Actualitate

”Verzii” strâng semnături și trimit petiții pentru blocarea modernizării Pieței Centrale

”Copacii din Piața Centrală vor dispărea în urma proiectului Primăriei Bistrița, care ni se pare o inepție. Și avem situația exactă, 104 arbori: 61 de aliniament, în jurul Bisericii Evanghelice 43, pe latura nordică 8 castani seculari, 2 larice, 2 tei, 5 molizi, un cais ornamental, pe latura sudică un mălin și un cireș. S-au încălcat niște legi și va trebui să suflăm mult în ceafa administrației până va învăța că trăim totuși într-o țară europeană. Legea privind transparența luării deciziilor a fost încălcată grosolan de la început, la dezbaterile publice nu ni s-au prezentat toate variantele, din care s-a votat una. Domnul primar spune că a fost aleasă de arhitecți de rang, dar cred că a fost tocmai invers, dânsul a ales din pix pentru că și-a văzut încununată ideea de a rade piața. Celelalte variante erau mult mai blânde cu mediul. Deci din start este ilegal acest proiect”, spune președintele Organizației Municipale Partidul Verde Bistrița, Marius Bălan.

El a menționat că ”o altă lege încălcată flagrant” este cea a spațiilor verzi: ”Legea spune clar că un spațiu verde amenajat corespunzător nu poate fi modificat decât cu mobilier mic și să nu ocupe mai mult de 5% din spațiul verde total. Este interzis să intervii la copacii de aliniament, doar dacă e vreun arbore bolnav, nicidecum să-i sacrifici. Se încalcă și legea privind protecția monumentelor istorice de grad zero, cum este Biserica Evanghelică. Mai mult, 60 cm de pământ fertil va fi scos afară pentru dalare. În spatele statuii lui Andrei Mureșanu sunt niște ridicături de pământ. Știți ce este acolo? Famiile preoților evanghelice care au slujit aici de la începuturi, deci înaintașii noștri care au fost înmormântați aici. Ce facem, scoatem craniile și le ducem la Protan? Oare suntem creștini? Călcăm un cimitir de sute de ani? Domnul primar vrea să marcheze zidul fostului Gimnaziu Evanghelic, clădire demolată de primarul Corneliu Mureșanu. Pentru numele lui Dumnezeu, credeți că va înțelege cineva ceva din acel zid? Păi hai atunci să marcăm toate clădirile demolate de comuniști până în 1989 și să facem ziduri. Este o lucrare inutilă, care încorsetează piața”.

Marius Bălan a afirmat că ”perimetrul arată excelent, dar n-o să-l mai vedem peste câțiva ani”. ”Atrag atenția conducerii PSD că administrația municipiului bagă PSD în gard la următoarele alegeri, habar n-are administrația cât de hulită este de numeroși bistrițeni. Conducerea PSD ar trebui să-și potolească puțin colegii de la municipiu pentru că vor pierde cu succes Primăria Bistrița în 2020. Nu sunt îngrijorat și trist din cauza asta, sub nicio formă, dar ca bistrițean de treabă le spun să fie atenți. Noi avem viziunea noastră asupra acestui proiect, vom fi prezenți în 3 mai la ședința în care se discută documentația tehnică și în care se va vota ce copac dispare și ce copac rămâne. Se poate face un proiect prietenos. Latura sud-estică trebuie să rămână așa cum e, nu să stăm la 45 de grade cu picioarele în dale și socializăm în soare”.

El a declarat că a început o campanie de strângere de semnături pentru blocarea la APM a proiectului, Primăria Bistrița solicitând eliberarea acordului de mediu: ”Le vom depune împreună cu o petiție. Ne gândim să trimitem petiții și la Ministerul Mediului, și la direcția de mediu a Uniunii Europene, care finanțează acest proiect. Cred că cei de la Bruxelles habar nu au de ce se petrece la Bistrița și unde merg banii”.

