Actualitate Recomandări

Bistriţeni, cultivaţi-vă singuri grădina! Liceul Tehnologic Agricol vă dă gratuit pământ (FOTO)

Dacă în Statele Unite ale Americii funcţionează încă din 1979 o asociaţie naţională a grădinilor comunitare, la noi, lucrurile sunt abia la început. Ca români, suntem adepţii grădinilor familiale, deşi am putea la fel de bine să gestionăm o bucată de teren pe care să cultivăm în comun legume, flori şi plante aromatice. Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa, proprietarul unor suprafeţe întinse de pământ, s-a gândit să pună la dispoziţia bistriţenilor 10 ari şi să înfiinţeze prima grădină comunitară din oraş.

La nivelul şcolii s-a format echipa „Ecoadolescent”, formată din mai mulţi elevi de la clasele de agricultură ecologică, coordonată de directorul adjunct Liliana Vereş şi consilierul educativ Elena Mora care s-a înscris într-un concurs naţional de proiecte, deschis de Fundaţia „Noi Orizonturi”, alături de alte 25 de şcoli. S-a numărat printre câştigători şi a primit o sponsorizare de 500 de lei cu care a pregătit deja terenul pentru a putea fi cultivat de 20 de familii din oraş.

„Grădina comunitară va fi pe un vechi lot agricol din incinta liceului care nu a mai fost lucrat de 7 ani de zile. A fost ca un depozit, compost, cu îngrăşământ natural. De aceea am ales acea zonă fiindcă e un pământ odihnit, îngrăşat, şi sperăm ca şi recoltele să fie pe măsură. Ne-am gândit să împărţim pământul în parcele a câte 50 de metri pătraţi şi ne-am gândit să dăm în folosinţă acest teren unui număr de 20 de familii. Iniţial ne-am gândit la zece, dar apoi am considerat că ar putea veni mai multă lume. Cei care vor primi terenul în folosinţă vor fi îndrumaţi să opteze pentru culturi ecologice anuale. Vor putea cultiva legume, zarzavaturi, plante medicinale dacă doresc, plante aromatice şi flori. Fiecare familie poate planta ce doreşte. Se poate să vrea să cultive din fiecare câte un pic sau să dorească o singură varaintă de culturi. Avem pe cineva care vrea să planteze doar flori”, a spus Liliana Vereş.

Cei care vor opta pentru o mică grădină de legume vor avea ce aduna tot anul. De exemplu, în primăvară pot semăna ceapă şi salată, apoi le vor putea înlocui cu recolte de vară şi de toamnă. Dacă vremea va fi bună, iar recoltele bogate, conducerea liceului îi va ruga să doneze 20% din recoltă cantinei şcolii.

Cei care nu se pricep la agricultură vor avea oportunitatea să înveţe de la profesorii de horticultură ai liceului care s-au angajat să ţină nişte cursuri.

„Selecţia celor 20 de familii se face face luna viitoare. Până atunci, cei interesaţi pot completa un formular. Câteva criterii vă pot spune: trebuie să fie din Bistriţa, să nu aibă pământ, să iubească natura şi să o respecte. După ce se finalizează acest proiect să îşi dea seama că au contribuit şi ei un pic la îmbunătăţirea vieţii şi a zonei în care locuim şi să fie ei fericiţi pentru ce au făcut. Îşi vor putea lua legumele acasă. Noi îi vom ruga, dacă va fi recoltă, să doneze 20% din ea cantinei şcolii, iar dacă nu va fi recoltă foarte, atunci o vor lua pe toată acasă”, a spus Liliana Vereş.

E bine de ştiut că familiile care vor lua pământ în folosinţă vor avea la dispoziţie apă pentru udat plantele, însă contra cost fiindcă şi şcoala o plăteşte. În schimb, nu vor primi unelte pentru lucrat grădina. Terenul este îngrădit, dar accesul se va face printr-o zonă separată de cel pentru elevi şi profesori.

„S-au înscris câteva familii, dar nu foarte multe. Poate că încă nu au aflat. Noi ne gândim că s-ar putea să fie mai mult de 20 de familii, iar atunci vom căuta să vedem ce familii îşi doresc cel mai mult să meargă cu noi în echipă. Noi vrem să dezvoltăm acea zonă şi să platăm pomi, să punem nişte bănci, iar cei care vin alături de noi să ne ajute, încet, încet, să înfrumuseţăm acel loc şi să putem lucra altfel cu comunitatea. Noi, singuri, nu putem face multe prea multe, dar împreună cu alţii putem”, a mai spus Liliana Vereş.

Din păcate, Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa nu arată nici pe departe aşa cum ar merita, ca o frumoasă grădină verde a oraşului. Clădirile sunt gri, cu iz comunist, grajdurile dărăpănate, lacul necurăţat şi cu garduri împrejmuitoare rupte, terenul de sport e înierbat, totul cu aspect de paragină.

