Actualitate Recomandări

Noi investiţii la Spitalul de Urgenţă Bistriţa cu bani europeni, guvernamentali şi de la CJ

În perioada următoare, se vor derula noi investiţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa prin care vor fi modernizate şi dotate anumite secţii, astfel încât calitatea actului medical să crească, a anunţat managerul Gabriel Lazany într-o conferinţă de presă.

„Prin CJ, am mai obţinut nişte promisiuni de la Ministerul Sănătăţii, respectiv că se va deschide anul acesta finanţarea pentru secţia de terapie intensivă. Doamna ministru ne-a spus că banii pentru investiţii au fost împărţiţi înainte ca dânsa să preia mandatul, dar că va încerca să deschidă această finanţare având în vedere proiectul pe care l-am prezentat şi care i-a plăcut”, a spus Lazany.

În ce priveşte extinderea şi modernizarea Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU), Lazany a spus că este un proiect care se desfăşoară prin intermediul CJ pentru că Spitalul Judeţean nu poate depune proiecte directe pe POR fiind ordonator terţiar de credite.

„Suntem în faza de întocmire a DALI. O firmă din Sibiu îl face. Am fost nominalizaţi prin HGR, banii sunt ai spitalului, sunt reţinuţi, singura condiţie e să depunem proiectul şi să îndeplinim condiţiile şi le îndeplinim. Mai avem încă două proiecte depuse prin CJ, pe Axa 3.1 care este apel competitiv. Sperăm să primim finanţare pentru pentru reabilitarea secţiilor de pe Alba Iulia şi a secţiilor de la TBC. În cadrul proiectului se reabilitează clădirile, se pun lifturi unde nu sunt. În unităţile medicale sunt obligatorii lifturile pentru ca toate persoanele să aibă acces la toate serviciile oferite. În prezent, nu îndeplim condiţia aceasta la TBC care e construit în 1890 şi la un corp de clădire de pe Alba Iulia. La celelelalte s-a rezolvat când am făcut extinderea la Oncologie”, a spus Lazany.

Centrul de Radioterapie pentru bolnavii de cancer pe care autorităţile vor să-l facă la Bistriţa a ajuns, după patru încercări, la o formă finală: subsol, parter şi două etaje.

„La subsol se vor face parcări, parterul va fi partea medicală şi va conţine două buncăre de radioterape, CT simulare, absolut tot ce înseamnă specialitatea radioterapeutică. La etajul întâi va funcţiona o şcoală în parteneriat cu UTCN şiu UBB Cluj de pregătire a fizicienilor medicali pentru radioterapie. La etajul al doilea vor fi amenajate rezerve pentru pacienţii care fac radioterapie şi nu sunt din zonă. Cum tratamentul durează mai multe zile, contra cost li se vor pune la dispoziţie rezerve medicale. Luna viitoare va fi predată documentaţia, după care se va face achiziţia de proiectare cu execuţie. Primăria Bistriţa a alocat 2 milioane de lei în bugetul pe acest an, dar investiţia în construcţie se va ridica undeva la 4 milioane de euro. După ce avem proiectul şi e semnat contractul, lucrarea estimăm că va fi gata într-un an de zile. Se poate pentru că e foarte mult beton de turnat. Pereţii sunt de trei metri”, a spus el.

O veste bună este că a fost finalizată licitaţia pentru CT şi RMN.

„Suntem programaţi la livrare undeva în luna mai. RMN-ul va fi un General Electric, iar CT e făcut de firma Diamedic. Am primit ultimele detalii vizavi de amplasare, pe partea de dotare, consolidare placă. Trebuie să facem nişte lucrări de consolidare în beciul spitalului unde vor fi amplasate echipamentele. Am primit faza finală a proiectului. Sper să introducem în SEAP procedura de achiziţie publică pe partea de proiectare şi execuţie. Banii ne-au fost aprobaţi şi alocaţi de către CJ. Eu estimez să le avem funcţionale cu data de 1 august 2018. După ce vor fi puse pe poziţie, trebuie să obţinem autorizaţii. RMN-ul va fi amplasat unde e actuala sală de aşteptare la interne şi ginecologie şi CT-ul chiar vizavi de coridorul unde în prezent e garderoba. Tot parterul spitalului va fi reconfigurat”, a adăugat el.

Potrivit lui Lazany, CJ Bistriţa-Năsăud a mai aprobat o serie de dotări importante pentru dezvoltarea actului medical şi anume un aparat Roentgen mobil pentru operaţii de neurochirurgie, dotare nouă pe partea de gastroenterologie, fiind aprobate un videoendoscop şi un videocolonoscop cu soft în format HD. „Pe partea de intervenţii chirurgicale, vom putea creşte calitatea actului medical şi să ne dezvoltăm pe partea de intervenţie chirurgicală pe gastroenterologie care, în prezent, nu se face”, a conchis el.

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.