Număr record de participanţi la „Bistritzer Burg Dog Show 2018”, expoziţia internaţională de frumuseţe canină care are loc în acest sfârşit de săptămână la Bistriţa. În ciuda vremii nefavorabile din ultimele zile, au venit să câştige titluri de campioni pentru patrupedele lor proprietari din 14 ţări cu peste 1.500 de exemplare din diverse rase.
„Vremea ne-a dat nişte emoţii puternice. Ieri după-amiază era zăpadă mare, iar Primăria Bistriţa urma să ne trimită o maşină să curăţăm zăpada, dar nu a fost nevoie, s-a topit. E o vreme nesperat de bună faţă de zilele trecute. Cred că cineva de acolo de sus ţine cu noi. Ne-am chinuit mult să fie bine şi am făcut nişte investiţii serioase cu ajutorul Primăriei Bistriţa. Am vrut să fie bine fiindcă avem participanţi din 14 ţări, printre care Danemarca, Franţa, Belgia, Polonia, Suedia, Republica Moldova, Rusia, Cehia. Avem şi cinci arbitri din străinătate, din Belarus, Bosnia-Herţegovina, Slovacia, Ucraina şi Republica Moldova, plus arbitri internaţionali de la noi”, a declarat Matilda Gubesch, preşedintele Asociaţiei Chinologice Bistriţa-Năsăud, organizatorul evenimentului.
În ciuda vremii nefavorabile din ultimele zile, la „Bistritzer Burg Dog Show 2018” participă un număr record de câini, potrivit Matildei Gubesch: „Avem 1.546 de foi de arbitraj. Niciodată nu am avut atât de mulţi câini. Cu vremea asta sigur că avem nişte surprize că din Constanţa nu au putut veni, la Braşov a fost blocat drumul, în Vrancea la fel. Sperăm să ajungă măcar mâine. Inclusiv bucureştenii nu au putut ieşi din oraş decât aseară”.
Faţă de ediţiile precedente, sunt câteva surprize chiar şi pentru organizatori: ” Avem şase dalmaţieni, culmea, nu am văzut în expoziţii de ani de zile mai mult de unul sau două exemplare, avem 75 de Ciobăneşti de Asia Centrală. Nu ştiu dacă la expoziţia din Budapesta care se ţine odată cu aceasta, au atâţia Asia Centrală câţi avem noi. Ne-am străduit să aducem arbitri din afară specialişti pe rasele ruseşti şi se vede rezultatul. Foarte mulţi s-au înscris la noi pentru că preşedintele din Ucraina e specialist pe rase ruseşti, mai sunt însă şi alţii. Ciobăneştii Româneşti sunt mai puţini astăzi, mai mulţi avem Bucovina decât Carpatini, dar se pare că rasa noastră naţională a devenit Asia Centrală. Avem exemplare splendide de Ciobănesc German, Saint Bernard, nu ne putem plânge, dar predomină Asia Centrală”.
La expoziţiile de frumuseţe, atât Certificatul de Aptitudini din Campionatul Naţional, cât şi cel pentru Campionatul Internaţional de Frumuseţe (CAC şi CACIB) sunt titluri pe care orice crescător le doreşte pentru câinele său de rasă fiindcă, în felul acesta, creşte şi valoarea câinelui.
În final, cele mai bune exemplare (atât mascul, cât şi femelă) vor concura pentru „Cel mai bun exemplar” al rasei titulatură decisă de către un juriu abilitat.
Concursul a început sâmbătă 24 martie, de la 9.30 cu CAC Națională și CACIB Internațională, iar duminică 25 martie, va debuta de la 10.30 cu CACIB Internațională.
Clase de arbitraj: Clasa Baby – de la 3 la 6 luni, Clasa Pui – de la 6 la 9 luni, Clasa Juniori – de la 9 la 18 luni, Clasa intermediară – de la 15 la 24 luni, Clasa deschisă – de la 15 luni, Clasa muncă – de la 15 luni, Clasa campioni – de la 15 luni, Clasa Veterani – minim 8 ani.
Frumruos,felicitari,multa munca si bani pe masura 250 lei un caine pentru CAC si CACIBul de astazi.
Felicitari tuturor participantilor pentru rezultatele obtinute!
Felicitari echipei de organizare! O expozitie cu adevarat reusita.
Am participat la multe expozitii in tara si chiar din strainatate dar nu am gasit o locatie si organizare mai superioara decat cea de la Bistrita.
Mi-a placut faptul ca parcarile sunt aproape, ringuri mari cu accesul bine gandit si usor de identificat.
Acele steaguri ridicate la inaltime cu numerele ringurilor au fost extraordinare. Idee super tare. Am vazut expozantii straini care le fotografiau ca sa preia ideea.
Premii generoase, caini frumosi si de calitate.
Intr-un cuvant BRAVO! Pe mine si pe multi altii sa ma asteptati si la editiile viitoare. Felicitari inca odata!
Eu nu mai merg data viitoare, prea scump 250 lei de un dulau pe zi, las pe altii sa cotizeze in buzunarul….asociatiei familiale.
Bravo dulaule asa sa faci. Du-te mai bine la Cluj sa platesti si mai mult, sau du-te la Satu Mare sa platesti si mai mult sau du-te in strainatate.
Chinologia nu e pentru coate goale.