Şcolile care nu au autorizaţie sanitară şi aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă riscă să îşi închidă porţile întrucât, în această situaţie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud nu va mai acorda aviz conform, document necesar pentru organizarea şi funcţionarea reţelei şcolare, a anunţat inspectorul şcolar general Camelia Tabără.
„Am făcut parte dintr-un grup de lucru al Ministerului cu ARACIP care pregăteşte noile standarde de calitate care intră în vigoare din anul şcolar 2019-2020. După 10 ani de evaluare externă, domnul Iosifescu (Constantin Şerban Iosifescu, preşedintele ARACIP) ştie foarte bine realităţile din învăţământul românesc şi încearcă să corecteze lucrurile prin standarde şi prin instrumente specifice”, a explicat Camelia Tabără la ultima şedinţă cu directorii de şcoli.
Potrivit sursei citate, e o mare problemă faptul că „directorul şcolii este copleşit de chestiuni administrative şi face orice altceva în afară de ce ar trebui să facă şi pierde esenţa învăţământului, adică ceea ce se întâmplă în sala de clasă, calitatea lecţiilor şi competenţele reale dobândite de elevi şi nu cele pe care le avem pe hârtie şi pe care, din păcate, de cele mai multe ori, nu le avem implementate în copiii noştri”. Ca urmare, se vor separa standardele: cele care ţin de primărie sunt în exclusivitate ale autorităţii locale, iar directorii vor rămâne cu mai puţini indicatori, chiar centrat pe actul didactic propriu-zis.
„Din acest punct de vedere, vă atenţionez că există neregularităţi pe avizele date de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Se proiectează că noi, la nivel de ISJ, acolo unde nu vor fi în regulă avizele de funcţionare şi asigurarea integrităţii copiilor să nu mai dăm aviz conform. E o chestiune foarte dureroasă, dar cei care au propus au spus că ar fi singura modalitate prin care autorităţile locale pot fi forţate să aloce cu prioritate resurse să rezolve aceste probleme. Domnul Iosifescu are nenumărate exemple de la nivel naţional că, acolo unde este voinţă, se pot rezolva lucrurile. Noile axe de finanţare europeană rezolvă cumva de la sine o serie întreagă de probleme, dar sper să nu fim în situaţia să nu dăm aviz conform pentru şcolile care nu au toate avizele de funcţionare”, a mai spus ea.
Inspectorul şcolar general le-a cerut directorilor de şcoli să transmită ISJ situaţia priviond avizele până în data de 10 mai: „Noi nu facem altceva decât să fim o curea de transmisie între organele de specialitate şi dumneavoastră, dar Ministerul ni le cere. Trebuie să ştim care este situaţia şi câte probleme s-au rezolvat”.
Avizul conform pentru organizarea reţelei şcolare este actul emis de către inspectoratele şcolare la solicitarea formulată de către autorităţile administraţiei publice locale în vederea organizării reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi particular, respectiv de Ministerul Educaţiei Naţionale la solicitarea formulată de către consiliile judeţene/consiliile locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, în vederea organizării reţelei şcolare pentru învăţământul special de nivel liceal şi special de nivel postliceal, cu consultarea partenerilor sociali.
Potrivit unei declaraţii politice a deputatului USR Cristina Iurişniţi, la începutul anului şcolar 2017-2018 în judeţul Bistriţa-Năsăud existau 116 unități de învățământ care nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare şi 86 de unități de învățământ care nu au avizul de funcționare pentru situații de urgență. Dintre aceste unități de învățământ, 15 nu aveau niciun aviz.
În judeţ, ar mai exista, conform deputatului USR, încă 48 de şcoli cu toaleta în curte.
Deficitul asta este strigator la cer. Avem de toate, inculsif partie de ski si alte proiecte fantastice, iar cele de baza lipsesc din care investitia in educatie ar fii cea mai importanta. Cind incepeti sa luati exemplu de aici: https://republica.ro/la-noi-in-finlanda-cea-mai-buna-scoala-este-intotdeauna-scoala-de-langa-casa ?
Ar trebui sa nu fie deschise. Cine isi asuma responsabilitatea daca se intampla ceva intr-o scoala care nu are autorizatie de functionare? Asta este epoca PSDragnea. Urmeaza sapa de lemn…
În creierul tău neted de fost băsist și actual #rezist, PSD e vinovat și de dispariția dinozaurilor. Adu-ți aminte cap sec, câte școli a închis guvernul băsescu-udrea!
@ pe cine aveti presedinte onorific? Cine a facut cele mai multe privatizari defectuase? Cine a vandut gazul si petrolul din Marea Neagra? Mai zic? Ce s-a intamplat cu mineriadele? Dar cu „Revolutia ’89”? Cine se aseamana se aduna? Pai si de ce nu va debarasati de oile negre pentru a avea credibilitate?
De ce nu investiti in scoli incat sa nu fie o problema obtinerea avizelor?