Recomandări Social

De ce îl compătimeşte Emil Iugan pe Ioan Deneş. Primele trei lucruri pe care ar vrea să le facă ministrul

(INTERVIU) Omul de afaceri Emil Iugan, vicepreşedintele Asociaţiei Forestierilor din România, a declarat, într-un interviu acordat Timp Online, că îl compătimeşte pe noul ministru al Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, întrucât problemele care îl aşteaptă sunt complexe şi greu de rezolvat.

Ce aşteptări au forestierii de la Ioan Deneş, noul ministru al Apelor şi Pădurilor? 

Moşteneşte o situaţie deosebit de dificilă, de grea. Îl aşteaptă probleme extraordinar de complexe. E un sistem suprareglementat, blocat, va trebui să găsească  soluţii. Eu îl compătimesc. Are o misiune grea, foarte grea domnul ministru Deneş. Noi trebuie să îl ajutăm cu bună credinţă.

Ce este suprareglementat? 

Vă dau un exemplu: un caiet de sarcini pe care îl primeşte un agent economic ce face exploatare pentru Regia Naţională a Pădurilor în prestări servicii, în anexă conţine 34 de legi, hotărâri de Guvern, ordonanţe de urgenţă care reglementează o singură activitate. E normal?

Îi veţi cere anumite să schimbe anumite lucruri? 

Dânsul ştie ce are de făcut. Trebuie să se consulte cu toţi cei implicaţi în acest sistem şi să elaboreze un set de măsuri care să vină în sprijinul sistemului, în primul rând a pădurii şi a resursei care să aducă plus valoare, locuri de muncă şi stabilitate în zonele unde avem această resursă.

Care ar fi primele trei lucruri pe care ar trebui să le facă la minister? 

Sunt atâtea de făcut încât nici nu ştiu cu ce să încep: să readucă Codul Silvic la forma iniţială la care a fost. După anularea modificării Codului Silvic, care a fost în vară, să modifice Regulamentul de vânzare a masei lemnoase care acum e blocat tocmai din cauza suprareglementării şi să scoată o lege a biomasei forestiere şi agricole care să suplinească criza lemnului de foc. Trebuie pusă urgent în valoare fiindcă acum, dacă nu e reglementată, putrezeşte în păduri, iar noi avem resurse să încălzim Europa, nu România, dacă sunt puse inteligent în valoare.

De ce e nevoie de o lege a biomasei? 

Pentru că la ora actuală nu e reglementată suficient de bine şi, în ciuda suprareglementării sectorului, reglementările care sunt în vigoare nu dau posibilitatea legală a recoltării şi a punerii în valoare a biomasei forestiere. Biomasa este o resursă ieftină, cu randamente foarte mari de transformare în energie termică. Se poate produce şi energie electrică din aceste resurse şi o să avem exemple în zonă începând cu anul viitor. Sunt proiecte pe rol. În final, instituţiile, şcolile, vor beneficia de energie termică ieftină, de bună calitate, şi ca o producţie colaterală  de energie electrică.

Aţi fi dispus să mergeţi la Bucureşti dacă v-ar chema consilier la minister? 

Ministerul meu este în locul unde muncesc şi trăiesc. Are dânsul oameni cu mult mai multă experienţă. Sunt oameni de bine care o să se implice. Şi noi o să ne implicăm, dar în cadru organizat şi al asociaţiilor profesionale din care facem parte, fie că este vorba de Asociaţia Forestierilor din România sau de alte organizaţii.

23 comentarii

  • OAMENI cu asemenea viziuni este necesar sa ajunga in frunte….tara noastra este bogata si de acesta bogatie trebuie sa beneficiem toti.Dar gandit,calculat si sa ajutam fiecare la reconstructie. SUNTETI UN OM DEOSEBIT SI MERITATI APRECIERI…FELICITARI !!!

    • La cum ne arata acuma padurile Ar trebui sa luam ca exemplu Norvegia…si sa interzice taierea arborilor timp de 10 ani..ma refer sa taiem doar pt lemne de foc si atat..

  • Decat sa taie lemn golanii de la Schweichofer mai bine sa taie domnul Iugan.Da de lucru la sute de oameni.E un om de mare omenie,ajuta pe toata lumea.Multa sanatate.Sa ramaneti acelasi om fain si de omenie.