Proiectul ”Modernizarea Pieței Centrale”

Primăria Bistrița a solicitat emiterea acordului de mediu pentru proiectul ”Modernizare Piața Centrală”. Primarul Ovidiu Crețu a precizat că în ședința extraordinară a Consiliului Local din 3 mai va fi supusă aprobării documentația pentru avizarea lucrărilor de intervenții aferentă proiectului de modernizare a Pieței Centrale din Bistrița, care se va realiza cu circa 4 milioane de euro bani europeni.

Proiectul tehnic este valabil până la sfârșitul lunii iulie, iar până la finalul anului va fi încheiat și contractul de execuție, astfel că lucrările ar putea începe în 2019, a mai spus primarul Ovidiu Crețu la AS TV.

El a menționat că Piața Centrală va fi transformată într-o piață medievală și că vor fi păstrați și protejați cei patru castani seculari, monumente ale naturii, dar și alți câțiva arbori, ”într-un număr mai mic pentru că trebuie să marcăm în piatră traseul fostei clădiri a Gimnaziului Evanghelic”: ”Păstrăm vegetația necesată, nu trebuie să acoperim cu verdeață monumentele, Bistrița are numeroase spații verzi”.

SC Planwerk SRL Cluj-Napoca a realizat varianta câştigătoare a concursului de soluţii pentru amenajarea şi modernizarea Pieţei Centrale, organizat în 2014 de municipalitate în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania. Proiectul urmăreşte să transforme Piaţa Centrală, pe o suprafaţă de 2 hectare, într-o zonă pietonală perfect amenajată pentru a găzdui evenimente diverse (spectacole, târguri, spaţiu pentru desfăşurarea unor sporturi), dar şi în obiectiv turistic, zonă de socializare, respectiv de legătură a unui spaţiu pietonal proiectat să devină mult mai vast. Aici mai multe detalii.

Proiectul urmărește ”pietonizarea în măsură cât mai mare a pieței, readucerea în prezent a trăsăturii istorice a pieței, iluminat stradal, iluminat pietonal, iluminat de ambianță, iluminat al clădirilor reper. Etapa I va cuprinde amenajarea pieței mai puțin carosabilul, care va fi realizat în etapa II”.

Proiectul are ca obiectiv deschiderea unei noi perspective a Pieţei Centrale, amenajarea unui spaţiu public deschis şi flexibil, pietonalizarea acestuia şi reunificarea spaţială, prin: continuitatea spaţiului pietonal, prin eliminarea parcărilor, a unei părţi semnificative a vegetaţiei şi a unor obiecte sau amenajări amplasate dezavantajos; schimbarea gradată a pavajului, cu piese speciale din piatră naturală, calupuri de granit integrate setului de mobilier urban, pavaj tratat unitar şi corelat cu cel utilizat atât pe strada Liviu Rebreanu, cât şi pe străzile şi pavajele reabilitate recent; amenajarea unui curs de apă integrat în pavaj, cu jeturi dinamice la nivelul pavajului, în partea sudică a Bisericii Evanghelice; amplasarea unei fântâni circulare, în colţul nord-estic al pieţei; reorganizarea plantaţiilor din imediata apropiere a statuii lui Andrei Mureşanu, amplasarea a trei catarge pentru steaguri, pe frontul vestic al parcelei; reorganizarea componentei vegetale, prin amenajarea multifuncţională a zonei nordice cu caracter predominant mineral, iar a laturii sudice, prin amenajarea unei grădini urbane; dezvoltarea în patru dimensiuni a soluţiei de iluminat: iluminat funcţional stradal (pe latura de nord est – prelungirea străzii Gheorghe Şincai), iluminat pietonal (pentru tot restul amenajării), iluminat de ambianţă şi ghidaj vizual, iluminat al clădirilor reper; gruparea locurilor de odihnă (bănci, scaune, mese, cuburi – tabureţi), predominant în perimetrul fostei incinte fortificate; amplasarea unor cişmele la intrarea în piaţă; amplasarea între biserică şi primărie, a unei machete din bronz privind nucleul istoric al oraşului; amenajarea multifuncţională a zonei nord-estice a pieţei, prin reluarea în formă contemporană (pieţe volante, târguri, concerte şi proiecţii de film, diferite alte manifestări sociale), a tradiţiei şi configuraţiei târgurilor din trecut.

