Oraşul Beclean are, anul acesta, cel mai mare buget din istoria sa, a declarat primarul Nicolae Moldovan, într-o emisiune la postul local de televiziune AS TV. De altfel, în 17 februarie, administraţia oraşului va organiza un eveniment în care va sărbători 50 de ani de istorie urbană a Becleanului.
„Cel mai mare buget pe care l-am aprobat vreodată de 18 ani de când sunt eu primar este cel din 2018. De altfel, este cel mai mare buget pe care îl are Primăria Beclean în toată istoria ei. Împlinim şi 50 de ani de când Becleanul a fost atestat ca şi oraş. În 1968, în 17 februarie, s-a trecut de la comună la statutul de oraş. Chiar vom sublinia acest lucru printr-o sărbătoare extraordinară. Facem semicentenarul oraşului, suprapus pe Centenarul României. Va fi o parte istorică la Colegiul Naţional Petru Rareş, iar partea festivă cu înmânări de titluri de cetăţeni de onoare, de diplome de excelenţă va fi la primărie. Seara vom avea chiar un spectacol cu focuri de artificii. Ne-am gândit să marcăm acest moment important şi ne-am axat să scoatem în evidenţă oamenii care au ajuns la 70 de ani şi care au contribuit într-un mod aparte la tot ce înseamnă dezvoltarea localităţii noastre în aceşti 50 de ani”, a spus Nicolae Moldovan.
Pe de altă parte, potrivit primarului, străzile din oraşul Beclean sunt asfaltate în proporţie de 95%, iar anul acesta va fi finalizată în întregime modernizarea lor: „Anul acesta, acele străzi care au gropi apărute din cauza uzurii şi care nu au fost asfaltate înainte de anul 2000, vor fi asfaltate. Este vorba de strada Someşului, cu trotuare, spaţii verzi, strada Dobrogeanu Gherea, Mihai Viteazul, o 0prelungire a asfaltării pe această stradă, zone între blocuri unde va fi refăcută infrastructura stradală cu borduri, cu pavaje şi spaţii verzi, deci toate aceste lucruri apar într-un proiect amplu bugetat anul acesta”.
Programul Jubileului oraşului Beclean
În data de 17 februarie 2018, oraşul Beclean aniversează ”Semicentenarul reorganizării administrativ – teritoriale a României din anul 1968”, moment în care localitatea Beclean a fost ridicată la rang de oraş.
Cu acest prilej, Consiliul Local şi Primăria oraşului Beclean, în colaborare cu Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” şi Casa Orăşenească de Cultură ,,Radu Săplăcan” Beclean, organizează o manifestare dedicată acestui eveniment, acţiune ce se va desfăşura la Beclean sâmbătă 17 februarie.
Programul manifestărilor prin care beclenarii vor sărbători cei 50 de ani de când localitatea lor dragă a devenit oraş va fi următorul:
Ora 10.00 – Colocviul cu tema ,,Jubileul oraşului Beclean în contextul Marii Uniri”. Loc de desfăşurare: Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” – cantină
– ,,Costumul popular la 100 de ani – punte între trecut şi viitor” – prezentare de costume populare din zona Becleanului din ultima sută de ani. Loc de desfăşurare: Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” – cantină
Ora 12.30 – ,,Beclean – 50 de ani de la ridicarea localităţii la rang de oraş” – moment festiv oficial, înmânare titluri de Cetăţean de onoare şi Diplome de excelenţă. Loc de desfăşurare: sediul Primăriei oraşului Beclean
Ora 19.00 – Foc de artificii aniversar. Loc de desfăşurare: zona Primăriei oraşului Beclean
Activităţile care vor fi organizate cu această ocazie a Semicentenarului oraşului Beclean de către administraţia locală beclenară sunt cuprinse, de altfel, în cadrul mai larg al evenimentelor ce vor fi derulate la Beclean, pe tot parcursul anului, pentru a omagia şi sărbători Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
În Buletinul Oficial nr. 17 din 17 februarie 1968 era publicată Legea Nr. 2 din 16/2 /68 privind organizarea administrativă a teritoriului Romaniei, moment în care localitatea Beclean a fost ridicată la rangul de oraş. Pentru a marca împlinirea celor 50 de ani de la acest eveniment important pentru viaţa comunităţii locale şi pentru localitate, autorităţile beclenare au pregătit o serie de evenimente de sărbătoare, prin care să fie aniversat Semicentenarul Becleanului ca oraş. Unul dintre aceste evenimente este amenajarea în holul mare de la intrarea în sediul Primăriei a unui spaţiu de prezentare a tuturor personalităţilor care de-a lungul anilor au fost distinse cu titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Beclean.
Da, dar noi, bistritenii, avem partie !
Si primar cu diploma !
Si …. cam atat !
Centura! Centura! Centura!!!
Interesant cum la Beclean bugetul a crescut in timp ce la Bistrita a scazut cu vreo 10 mil de euro. Schiorul nostru tace si nu zice nimic pe aceasta tema
Degeaba e schiorul, degeaba e pocaitu!
Cu asa buget speram ca n-o sa uitati si de noi, cei de pe strada Obor.Sarbatorim 50 de ani de oras si noi practic locuim tot intr-un amarat de sat (jumatate strada nu este luminata, este plina de gropi, nu exista un cos de gunoi pe toata strada,cei de la curatenie nu intra pe aceasta strada).Mai suntem si oameni gospodari care muncim din greu ca sa ne platim taxele si impozitele si avem pretentii.