    • Austriecii nu dau de lucru la oameni ?oare tau padurile cu chinezi? Care e diferenta intre ei si „baietii nostri destepti” de la care au defrisat judetul ? Eu tot nu m-am lamurit ce il recomanda pe acest politician in functia de ministru sau poate ca simplul fapt ca raspunde bine la comenzile primite si executa ordine de la daddy e suficient

  • Interviul trebuie privit cu curcumspecție. Domnul Iugan este vicepresedintele Asociatiei Forestierilor din România. Este subiectiv, ține partea organizatiei pe care o reprezintă.
    Dânsul abordează problema din interior, iar eu cred că pădurile trebuie privite din exterior, dintr-o perspectivă mai amplă (climă, incălzire glogală, floră, faună, suprafață impădurită (min.25%) din teritoriul țării, aparitia deşertului olteniei din cauza defrişărilor, aluviunile care au sunt transportate de către Dunăre in Maeea Neagră din cauza canalelor artificiale (drepte, fără bucle). Aluviunile ar fi trebuit să se depună in Delta Dunării.
    Apele si pădurile ar trebui să fie in subordinea Ministerului Mediului şi a Schimbărilor Climatice.

  • Nu mi se pare normal că resturile vegetale de la tăierile anterioare să putrezească în pădure și să favorizeze înmulțirea dăunătorilor iar oamenii să nu aibă ce pune pe foc, asta numai așa ca să cumpere lemn de la marii exploatatori la preturi exagerate, că omul de rând nu prea are acces în pădure având chiar proprietăți după care plătesc impozit și pază.

  • poi cum sa-l compatimesti cand l-ai sustinut sa ajunga ministru ca sa-l poti manipula… hai scuteste-ne de vorbe goale… sunteti toti o apa si-un pamant

  • TRAIASCA SCHWEICHOFFER, RADETI TOT, AI NODTRI SA IMPIRTE DIN UCRAINA.
    JEGHURI ORDINARE DIN AUSTRIA PLECATI DRACULUI DE PE PAMANTURILE NOASTRE.
    SANATATE DOMNULE IUGAN , AVETI GRIJA DE OAMENI PE CARE II AVETI.
    ARATATI DOMNULE UNS NOU MINISTRU CHIAR DACA NU AVETI VREO LEGATURA CU PADUREA, ARATATI CA VA PASA.
    ACUMA VA DATI EXAMENUL LA CAT DE MULT TINETI LA PADURILE ROMANIEI.

  • Se vorbeşte in fiecare an despre criza lemnelor de foc.
    Incălziti-vă cu gaz metan!
    Este inadmisibil să te incălzeşti cu lemne, dacă ai aragaz in casă, sau îti trece conducta de gaz prin fața casei.
    Să-si bage toată lumea centrale termice care funcționează pe gaz, şi să nu mai taie pădurea.
    Aş vrea să ştiu cât la sută din locuințele din județ, nu sunt racordate la rețeaua de gaz metan.
    Ce face compania de distribuție a gazului, primăriile, Consiliul Judetean, Ministerul Dezvoltării Rurale, Ministerul Pădurilor, Ministerul Mediului, pentru ca 90% dintre locuinte să fie inincălzite cu gaz metan şi nu cu lemne?
    Cu lemne să se incălzească doar cei care locuiesc mai sus de cota 1.000m.

  • Da domnule Iugan. Dumneavoastra sa fiti stăpîni pe resursa tarii, iar oamenii sa moara de frig în casă, ca nu au posibitatea sa cumpere de la dumneavoasta, odată că nu vindeti, iar daca faceti o concesie, pretul este foarte mare si inaccesibil. Ar fi bine sa spuneti care este cantitatea vândută la populatie raportată la cantitatea totala pe care ati cumpărat-o la licitatie si ati exploatat-o.