26 comentarii

    • penibila esti tu si cu aia care te-o facut.
      sa te vad socializând vara pe o banca în soare la 45 de grade fara pic de umbra si cu sandalele sfârâind pe beton incins.
      si asa ti-e mintea prajita, ce o sa mai ramâna atunci?

    • Veverițo, întâmplarea face că sunt în Sibiu, cazat la un hotel din Piața Mare a orașului. Tocmai mi-am savurat energizantul la o terasă. În mijlocul pieții este un târg de flori, e plin de tineri, turiști pe toate părțile, japonezi, americani, e incredibil. Pe jos e granit de două tipuri, totul e aerisit și nu a murit nimeni de căldură nici anul ăsta și nici pe canicula de anul trecut.
      Hai să modernizăm Bistrița odată că am rămas ca acum o sută de ani. Sibiul, Clujul ne-au luat-o înainte. N-avem noi ce are Sibiul, dar nici nu vrem să avem altceva decât aceleași alei pe care nu trece nimeni. Cu toți platanii ăia seculari cu tot! Dacă ar fi rași copacii ăia, s-ar vedea biserica sașilor în toată splendoarea ei. Terase, copii pe role, spații comerciale. Ce naiba, pot sibienii și nu putem noi? N-avem noi turnurile lor și zidurile lor, dar avem pasajele, pe care sibienii le-au pierdut, abia mai au vreo două.
      Nu-mi place deloc Crețu și ideile lui crețe, dar modernizarea pieții orașului NU MAI POATE ÎNTÂRZIA! Eu aș prefera chiar refacerea canalului morii, să treacă apă curată prin mijlocul pieții, cu un stăvilar ornamental.

    • De la energizantul ala ti se trage. Se stie ca energizantele distrug neuronii. Baga mare, bei Hell, ajungi satanist.

    • Băi inteligentule, energizantele nu distrug neuronii, asta îți imaginezi tu. Produc aritmii în cantitate exagerată și, ține-te bine de birou, au chiar și efecte benefice. Dă un search pe ”efectele energizantelor” și o să ai un șoc cognitiv. N-ai tu treabă cu neuronii mei, eu m-am legat de neuronul tău? Dacă tu-ți închipui că devii satanist bând energizante ”Hell”, sunt șanse mari să fii genul care bea agheasmă, sperând să se sfințească. Aferim!

    • @ Diogene
      Mai bine citeste tu cate E -uri bagi in tine si cu cat cancer te „benefici”….daca astepti efecte benefice mai bine bea un vin si du-te acasa la nevasta ( sau prietena)….sa vezi dupa , beneficii 🙂 Nu compara Sibiul…unde a fost primar IOHANNIS cu Bistrita ,unde e primar cretu. Si nu pune semn de egalitate intre 169.000 locuitori ai Sibiului cu cei 81.000 ai Bistritei….vezi ca iti da cu minus la ora asta…

    • @ diogene, vedea-te-as pe role pe pavajul de pe pietonal cum îti rupi tu gâtul.
      numai asa moare singurul tau neuron energizat.
      mai uita-te cum s-a ales praful de toate proiectele marca taranul sef cretzu si dupa aia mai vorbim de „modernizare”.
      tembeleul asta nu e in stare sa paveze nici curtea lui muma-sa din vermes, darmite centrul orasului „european”.
      ia tu intr-un weekend tot orasul la pas si daca nu te apuca dupa aia groaza, mai vorbim.

  • Primarul bate campii la greu. Cum sa betonezi spatiile verzi???? Hai sa schimbam orasul intr-o mare de beton…. ce spatii verzi, ce copacii…. banul sa iasa. Ai ramas cu capul in perioada medievala. Si mie imi place cuvantul medieval dar nu in cazul de fata.

