Politică

Votăm în 10 iunie!

La scrutinul din 10 iunie vor fi aleşi primarii, consilierii locali, preşedinţii de Consilii Judeţene şi consilierii judeţeni. Vezi până când se depun candidaturile, care e durata campaniei electorale şi care sunt costurile de organizare!

Guvernul a decis ca alegerile locale să fie organizate în 10 iunie.

Mandatul primarului, consilierului local, respectiv al preşedintelui consiliului judeţean şi al consilierului judeţean, este de patru ani.

Costurile totale estimate pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor sunt de 99,864 milioane de lei, cu o treime mai mult decât la scrutinul din urmă cu patru ani.

Fondurile sunt alocate instituţiilor centrale implicate în organizarea scrutinului: Ministerului Administraţiei şi Internelor, Secretariatului General al Guvernului, Autorităţii Electorale Permanente, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. În perioada electorală, va funcţiona o Comisie de transparenţă care va avea rolul de a supraveghea modul în care se vor efectua cheltuielile pentru organizarea alegerilor locale. Din comisie vor face parte: câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar, doi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, doi reprezentanţi ai Clubului Român de Presă şi un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente.

Pentru alegerile locale din 2008, organizate în două tururi de scrutin, Guvernul a alocat 66 milioane lei. În 2004, fondurile guvernamentale pentru organizarea alegerilor locale s-au ridicat la 323,74 miliarde lei vechi.

De asemenea, Guvernul a decis constituirea unor comisii tehnice la nivel central şi judeţean. Comisiile tehnice judeţene vor fi coordonate de prefecţi.

Executivul a aprobat mai multe Hotărâri în scopul pregătirii scrutinului electoral din iunie 2012.

Astfel, potrivit Programului calendaristic, până la 31 martie 2012 vor fi desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central (BEC). Partidele şi alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale vor comunica BEC, până în 10 aprilie, semnele electorale – urmând ca acestea să fie aduse la cunoştinţa publicului – , iar până la 1 mai vor fi adresate solicitările pentru alocarea timpilor de antenă.

Până la 1 mai 2012 vor fi depuse candidaturile.

Campania electorală va începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor, respectiv în 11 mai, şi se va încheia în data de 9 iunie, ora 7.00.

Procesul de votare din 10 iunie va începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.

Au fost numerotate circumscripţiile electorale judeţene şi a municipiului Bucureşti, numărătoarea făcându-se crescător în ordine alfabetică a denumirii judeţelor.

Guvernul a aprobat şi modelele ştampilelor care vor fi folosite la alegerile locale din 2012, modelele buletinelor de vot, modelul timbrului autocolant care se va aplica pe cartea de identitate a persoanelor care votează, modelul copiei de pe lista electorală permanentă, de pe lista electorală complementară şi de pe lista electorală suplimentară, precum şi alte documente tehnice necesare organizării procesului de votare.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, dar Curtea Constituţională a decis, în luna ianuarie, că organizarea alegerilor locale şi parlamentare la aceeaşi dată determină încălcarea dreptului de a fi ales.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.