Reprezentanta asociaţiei, Iulia Mircea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că un juriu de specialitate, condus de prof. univ. dr. Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România va desemna câştigătorii dintr-un număr total de 280 de finalişti.
„Tema din acest an este Harap-Alb fiindcă se împlinesc 175 de ani de la naşterea lui Ion Creangă şi am făcut o secţiune separată dedicată acestui basm. A doua secţiune sunt toate basmele lumii. La concurs participă copii din şase ţări, cu vârste de la trei până la 18 ani. Este vorba de două şcoli din Grecia din Salonic şi Salastra, din Polonia de la Bialystok, din Republica Moldova de la Chişinău – Liceul de Arte „Onisifor Ghibu”, din Belgia de la Bruxelles şi din Franţa de la Paris. Din ţară sunt peste două mii de lucrări. Am ales deja 280 de lucrări pe care să le premiem. Nu ştiu cum vom face fiindcă sunt deosebite. Va trebui să hotărască juriul care sunt premiate”, a declarat Iulia Mircea.
Ea a spus că se vor acorda premii I, II, III şi câteva menţiuni pentru fiecare categorie de vârstă (grădiniţa, clasele I-IV, V-VIII şi liceu) constând în cărţi şi materiale de lucru, dar toţi participanţii vor primi diplome de participare.
„În viitor, vom face o expoziţie tematică cu aceste desene ale lor şi vom afişa într-o sală Scufiţa Roşie, în alta Albă-ca-Zăpada şi alţi prinţi şi prinţese. Le plac mult aceste personaje. Găsim mai mult personaje pozitive care sunt realizate în culori vii, deschise, în timp ce personajele negative sunt ilustrate cu negru şi alte culori întunecate”, a declarat ea.
Potrivit sursei citate, din basmul lui Creangă, este preferat personajul Harap-Alb, prinţesele, pasărea, calul, fântâna, dar şi personajele Flămânzilă, Setilă, Ochilă etc.
Dea ltfel, organizatorii vor acorda premii atât pentru secţiunea de basme universale, cât şi pentru cea dedicată lui Ion Creangă.
„La prima ediţie am făcut şi un calcul cât însumează în ore de muncă însumează acest concurs şi am ajuns la concluzia că e vorba de 13.000 de ore. Am luat în calcul ora în care i se citeşte copilului basmul, ora în care el desenează, se duce la poştă să trimită, ora în care trimitem diplomele. Mai e un aspect şi anume acela că faci interesantă cultura română pentru noi totuşi avem şase ţări care participă. Grecii au ilustrat Harap-Alb. Ei nu au acest personaj în cultura lor, decât poate ceva asemănător. Grecii sunt printre cei mai interesaţi în ediţia aceasta. Sper ca la ediţia următoare să putem face şi un colocviu şi să invităm profesorii şi să discutăm despre ceea ce facem fiindcă nu e doar o împărţire de diplome”, a declarat, la rândul lui Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud, parteneră în acest proiect.
Oliv Mircea a explicat că „Odată ca niciodată” e un concurs pe care Uniunea Artiştilor Plastici şi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” l-au adus până la ediţia a patra cu un succes absolut remarcabil.
„Ştiu din mediile profesioniste din România că este considerat cel mai important concurs de stimulare a creativităţii infantile. Nu întâmplător de-a lungul anilor, membrii juriului au devenit persoane din ce în ce mai importante. Anul acesta îl avem în juriu pe preşedintele UAP din România, prof. univ. dr. Petru Lucaci”, a declarat Oliv Mircea.
El a spus că acest concurs face parte dintr-un program mai complex al Bibliotecii Judeţene de educare a creativităţii recepţiei narative.
Verinsajul expoziţiei Concursului internaţional de creaţie plastică „Odată ca nmiciodată” va avea loc joi, la ora 17.00 la Galeriile UAP din Bistriţa.
Adaugă comentariu