Social

Apa curge cu greu la robinete în Ilva Mică. De ce refuză unii localnici să se racordeze la reţea

Mai de voie, mai de nevoie, jumătate dintre familiile din Ilva Mică vor fi racordate până la sfârşitul anului la reţeaua de apă şi canalizare a comunei. Primarul Aurel Horea a declarat că mulţi dintre localnici ar fi avut pretenţia ca administraţia locală să le facă şi căminele de apă, dar acest lucru a fost imposibil fiindcă nu pot fi investiţi bani publici pe proprietăţi private.

„Ne luptăm să dăm drumul reţelei de apă şi canal. Noi am făcut investiţia pe domeniul public, dar relieful şi aşezarea nu ne permit să punem căminele de apă pe domeniul public şi atunci am dus conductele până la limita de proprietate şi acolo trebuia să-şi facă omul un cămin ca să i se instaleze contorul. A fost destul de greu până şi-a făcut fiecare un cămin, până a înţeles cum stau lucrurile. Aşteptau să le facem noi, dar administraţia locală nu are cum intra în grădina ta să îţi facă. Nici nu am primit aviz de la Drumurile Naţionale şi Judeţene ca să facem cămin pe proprietatea lor. Într-un loc era fibra optică a Telekom, în alt loc era strâmt, într-un loc era apă. Acum circa 300 de familii au contoare instalate, alte o sută au plătit şi li se montează zilele acestea şi mai estimăm ca, până la sfârşitul anului, să fie 400-500 de familii care să aibă apă din vreo 750-800”, a spus primarul Aurel Horea.

Primarul a adăugat că administraţia locală s-a confruntat cu tot felul de probleme, mulţi dintre localnici refuzând să se racordeze la reţea pe motiv că au apă în fântânile proprii.

„Trebuia să ne fi spus de la bun început să nu lăsăm racord în dreptul proprietăţii lor fiindcă acelea costă bani. Ne cam certăm cu ei, dar nu îi lăsăm. Nu mai merge ca până acum să scoţi conducta de canalizare în uliţă. Amenda minimă e de la 2000 la 4000 de lei”, a spus Aurel Horea.

Primăria Ilva Mică a început încă de acum zece ani demersurile pentru a racorda gospodăriile localnicilor la reţeaua judeţeană de apă şi canalizare, finalizat în decembrie 2016 când nu s-au putut face probele de punere în funcţiune că era îngheţat.

2 comentarii

  • De ce nu vor uni sa se racordeze este foarte simplu :
    1.Nu au baie in casa si nu au suficienti bani pentru a construi una+ pentru a se racorda la retea+pentru a se racorda la canalizare
    2.Racordarea la reteau apa vine la pachet cu obligaivitatea de a se racorda si la canalizare
    3.Cand vor primi factura vor vedea ca platesc pe langa apa consumata si apa pluviala (adica de ploaie) asta chiar daca apa din curtile lor nu ajunge niciodata in canalizare
    4.Mai sunt si cei care au instalatiile facute la fantanile lor si fose propri .Le deconteaza cineva cheltuielile ?Nimeni.
    Unde mai pui ca sunt comune racordate ,unde retelele sunt subdimensionate ,de aici rezutand presiune scazuta la robinet sau chiar absenta apei.
    Sunt convins ,ca daca lucrurile ar fi facute cu profesionalism (ca in vest sa zicem) , nu ar fi probleme in implemnetarea programelor care duc la bunastarea populatiei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.