Actualitate

”I-a prins rușinea de Curtea de Conturi taman acum. Avem piețe ca în Evul Mediu și cea mai penibilă pârtie din lume”

”Legat de intenția administrației de a majora chiriile pentru terenurile unde sunt chioșcuri și tonete în piețele din Bistrița și de a scoate la licitație mesele din piețe, justificând acest lucru printr-o recomandare a Curții de Conturi, este în mod vădit un argument, perfid, mincinos. Administrația PSD-ALDE propune majorări pentru Piața Decebal și Calea Moldovei și diminuări pentru Independenței Nord, deci despre ce recomandări ale Curții de Conturi vorbim? Administrația nu s-a gândit niciun moment ce va spune Curtea de Conturi când a pierdut sume colosale din fonduri europene la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, fiind obligată compenseze cu bani îmrpumutați sau din venituri proprii, nu s-a gândit nicio secundă la Curtea de Conturi atunci când asfaltează străzi iar după două zile le sparge pentru că a uitat de rețele, nu s-a gândit nicio secundă la Curtea de Conturi când a îngropat un milion de euro la Ștrandul Municipal, nu s-a gândit nicio secundă la Curtea de Conturi când a îngropat zece milioane de euro în cea mai penibilă pârtie de schi din lume, aflată la cea mai mică altitudine, nu s-a gândit la Curtea de Conturi atunci când execută sau patronează execuția unor lucrări a căror calitate o vedem cu toții: jalnică. Și multe altele”, a declarat într-o conferință de presă președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.

El a adăugat: ”I-a prins rușinea de Curtea de Conturi taman acum, când este vorba despre piețe. Domnilor din PSD-ALDE, din piețe își fac cumpărăturile oameni cu venituri mici, țineți cont de asta pentru că vă erijați în reprezentanți ai oamenilor săraci. Dați mesele producătorilor autentici și aveți grijă ca marfa să nu fie luată cu japca de către samsari la intrarea în piață, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori. Aveți grijă de oamenii care doresc să vândă marfă în piață, oameni care sunt cu adevărat producători. Modernizați piețele din Bistrița pentru că arată ca în Evul Mediu, rareori poți vedea întyr-o reședință de județ piețe sub standardul pe care Bistrița îl are din păcate astăzi”.

Municipalitatea intenționează să majoreze chiriile pentru terenurile pe care sunt amplasate chioşcuri şi tonete în pieţe, durata de închiriere urmând să fie prelungită până la sfârșitul anului 2018. ”Suma pentru un metru pătrat de spațiu comecial închiriat este cuprinsă între 40 și 43 lei/ lună. Tot la aceași valoare este și chiria pentru spațiile din centrul municipiului.  Având în vedere creșterea prețului la toate utilitățile, faptul că suma chiriilor din piețe nu a fost majorată niciodată, intenția de a aduce venituri mai mari la buget, recomandarea inspectorilor de la Curtea de Conturi”, municipalitatea propune majorarea pe metru pătrat a chiriilor după cum urmează: 45 lei/mp/lună pentru chioșcurile din Piața Decebal, 35 lei/mp/lună pentru chioșcurile din Piața Independenței Nord, 45 lei/mp/lună pentru chioșcurile din Piața Calea Moldovei, 65 lei/mp/lună pentru tonetele din Piața Calea Moldovei.