  • La fel au făcut și cu parcul municipal iar când a fost gata nu le-ai mai auzit ciripitul! Cu centura la fel, s-au străduit s-o blocheze cât au putut iar acum când orașul e sufocat de trafic nu le mai auzi glasul.

    • Nu a fost nimeni impotriva centurii ocolitoare, dar CENTURA OCOLITOARE SA FIE!!! sa ocoleasca orasul, nu boulevard sa treaca prin el si sa mutileze spatiul verde, etc.etc! Dar daca nu este cum vrea ….(nu stiu cum sa-i spun)…..De ce nu se putea face pe la Monariu sau alta variant care sa ocoleasca orasul? Pt ca nu avea interes unul? Nu conteaza binele bistritenilor….Iar cu parcul…da, este frumos dar sunt mai putini arbusti si la cati bani s-au bagat in el era culmea sa nu fie mai bine tinand cont ca inainte intentionat nu s-au asfaltat aleile si nu s-a facut o minima toaletare a spatiului verde si a copacilor…Deci nu-I mai ridicati osanale ca nu are rost, ca lumea vede ce se intampla. Dar inca nu inteleg de ce actuala administratie locala este asa inversunata impotriva spatiilor verzi si iubeste asa mult piatra….

    • El vorbeste de monumente istorice…in fata Casei de Cultura s-a turnat beton peste istorie….

  • Uite si la astia, niste fripturisti de „neam vechi”. Verzii au fost intotdeauna „cateaua” etno-comunista a orasului Bistrita! La munca ba cu voi, nu la ciolan. Chiar NU avem nevoie de voi, lasati Bistrita sa se dezvolte, iar o trageti voi in evul mediu!

  • Hai sa nu fim chiar asa de categorici.Pastrarea copacilor,a pomilor, este oproblema serioasa pt viitor.Se fac zeci de trotuare si nu este prevazut niciun pomisor!Ce fel de urmasi ai sasilor suntem noi?Mergeti in Livezile,in Blajeni,Magherus si vedeti marginea drumului plina de peri ramasi de la sasii gospodari.Noi distrugem tot si ne miram ca vin dealurile si avalansele peste noi! E usor sa radem tamp de niste oameni ce vreau binele nostru si al copiilor nostri,dezinteresati si neplatiti pt asta!

    • Și vedeți că în meniul din stânga aveți toate camerele web din piață, online. Uitați-vă cum arată o piață fără copaci. Să nu fim mai catolici ca papa. Și piața Mihai Viteazul avea copaci acu 50 de ani, și acum are patinoar și granit, și e plin de turiști și de clujeni la plimbare.

    • @Diogene

      E greu sa schimbi fata unui oras plin de gica contra. Le poti arata imagini si de la Paris, ca tot nu ar accepta. De ce crezi ca se dezvolta orasul asta asa greu? Pentru ca lumea nu e dispusa la schimbare.

    • @ Diogene
      Mai bine s-ar folosi camerele de luat vederi pentru prinderea hotilor care fura, sparg cauciucuri la masini sau ale derbedeilor care urla noaptea pentru ca asa vor muschii lor….dar cand sa vezi sau sa beneficiezi de imagini….hop ca nu sunt. Din banii NOSTRI sunt platite si aceste camere….ar fi cazul sa stopam odata aruncatul banilor pe NIMIC.

  • Ioan gura plina de cacat, iarasi ai iesit la vorbitor? La cate zile iti dau voie la calculator? O fi ceva program de reintegrare a nebuniilor in societate?

  • Noi, pă la Bistrița, suntem cu modernizarea cam cum o fo ea povestită în ultimul episod de Las Fierbinți… pare-se că nu mai ajung copacii pădurilor, trebuiesc tăiați și cei din orașe, că nu se integrază în peisajul modernității.

    • Rabinule aka Alexandru, tu mănânci kkt, cu polonicu mare. Ăstia, pe care îi hulesti, îs adevărații ecologisti, ai tăi îs verzi numai pe dinafară si rosii înăuntru, ca lebenița.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.