  • Da, acuma incep iarasi gogosile pentru multimi. Va dati seama cum apar ministri astia din BN, si poicaiti, n-au nicio legatura cu cei mai mari taietori de lemne din Romania. Si terminati cu Schweighofer, aia nu au nicio drujba in padure si nici nu au nevoie, romanasii nostri taie si vand cu spor. Domnul Iugan sustine ce ar sustine orice afacerist capitalist, sa nu mai existe norme regulatorii, daca se poate sa faca afaceri nederanjati de nimeni. Si povesti desrpe cum fac ei si dreg se tot aud, cam aceleasi de multa vreme. in realitate in 30 de ani nu au fost in stare niciun taietor de lemne din BN sa lase ceva durabil in spate, o fabrica de mobila de exemplu. La cata padure au taiat, ceva sa poti zice ca nu e o resursa risipita. Dar ei taie., incarca in tiruri si vagoane si descarca la Scheweighofer. Asta e toata viziunea lor de afacerii si nici n-au cum altfel cand tre sa scapi de atata lemn taiat ilegal. Din cand in cand vin cu gogosile astea ecologice. Cum se reflecta in bunastarea comunitatilor locale ? Cum beneficiaza comunitatea de resursele pe care le are ? Se vede in ceva in-afara de jeepurile cu care va calca pe drumuri ? Diferenta se duce la aia care ar trebui sa-i controleze. Dar ei nu sunt prosti, prosti sunt aia care ii mai cred. Se pot scrie romane despre retrocedarile facute in BN in numele unor unora care au varsat sange ajunse pe mana unor banditi si defrisate a doua zi dupa ce au avut actele. Sau banditi cu protectie care cumpara padurile de la oameni necajiti numai fiindca ei au spatele sa le rada a doua zi. Despre Radarul Padurilor trantit de dna Pana cu dedicatie pentru taietori. Stramosii de pe Somes ii calcau demult. Hai sictir cinstitilor, mergeti la judecata Domnului !

  • Domnul Iugan, este un om deosebit, care a pornit de jos și prin perseverență, dăruire, ambiție și seriozitate a ajuns aici!
    Nu se sfiește,(cel care îl cunosc, știu ce spun) sa arate respect și răbdare oamenilor de rând, dar totodată și el se bucura de respectul și recunoștința multor oameni, bineînțeles că mai sunt și cârcotași, nu îi poate împăca pe toți, ar fi și culmea!
    Majoritatea sunteți toți din Bistrița Năsăud pe acest site, poate 100% sunteți bistrițeni care ați și comentat la acest articol, poate chiar din zonele unde grupul de firme își are sediul..eu va întreb ce câștigați sa aruncați cu cuvinte urâte către o persoana care sunt sigur că sunteți doar invidioși, dacă nu sunteți invidioși, intrebati-va ce ați făcut în viața asta? Sunteți mândri de ceva anume? Ce faceți în viitor? Ei bine DOMNUL acesta a făcut ceva pt cumunitatea și oamenii de acolo.
    La comentat suntem buni toți, dar la a pune mâna la lucru să facem ceva concret, dăm înapoi și găsim motive!
    Haideți să ne vedem fiecare de sectorul unde lucram sau unde suntem pregătiți, sa îi lăsăm pe ei că știu mai bine domeniul!
    Multa sănătate familiei Iugan, salutări directorului executiv de la MIS Grup, Emil Iugan!
    Cu deosebita considerație, un prieten de la Cluj!!!

  • Saracul chiar e de compatimit. Ii vor trebui inca doua maini si 2 buzunare sa poata incasa toate comisioanele de la baietii cu drujbele. Sa facem poze la padurile pe care le mai avem ca in scurt timp nu o sa mai fie nici astea.

  • Problema nu este numai cu tăiatul, altă problemă mai gravă este că nu se plantează nimic. Din 1989 si până acum s-a plantat foarte puțin. Cel mai rău ii că lemnul pentru foc s-a scumpit foarte mult.Iar pt mulți gazul ar fi prea scump din cauza ca că au construit case enorm de mari încât nu își permit să le încălzească. Dar nu asta este problema cea mai gravă. Grav este că au distrus câțiva pădurile României si acum platim toți.

  • Abundenta de voturi la comentariile pozitive intr-un interval atat de scurt de timp vorbeste de la sine despre cinste si disperarea trebuie sa fie tare mare. Unii oameni au pierdut pur si simplu proportiile financiare. Astia care nu faceti intr-un an cat transporta ei intr-un camion va bucurati ca aveti loc de munca. Asta e nivelul, atat se poate. Bunicii vostri nu aveau loc de munca dar aveau onoare si luciditate …

  • Dacă este așa de greu, de ce a acceptat dl. Deneș? Mai ales că nu are pregătirea necesară!
    Toți primarii se plăng că este tare greu, dar se înghesuie de fiecare dată să câștige la alegeri. Încep să cred că toți aceștia se ”sacrifică” pentru noi și nu înțelegem, nu suntem deloc recunoscători!