Ar fi ideal dacă bistriţenii care îşi vor cultiva propriile legume în incinta şcolii ar putea pune presiune pe autorităţi să nu mai lase de izbelişte această şcoală şi poate chiar să ajute la înfrumuseţarea ei întrucât agricultura e viitorul României, iar tinerii merită să înveţe meserii din domeniul ei cu drag şi cu plăcerea de a veni la şcoală.

Familiile interesate sunt invitate la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița în perioada 5-9.02.2018 unde să depună un dosar care să conțină copie CI, scrisoare de intenție, cerere tip, urmând să fie invitate la un interviu  cu echipa de proiect. Pentru mai multe informații aveţi la dispoziţie nr. 073 888872 email: elenamihaela86@yahoo.comlili_veres@yahoo.com

8 comentarii

  • Vai cum arată acolo? Desființați naibii școala aia că este degeaba. Bine că toata ziua de dimineață până seara o vezi pe doamna inspector general pe toate ziarele. De asemenea este foarte activă și în Consiliu local unde se pricepe la toate. Trebuia să -l ia de mână pe domn ministru Pop și să meargă împreună până la liceul agricol.
    Bine ca avem pârtie de schi și pasaje, astea ne lipseau. Domnul președinte Radu Moldovan se face că nu observă aceste lucruri, el este preocupat sa intre în cartea recordurilor. Fără îndoială că vor intra, parcarea costă cât în marile orașe ale țării, aveam pârtia fără zăpadă cu cea mai mare inclinare, cele mai multe fântâni arteziene fără apă și cei mai mulți angajați la primărie. Toate acestea vor cântări foarte mult în desemnarea câștigătorului.
    Dragi români, mergeți și mai puneți odată ștampila pe aceste sinistre personaje poate în 5 ani vedem astfel de fotografii și din curtea liceului Liviu Rebreanu.

    • De ce să fie desfiinţată? Pentru că nu se găsesc, dintre sutele de angajaţi ai Primăriei Bistriţa, câţiva care să repare gardurile şi să paveze aleile? Bine că s-au găsit zeci de mii de euro pentru o cuşcă inutilă pentru veveriţe şi alte fantasmagorii care nu au schimbat cu nimic în bine viaţa oamenilor din acest oraş.

  • Îmi pare rău domnul Ion să aud că doriți desființarea unei școli doar pentru felul cum arată.Probabil așa judecați și oamenii doar după cum arată la exterior.De pe băncile acestei școli au ieșit absolvenți cu o meserie frumoasă printre care mă număr și eu. Mă mândresc că sunt absolvent al acestui liceu , iar felul cum arată nu îi scade utilitatea .
    În loc sa criticați mai bine încurajați …iar daca nu puteți

  • So trezit postacii Psd-ului să vb și să pupe în c.. conducerea pusă politic a acestui liceu?
    Și Tonic mai are tupeul să deschidă gura?

  • Interesantă ideea…Însă, tare sunt curios să văd cum vor lucra cele 20 de familii acel teren, iar dacă va fi şi ceva recoltă, cum o vor împărți?…Să vezi atunci ceartă…
    Rog redacția să ne țină la curent!

  • SINT FOARTE CURIOASA CE PRODUCȚIE SE VA OBȚINE ÎN ACEA GRADINA UNDE ÎNTREAGA ARĂTURĂ E CU TOATĂ IARBA LA SUPRAFAȚĂ . SINT SIGURA CA NU O FOST FĂCUTA LUCRAREA DE UN SPECIALIST,UN OM CARE ȘTIE CUM SE LUCREAZĂ O GRADINA. DIN GRADINA LICEULUI SE APROVIZIORA CANTINA CU LEGUME ȘI FRUCTE PENTRU TOȚI ELEVII CARE LOCUIAM ÎN INTERNAT . ALĂTURI DE DRAGII NOȘTRI PROFESORI INGINERI AGRONOMI GRADINA SCOLII ERA O FRUMUSEȚE ,CURTEA ERA PLINA DE FLORI,TRANDAFIRI,SPAȚIU VERDE ,ERA O PLĂCERE DEOSEBITA CIND SE INTRA ÎN CURTEA LICEULUI. MI A LĂSAT UN GUST AMAR VĂZÂND ACELE IMAGINI DE PARAGINA ACUM ȘI DOAMNA CARE APARE ÎN POZA AȘA DE ZIMBITOARE LASĂ DE DORIT ……… DACĂ AR VEDEA FOȘTII NOȘTRII PROFESORI CE SA ALES DE MUNCA ȘI EFORTUL LOR . DOAMNA CEA ZIMBAREATA CRED CA NU ȘTIE CE ÎNSEAMNĂ SA TE AUTOGOSPODARESTI CUM SE PROCEDA ODATĂ.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.