15 comentarii

  • Potrivit raportului Curții de Conturi, Primăria Bistrița a ieșit pe minus cu 7,5 milioane de euro anul trecut. Instituția de control spune că multe cheltuieli nu ar avea bază legală.
    Printre neregulile gasite de Curtea de Conturi se numără:
    -stabilirea eronată de taxă și scutirea de la taxa pe teren în perioada 2014-2016 pentru terenul intravilan concesionat de SC Eurocompozite. Acolo funcționează aerodromul și heliportul. Eurocompozite ar datora Primăriei Bistrița mai bine de 100.000 de lei.
    -nerecuperarea datoriilor de la firmele intrate în faliment, prin lichidatorii judiciari. Obligațiile de plată ale acestor firme ajung la 29,4 milioane de lei.
    -Primăria Bistrița ar fi achiziționat prin cumpărare directă și a decontat fără bază legală servicii de comunicare și publicitate, la un tarif mai mare decât cel practicat de mijloacele mass-media din municipiul Bistrița. Plățile ilegale ar ajunge la 19.648 de lei.
    -plata unor deplasări și excursii din bugetul local, fără prezentarea în Consiliul Local a unor rapoarte privind deplasările efectuate. Costurile deplasărilor decontate nelegal ajung la 7.000 de lei.
    -au fost efectuate plăți nelegale la pârtia de schi, inclusiv la utilități. Valoarea abaterii este de 3.459 de lei, sumă cu care trebuiau plantați puieți.
    Desi reprezentații Primăriei Bistrița recunosc o parte din neregulilor imputate de Curtea de Conturi ei spun ca vor contesta în instanță raportul respectiv.

    • Poate ca daca ati sti cat castiga cei care vand in piata ati fi de alta parere. Ca sa ajunga si Bistrita un oras european trebuie sa se aplice astfel de solutii.

    • Poi vor sa vanda fara sa plateasca nimic 🙂 sigur castiga mai mult decat cei care traim dintr-un salar mediu . La cat s-au scumpit toate chiriile si cat si-au crescut si ei preturile nu mi se pare ca le cere nimeni o suma exorbitanta !

  • Oare curtea de conturi nu se autosesizeaza să-l verifice pe LABA PRIMARU de la BISTRITA BARGAULUI de ce a plătit o imputatie de 56.457,44 lei venită de la Finanțele BISTRITA. Aceasta suma sa plătit din bani oamenilor din comuna. (…) Plateste toata comuna. Sa vedem daca se constituie parte civilă sa recupereze prejudiciu.

  • Nici daca vrea omul s afaca ceva nu poate de gurile rele! Lasa sa faca oameni treaba si sa renoveze pietele ca arata cum arata de ani de zile!

  • Dupa ce ae refac pietele si o sa avem conditii europene atunci o sa fie si calitate la raft si o sa fie regulament ca sa nu mai intre in piata toti samsarii din romania

    • Câți țărani sunt in piață domnule Bălan? Poți să.i numeri pe degetele de la o mână, in rest doar samsari . Acestia nu ar trebui să plătească prețul corect ? Pe ” țăranii ” cu valuta de pe lângă piață nu.i vede nimeni.

    • Ai fost in piata sa vezi samsarii bisnitari care nu platesc o sfanta cotizatie la stat? Aia nu o auzit de fond de pensii, asigurari de sanatate….si altele. Poate esti in aceeasi oala…:-/

  • Flavius cunosc destul de bine piata. Jumatate totusi sunt producatori si detin terenuri agricole si le lucreaza. Sunt din Sieu- Sfantu, Sirioara de la mine , Sintereag. Cociu. Ceea ce vrei sa spui sunt de acord cu tine. Un producator care se respecta si ne prezinta produse de la tara (BIO) detine si un certificat de producator de la Primaria unde este arondat. Aici trebuie sa functioneze cinstea si adevarul. La o TADULA. Aici se impun controale.

  • Piata arata deplorabil. Renovarea ei ar ferici atat pe cei care stau cu orele acolo , cat si pe noi , consumatorii .

    conditii = calitate

  • Pentru cei care nu ştiu ce īnseamnă viața de piețar īi invit să stea o singură zi de iarnă în piață la minus 10 grade şi apoi să le mai calculeze profitul !

  • ONU , ai citit ce scrie MARCU ? Intr-un oras EUROPEAN asa se procedeaza ? Venim acuma sa carpim lipsurile cu noi taxe de la producatori, cultivatori ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.