Scriitorul Erwin W. Lutzer în cartea „Când ţi s-a greşit” observă că americanii au o anumită obsesie în ce priveşte drepturile personale ceea ce face ca America să fie o naţiune pe care el însuşi o numeşte „litigioasă”. Întreaga cultură a continentului american ridică în slăvi drepturile omului chiar şi atunci când acoperă declinul (coruperea) moralului şi integrităţii personale.
„America a fost martora unei descreşteri uimitoare a responsabilităţii individuale şi o creştere mare a drepturilor personale în ultimii 50-60 de ani”, notează autorul.
Din păcate, aceste drepturi personale sunt valabile doar pentru cetăţenii de rang unu. Cel puţin aceasta este concluzia la care ajungem după ce citim declaraţia ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.
Domnia sa spunea că americanii cred sincer în „dreptul divin al cetăţenilor de a protesta paşnic”.
„Mesajul meu este unul de optimism pentru România. Deşi încă odată vedem mii de cetăţeni în stradă, în frigul iernii, exprimându-şi nemulţumirea faţă de situaţia lor actuală, am încredere în această ţară şi potenţialul său. Întâi de toate pentru că deşi există suficiente motive de descurajare, simplul fapt că oamenii îşi pot exercita dreptul dat de Dumnezeu de a avea păreri diferite fără a se teme că vor fi împuşcaţi de pe acoperişuri este un semn al progresului. Dacă aveţi îndoieli în această privinţă, întrebaţi-i pe cetăţenii Siriei ce părere au”, a spus Gitenstein.
Această opinie a fost taxată la Bruxelles de liderul PNL Crin Antonescu care a citat din exprimarea ambasadorului: „România merge bine, în România e progres pentru că aceşti manifestanţi nu sunt împuşcaţi de undeva de sus, de pe acoperişiuri. Dacă nu mă credeţi, întrebaţi-i pe cetăţenii Siriei”.
Aşadar, în opinia ambasadorului provenit din cea mai democratică ţară a lumii, toţi cei aflaţi în stradă, în România, sunt „norocoşi” că nu trage nimeni în ei. Trist şi pe alocuri chiar revoltător. Lumea în care trăim a luat-o razna în cel mai grav sens cu putinţă, dar, aşa cum ne-am născut cu toţii egali în faţa lui Dumnezeu, şi cum moartea ne găseşte la fel de neputincioşi pe toţi, ar trebui să trăim cu respect unii faţă de alţii, să acceptăm diferenţele de opinie şi să ţinem cont de ele în măsura în care putem. Altfel, trăim degeaba.
Cristiana Sabău
Foto: ziaruldegarda.ro
Adaugă comentariu