Ioana Bradea, care a primit în 2004 premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (USR), a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că viitoarea sa carte va fi imaginată împreună cu copiii care s-au înscris la Clubul de lectură creativă „Apolodor”.
„Îmi doresc să reuşim să scriem o carte împreună cu aceşti copii. Am să-i rog să deseneze în timp ce citim şi poate reuşim să conturăm şi nişte ilustraţii pentru această carte. Va fi o carte pe care o imaginează ei, cu personajele lor. Separat, eu am să ţin un jurnal după fiecare întâlnire şi am să încerc să suprind cât mai detaliat reacţiile lor, anumite tendinţe ale lor spre un personaj sau altul, înspre tipurile de poveştile care îi atrag”, a declarat Ioana Bradea.
Ea a spus că ideea clubului de lectură a luat naştere în grădiniţa pe care o frecventează fetiţa ei, unde împreună cu alţi părinţi, a reuşit să amenajeze o bibliotecă după ce copiii din grădiniţă au donat câte o carte.
„Mi s-a produs de către conducerea Bibliotecii să ducem mai departe acest proiect şi să ajutăm copiii nu doar să aibă acces la cărţi, ci şi să le îndrăgească şi să le simtă cumva valoarea lor. De aici, Apolodor, care e pinguinul, personajul lui Gellu Naum, o carte cu care am crescut. Mi mi s-a părut extrem de important în această provocare faptul că aş putea să contribui, într-un fel, la modul, la felul în care copiii ar putea descoperi plăcerea de a citi”, a declarat scriitoarea.
Ea a spus că la acest club vor fi acceptaţi copii cu vârste între şase şi 14 ani.
„Fiind copii foarte mici, m-am oferit să le citesc eu mai întâi fiindcă scopul acestui club de lectură este acela să-i învăţăm pe copii să povestească ceea ce citim şi, mai ales, să treacă dincolo de ideile poveştii. Mi-ar plăcea să reuşim să construim, aici, la Bibliotecă, un nucleu de copii care să poată interpreta pe gustul lor poveştile dincolo de felul în care au fost scrise ele”, a spus Ioana Bradea.
Ea a adăugat că, în momentul în care a iniţiat acest proiect, a încercat să revadă poveştile copilăriei ei, ale Fraţilor Grimm de pildă, şi a descoperit, cu surprindere, câteva poveşti despre care nu îşi mai amintea.
„Sunt uluitoare, contemporane. M-au inspirat şi mi-au dat încrederea că le putem insufla şi copiilor plăcerea de a citi. Eu le voi citi copiilor, apoi vom vorbi despre poveşti şi vom încerca să facem întâlnirile cât mai atractive. Există în proiect şi ideea de a le prezenta audiţii, filme despre poveştile pe care le citim, dar accentul va cădea pe stimularea imaginaţiei, pe poveşti în jurul poveştilor”, a spus ea.
Întâlnirile „Apolodor” vor fi bilunare, dar, în vacanţa de primăvară, scriitoarea şi-a propus să facă o sesiune intensivă în care să discute cu copiii hiar despre Apolodorul lui Gellu Naum.
„Vom citi cartea integral. Ne vom întâlni în fiecare zi şi lecturile vor fi proaspete. Clubul este deschis tuturor copiilor până în 14 ani. Singura condiţie e să frecventeze Biblioteca. Dacă nu sunt înscrişi se vor putea înscrie când vor veni. Înscrierea e gratuită”, a spus ea.
La rândul lui, directorul Bibliotecii Judeţene, prof. Mircea Oliv a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Biblioteca Judeţeană are peste 6.000 de copii abonaţi, zilnic, pragul instituţiei fiind trecut de 80-100 de copii.
„Vrem să-i scăpăm pe copii de obedienţele de acasă, calculatorul şi alte lucruri. Nu vorbim după ureche. Am citit înainte să începem acest proiect, există bibliografii, iar părinţii vor putea afla de la noi de ce facem aceste lucruri”, a spus Oliv Mircea.
Ioana Bradea a debutat editorial în 2004 cu romanul „Băgău” pentru care a fost distinsă cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România (USR).
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu