Timp de zece ani a fost instructor de snowboard şi schi în Austria, iar după ce s-a întors în ţară a fondat Şcoala de snowboard. Cristian Vlad din Mijlocenii Bârgăului face cursuri de inițiere și perfecționare în snowboarding pentru copii şi adulţi. O vreme le-a ţinut la Şuior, în Maramureş, dar odată deschisă Pârtia Cocoş, vrea să-i înveţe şi pe copiii din Bistriţa tehnici ușor de aplicat, astfel încât să coboare pârtiile „printr-o succesiune de viraje, chiuind și cu zâmbetul pe buze”.
„În Austria am predat schi şi snowboard, iar vara mountain biking. Sunt pasiuni pe care le am din copilărie. Acolo, de la clasele a IV-a şi chiar mai devreme, copiii sunt încurajaţi să iasă la mişcare. Venea câte o clasă, mergea în staţiune, li se ofereau copiilor echipamente să încerce să schieze. Şcoala de acolo se ocupa de ei timp de o săptămână, iar copiii aveau ocazia să înveţe să schieze. Eu cred că e posibil şi la noi, ar fi minunat să fie posibil. Va trebui să facem lucrurile acestea pentru copii”, a spus Cristian Vlad.
În opinia lui, toţi copii pot învăţa să schieze: „Sunt copii cu mai multă motricitate, înclinaţi spre sport, dar, în prima fază copilul trebuie să aibă oportunitatea să vadă pârtia şi apoi, dacă se mişcă, îl atrage şi îi place, noi, care avem rol de ghizi ai lor, putem să facem mai departe o selecţie a lor, o încurajare să se dezvolte în sport Nu mai sunt sporturi extreme. Predate metodic, pas cu pas, se pot atinge performanţe inimaginabile. Poate fi şi periculos, e clar că există un risc în orice, doar că măsurile de siguranţă sunt clare. Se începe cu ele: purtarea de cască, observarea de semne la pârtie, monitorul prezent între copii. În afară de respectarea regulilor de bună organizare, ar fi baza morală a fiecăruia dintre noi. Eu sunt de părere că există puţin risc la început, doar că pas cu pas se fac progrese. La Pârtia Cocoş, de exemplu, dacă ar fi să se înceapă lecţii de schi cu copiii, e clar că aici, în partea de jos se pot ţine, într-o zonă lăturalnică. Pas cu pas se poate ca părintele să prindă încredere în instructor şi în sport în primul rând că se poate practica de la mic la mare”.
În ce priveşte Pârtia Cocoş, Cristian Vlad spune că amplasamentul e foarte bun: „Vom vedea cum decurg lucrurile. Va trebui multă competenţă în administrare pentru ca oamenii să simtă că pârtia este pentru ei. În Bistriţa-Năsăud, aşa cum se ştie, schiul fond primează ca sport de iarnă, aşadar avem o tradiţie. E motivul pentru care am decis să fondez această şcoală de snowboard pe timp de iarnă, iar vara mountain bike, o altă pasiune a mea. De obicei, copiii, în ultima vreme, fiind foarte concentraţi pe partea de telefonie, internet, unii dau peste schi şi snowboard pe diverse site-uri. Chiar la Şuior am avut un băieţel care îmi povestea că a învăţat nu ştiu ce şmecherie de pe internet. Copiii, de la realitatea virtuală, vor avea ocazia să experimenteze fizic să facă acel lucru”, a spus el.
Mia multe despre Şcoala de snowboard fondată de Cristian Vlad puteţi afla de AICI şi de AICI.
Super ! Deci nu sunt doar mâncători de rahat in online, postaci de meserie, sunt si oameni care apreciază ce se face !
Felicitări și succes domnule Vlad !
Trebuie inființat Clubul De Ski Bistrița! Nu aşteptați să vină primăria să îl înființeze, înfiintati-l voi, voluntarii si pasionatii de skiat.
-oricine poate să se înscrie in club
– stabiliti cotizatia anuală la max. 300 lei pe sezon (dec-februarie).
– instructorii sunt voluntari (eventual părinți), îi instruiesc pe copii din dragoste pt. sport si semeni.
– Primăria acordă o subventie Clubului De Ski Bistrita în valoare de X-lei înmulțit cu numărul de membri. De exemplu 100 lei x 50 membri = 5000 lei anual.
-etc.
Puneti-vă mintea la treabă si nu asteptati să infiinteze Primăria Clubul De Ski.
Dl. Vlad dă faliment cu pârtia de la Bistrița. Deja îi închisă.
Struțul schior, să-și vadă de ale lui.