O singură şcoală din „oraşul Academicienilor” a intrat în Top 10 licee pe care le-ar alege absolvenţii de gimnaziu din Bistriţa-Năsăud, dar nu în frunte, ci pe locul 9. Becleanul a ratat şi el podiumul, la fel ca alte şcoli de prestigiu din Bistriţa. Nici Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa nu ocupă locul întâi în preferinţele viitorilor liceeni, arată un studiu realizat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Bistriţa-Năsăud pe baza răspunsurilor primite de la 77,39% dintre viitorii absolvenţi de gimnaziu din judeţ.
Un număr de 2379 de elevi din tot judeţul au răspuns întrebărilor adresate de specialiştii CJRAE dintre care 960 din mediul urban şi 1419 din mediul rural. Copiii au răspuns în proporţie de 80,95% că sintenţionează să urmeze cursurile unui liceu din judeţ, 2,39% au spus că vor să studieze în licee din alte judeţe, iar 13,36% au răspuns că sunt interesaţi mai degrabă de învăţământul profesional. Restul sunt deocamdată indecişi (3,27%).
Iată Topul liceelor în funcţie de preferinţele elevilor de gimnaziu:
- Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa – 14,79%
- Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa – 14,08%
- Liceul cu Program Sportiv Bistriţa – 7,97%
- Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean – 6,59%
- Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” Bistriţa – 6,41%
- Colegiul Tehnic „InfoEl” Bistriţa – 5,92%
- Liceul Tehnologic de Servicii Bistriţa – 5,48%
- Liceul Teoretic „Solomon Haliţă” Sîngeorz-Băi – 5,39%
- Colegiul Naţional „George Coşbuc” – 4,01%
- Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa – 3,03%
În top nu apar foste licee de prestigiu cum ar fi Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud sau Liceul Economic din acelaşi oraş. Liceul Forestier Bistriţa este ca şi inexistent, cu toate că în judeţ sunt multe firme de profil. Liceul Sanitar Bistriţa, care pregăteşte absolvenţi într-o meserie foarte căutată mai ales peste hotare, nu e nici el în Top 10, iar Liceul de Muzică „Tudor Jarda” care a inclus în ofertă profilul pedagogic nu apare nici el.
Colegiul „Grigore Moisil” – fostul Liceu Industrial nr. 1 – a devansat Colegiul Tehnic „InfoEl” Bistriţa, fostul Liceul Electrotehnic, iar Liceul Sportiv Bistriţa a devenit primul pe filiera vocaţională. De altfel, studiul arată că jumătate dintre elevii care ar vrea să urmeze o şcoală de profil ar opta pentru sportiv, puţin peste 20% pentru pedagogic şi doar 14% pentru arte, design şi arhitectură.
În ce priveşte filiera tehnologică, mecanica este specializarea cea mai râvnită – peste 66% dintre elevi ar opta pentru ea. Copiii care vor să se îndrepte spre domeniul serviciilor ar alege, în proporţie de peste 55%, turismul şi alimentaţia, iar 44% dintre cei care optează pentru ştiinţe naturale vor să înveţe la modul cel mai profesionist agricultura.
În ce priveşte liceele teoretice, generaţia actuală vrea, în proporţie de 67,84% profil real, specializările cele mai căutate fiind: economic- 36,79% şi ştiinţe ale naturii – 35,10%.
Foto arhivă: sală de clasă CNAM Bistriţa
Elevii mediocrii preferă şcoli mediocre.
Liceul Sanitar este acum un liceu teoretic si nu mai pregateste cadre sanitare. Dar confuzia persista inca.
Să-şi schimbe denumirea. E aiurea să te numeşti liceu sanitar şi să pregăteşti informaticieni, nu credeţi? Am dat un exemplu aleatoriu.
De ce InfoEl cu 9,92% este pe locul 6 si sportivii cu 7,97% pe 3. E pe dos lumea asta.
Dintr-o regretabilă eroare. InfoEl e preferat de 5,92%
Tot Liviu ramane stalpul judetului.
Imi place sarcasmul tau.
+1
Statistica este absolut normală. Majoritatea elevilor care preferă Colegiul Național „Andrei Mureșanu” sunt cei care la examenul de Evaluare Națională obțin medii în intervalul de 8,20 – 9,30, iar cei care prefera Colegiul Național „Liviu Rebreanu” obțin medii in intervalul 9 – 10.
Dacă am reprezenta grafic notele obținute de elevi la examene am observa că cei cu mediile mai mari, numeric, sunt mai puțin decât cei ale căror medii aparțin intervalului 8-9 (curba lui Gauss).
Corect !
Exact asta e logica. Tine de segmentarea acestei ,,piete”.
Are foarte putin de a face cu preferintele celor care urmeaza sa devina liceeni.
Da’ bine măi „Bistrițene” că știi ce-i „aia” Gauss da’ nu știi să pui un „i” la „puțin” ca să faci acordul în gen și număr corect.
Poate așa vă învață Liviu ca să luați note mari dispuse pe curba aia a lu’ Gauss..
Oare cum de nu se face referire la absenta din top a Agricolului Be clean si Bistrita, Henri Coanda Beclean? Ochiul vigilent?
Un alt motiv pentru care CNAM a devansat CNLR este reprezentat de presupusele viitoare lucrări la clădirea centrală.
Chiar dacă predarea poate fi de calitate, un mediu Propice/ orar de dimineață contează la fel de mult.
Ce folos ca elevii cu medii mari merg la Colegiul National „Liviu Rebreanu” ? Dupa ce intra in clasa a IX-a si trec de semestrul I realizează ca sunt din ce in ce mai paraleli cu materia si încep sa isi dedice timpul liber mersului la meditatii la 2-3 materii. Notele de la BAC sunt rezultatul muncii individuale făcute de elevi si bineinteles asta este posibil doar cu sacrificiul parintilor.
Eu chiar nu vad o mândrie in asta, vad doar superficialitate.
Va referiti desigur la elevii ce vin cu note superumflate si foarte putine competente la tot mai multe materii si care, desigur pentru a face fata ritmului, nivelului ridicat si standardelor de calitate superioare, au nevoie de ajutor suplimentar.