Parcurgând 20 de km în jurul Bistriţei, împreună cu un coleg de drumeţie, Albert Gavrilă a reuşit să surprindă imagini frumoase cu împrejurimile oraşului într-o perioadă în care iarna şi primăvara luptă fiecare să câştige teren.
Împreună cu Emil Jarda, a pornit pe traseu din Bistriţa (str. Zăvoaie) spre Dealul Cighirului, apoi peste deal la Monariu, Budacul de Jos şi s-a întors prin Pădurea Codrişor din nou la Bistriţa, ajungând pe strada str. Ion Vidu. Drumeţia a durat circa 6 ore.
Biserica evanghelică din Monariu este singura din Transilvania cu plan rotund, fiind realizată după planurile unui arhitect militar austriac. Pentru a nu rămâne în paragină, biserica a fost cumpărată după Revoluţie de penticostalii din sat şi este astăzi locul în care comuniatea îşi ţine serviciile religioase. Clădirea a fost construită în perioada 1755 – 1782 după inundaţia care a afactat satul în 1751.
Atunci, Monariu, care era amplasat pe malul râului Budac, a fost inundat, iar biserica veche a fost distrusă. Din piatra vechiului edificiu s-a ridicat noua clădire care a fost realizată pe un deal, în mijlocul satului, acolo unde să fie protejată de alte inundaţii.
Felicitari din nou ! Vreau si eu in drumetii alaturi de trupa dvs ! Se poate ?
Constantin Noica făcea zilnic drumeții pedestre sus, la Păltiniș. Emil Cioran săptămânal, în jurul Parisului. Liviu Rebreanu des, pe dealurile Năsăudului. Cele din împrejurimile Bistriței puneți-le aici în pagină și o să deveniți celebri.