  • Școală politică PCR.
    Public *Totul pentru oameni*
    Privat *Totul pentru buzunarul și copiii mei*
    Nu e nici o întâmplare că a insistat ca băiatul dânsului Emil Iugan să se orienteze spre domeniul silvic și fiica dânsului spre contabilitate.
    Pragmatic.
    Prin copil vroia să aibă putere discreționară la tăiat, iar prin fiică să încaseze banii.
    Mentalitatea resurselor nelimitate e una extrem de păguboasă.
    Mitul creaționist, Dumnezeu a creat Pădurea pentru Om și că e o resursă regenerabilă la infinit sau Dumnezeu a dat, Dumnezeu ia…combinat cu îngrengăturile de afaceri a filierei protestante, în care Bunăstarea trece prin avuțiile familiei și zeciuiala comunității religioase pot pune o presiune mai mare decât hectare de pădure pot suporta.
    Există o pierdere necontrolată de fond genetic.
    Care nu se va putea recumpăra cu dobânzile din conturile unora.
    Pădurilor, le-au luat milioane de ani fără intervenție umană să se adapteze condițiilor
    E o problemă cu ideea că omul e stăpânul naturii (venită de data asta din partea filozofiei raționale, comuniști) și poate controla desfășurarea proceselor biologice prin respectarea prevederilor din amenajamentele forestiere( principiul programării intervențiilor în timp e o formă rudimentară de control de vreo 2-3 sute de ani pe principii volumetrice-cantități de recoltat nu neapărat pe principii de promovare a biodiversității și păstrării echilibrului natural). Există soluții mai bune și mai puțin bune e adevărat, dar nu cred că în România se va adopta generalizat tratamentul codrului grădinărit sau cvasigrădinărit.
    Iar modul acesta confucianist, superprescriptiv al intervențiilor în pădure se poate respecta doar într-un regim autoritar în care există un singur decident. Cum a fost în comunism. Astăzi nu mai e posibil. Fiecare vede doar bucata mare de pădure de exploatat din proprietatea lui, dar nu văd că dacă fiecare o exploatează concomitent fără a se ocupa de regenerare…rămâi cu nimic. Nada. Genele vor dispărea în foc și fum, mai ales că nu există preocupări majore pentru păstrarea acelor resurse. Lumea gândește în bani , metrii cubi, kilocalorii , capacitate ilimitată de regenerare(fals) mai puțin în aer respirabil, sustenabilitate, pădure generatoare de biodiversitate.
    Numărul de specii se reduce drastic de la o generație la alta.
    Iar oameni ca Emil Iugan au o influență majoră asupra politicienilor locali și cred în mintea lor îngustă locală că pădurea care le cade în curți e ca și taigaua siberiană unde absența omului garantează desfășurarea ciclurilor naturale.
    Nu e așa.

  • Iar un model de afaceri care se ocupă exclusiv de transformare primară a lemnului și export imediat, nu poate fi benefic pentru comunitate pe termen lung.
    Dispar resursele, rămâne doar familia proprietarilor cu ceva avere.
    Trebuie diversificate resursele și exploatate pădurile într-un sens de profitabilitate redusă și diversificare a activităților. E un bun public.
    Dacă Iugan taie pădurile pe toată valea Ilvei, să facă bușteni și eventual niște case montate…nu va mai fi posibilă vânătoarea, turismul., viiturile torențiale vor fi la ordinea zile pe valea Someșului în aval, periodic inundații majore, cheltuieli majore. Ce câștigi pe o parte , pierzi înzecit pe alta.
    Comunitatea va sărăci imediat.
    Nu trebuie să mergi mai departe de orașele care s-au bazat pe minerit.
    Mai era unul care susținea că lemnul putrezește degeaba.
    Dle.
    Așa s-a creat solul și cu timpul viața a înflorit.
    Lemul putrezit e materie primară pentru sute de specii, nevizibile, dar sunt la baza lanțului trofic. Milioanele alea mici care susțin pe cei mari și rari.
    Dacă bacteriile alea dispar, vin altele nu-i o problemă. Dar rele.

  • Pentru frustrați
    Daca in fiecare localitate ar fi câte un Iugan sau Repede sau Viciu , tara ar arată altfel iar voi frustrații ați duceo mai bine.
    Va grăbiți sa dați cu pietre in cei care nu întind mâna si fac ceva in jurul lor mai curajos.Din cauza unor frustrați ca voi ne pleaca copiii din tara .
    Iugan are una din cele mai vechi firme din județ , este de apreciat . Ca unii nu-si umplu sacul in curtea lui si comentează de pe margine își merita soarta .
    Respect domnule Iugan.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.