(FOTO-VIDEO) Un elicopter 100% din materiale reciclabile, construit de doi elevi de gimnaziu din Bistriţa, ar putea aduce un premiu judeţului Bistriţa-Năsăud la Concursul naţional de ştiinţă şi tehnologii de la Ploieşti, ajuns la ediţia a VIII-a. Concursul începe joi şi la el participă nouă elevi din judeţ cu 10 proiecte.
Elicopterul a fost construit de doi elevi de gimnaziu, Cristian Petru Cornea, elev în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială nr.1 Bistriţa, şi Radu Rus din clasa a VII-a de la Şcoala Gimnazială nr. 4 Bistriţa.
Cristian Cornea este pasionat de electronică de mic. Meşterea tot timpul mai ales la ţară, la bunici. Pentru că nu ştia mare lucru, decât care e plusul şi minusul, curentul continuu şi electromagneţii, a reuşit chiar să dea foc unui covor. La Cercul de electronică de la Palatul Copiilor Bistriţa, pe care îl frecventează cât de des poate, a învăţat că „există nişte piese numite rezistenţe pe care le pui ca să nu îţi ia foc covorul şi condensatori, foarte importanţi şi greu de găsit”.
„Mă gândeam ce aş putea face pentru concurs, iar domnul profesor Nicoară a avut ideea să facem un elicopter. Am găsit pe internet un videoclip cu un elicopter din materiale reciclabile şi m-am inspirat de acolo. M-am gândit să fac un elicopter din ce găsesc pe aici şi am găsit un PET de la un suc cu aloe vera cu caise. Am avut ceva dispute legate de ce să punem în vârf şi ce să facem. Până la urmă, am decis să sacrificăm o sirenă, să-i luăm vârful. A mai fost o idee ca partea din jos a unui bec cu leduri să fie pusă în vârf, dar până la urmă am renunţat la ea. Ca să fie mai special, am zis să punem şi un LED multicolor în vârf. Partea electronică e alcătuită din două motoare şi un LED. Bine, la LED ne trebuie şi o rezistenţă şi un acumulator de la o baterie de laptop stricată Ţinând cont că e primul meu concurs, nu am pretenţii prea mari. Sper doar să câştig experienţă”, a spus Cristian Cornea.
La rândul lui, Radu Rus, elev în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială nr. 4 Bistriţa, a spus: „Cristi a venit cu ideea să facem elicopterul din materiale reciclabile pentru că nu toţi îşi permit să cumpere materiale noi. Ne-am gândit să facem ceva distractiv şi a fost fiindcă am lucrat împreună şi ne-am împrietenit. Nu am lucrat foarte mult. A fost mai greu să fixăm coada că nu stătea. Dar mie îmi place foarte mult aici la Cercul de electronică. Avem scule pe care le putem folosi şi suntem într-un colectiv în care tuturor ne place acelaşi lucru, avem pasiuni comune şi suntem prieteni”.
„Mergem la Concursul naţional de ştiinţă şi tehnologii de la Ploieşti, ajuns la ediţia a VIII-a, cu un echipaj format din nouă elevi şi cu 10 proiecte, trei ale elevilor din ciclul gimnazial şi şase ale elevilor de liceu. Sunt 11 secţiuni la care participă elevi din întreaga ţară, în special de la licee tehnologice, dar suntem invitaţi şi noi. Elicopterul din materiale refolosibile e primul construit astfel. Intenţionăm să mai facem şi altele şi chiar funcţionale. Spre exemplu, vrem să facem un avion care se ridică, tot aşa din materiale refolosibile. Vrem să atragem atenţia că materialele se pot folosi, că nu e de aruncat nimic în lumea asta şi să conştientizăm elevii că din lucruri aparent neimportante se pot face lucruri frumoase şi utile”, a spus prof. Dorel Nicoară, coordonatorul Cercului de electronică de la Palatul Copiilor Bistriţa, frecventat de 86 de elevi dintre care opt elevi fac performanţă şi tot atâţi sunt avansaţi.
Felicitări!
In loc sa premiem alergatori in competitii personale, mai bine am finanta aceste cercuri, pentru a le dota cu cele necesare, dar si pentru diversificarea lor. Atat parintii cat si profesorii ar trebui sa incurajeze elevii sa mearga spre cercurile de la Palatul Copiilor. Astfel copiii si-ar putea descoperi si cultiva pasiuni, care mai tarziu ar putea deveni meseriile si carierele lor.
Sunt sigur ca multa lume si multe firme ar fi dispuse sa sponsorizeze. Spre exemplu, pe langa sau in loc de sposorizari in bani, o mare firma de la noi ar putea oferi baterii, alte firme ar putea oferi diverse materiale sau componente.
Copii frumosi,felicitari!
Chiar daca e o alergare personala ,cum zic unii, Tibi a ridicat drapelul Romaniei acolo.
OK, bravo lui! Dar nu inteleg ce realizare nemaiintalnita si cine a aflat despre asta, in afara de noi.
Nu trebuie sa tinem niste bani si pentru cand iese Sima Vampirul? Daca se reabiliteaza si merge si el sa ridice steagul pe undeva? De unde il premiem si pe el?
Eu nu l-am criticat pe Tibi, eu i-am criticat pe cei care l-au premiat.
Succes la concursul de la Ploiesti!Felicitari,d-le Nicoara pentru toata indrumarea si sprijinul pe care-l daruiti copiilor .Copiii care au lucrat alaturi de dumneavoastra ,cu siguranta va vor uita .Pentru unii ati fost chiar un ,,deschizator de drumuri ,vieti,idealuri,,.Pentru asta va multumim.
…rectific ,,Copiii care au lucrat cu dumneavoastra ,cu siguranta NU va vor uita,,.
Corect dl Alan DAla. Asa este. Eu nu imi mai racesc gura de pomana.
Nu are rost….o sa vada ei peste cativa ani ce si cum va fi.
Oricum am privi lucrurile…..tineretul este viitorul tarii si implicit al nostru,si nu ptr a ne plati noua pensiile….ci ptr tara.cibe intelege bine….cine nu….mai bine.
Bravo copii!!!! m-asi oferi eu sa-i ajut cu ce au nevoie…..daca au nevoie ,cu toate ca la ce minte si inteligenta au ei…..nu mai au nevoie de nimuc.
Daca vor am pe pagina mea de FB un program de initiere si ajutor si sprijin in investitii. Cost 0, castig maxim.
Bravo copii.