Social

O nouă reuniune de proiect Comenius în Gdansk, Polonia

Proiectele multilaterale Comenius reprezintă un pas important pe care unităţile de învăţământ preuniversitar îl pot face spre a-şi deschide porţile către o nouă experienţă, cea europeană, şi deci, spre inovaţie.Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 Bistriţa este parte a proiectului multilateral Comenius “Du bestiaire europeen à l’ecricture collective de contes ” în perioada 2011-2013.

În perioada 14-18 martie 2012, în localitatea Gdansk din Polonia, pe ţărmul Mării Baltice, s-a desfăşurat cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului multilateral Comenius în care este implicată Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 Bistriţa, unde au participat cinci cadre didactice: d-na director Lucica Moldovan si profesoarele Ionela Lazea, Ana Maria Toth, Ana Maria Telcean şi Crina Clapou, coordonatorul local al proiectului.

Această nouă reuniune de proiect a fost organizată de către Zespół Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego nr 13 – Szkola Podstawowa nr. 92Gdansk  la care au mai participat şi membrii echipelor partenere din  Franţa, Italia, Turcia,ŢaraGalilor (Marea Britanie), Grecia şi România.

Educaţia ecologică şi interculturalitatea sunt principalele teme  ale acestui proiect Comenius, iar obiectivele urmăresc motivarea copiilor de a se implica mai mult în activitatea de învăţare prin intermediul povestirilor şi legendelor despre animalele.

Întâlnirea din Polonia a avut ca scop prezentarea activităţilor desfăşurate cu copiii în prima parte a anului şcolar 2011-2012, respectiv prelucarea la clasă a poveştilor cu animale primite de la partenerii străini şi realizarea fişelor descriptive cu animale. De asemenea, au avut loc şi  planificarea activităţilor ce se vor organiza cu copiii pentru primul an al proiectului şi a următoarei întâlniri de lucru din septembrie 2012 înŢaraGalilor (Marea Britanie).

O mare parte a activităţii comune a fost prezentarea şi utilizarea noii versiuni a jocul interactiv Od@ceurope care permite crearea de jocuri educative despre animale pentru copii. S-a lucrat şi la elaborarea fişelor de evaluare pentru copii şi profesori referitoare la scrierea unui poveşti cu animale, luându-se decizia ca fiecare şcoală să utilizeze în poveştile create, animale reale sau imaginare din cele descrise de parteneri.

A fost prezentat şi site-ul proiectului, www.ani-europe-ani-tales.eu, unde vor fi încărcate toate activităţile desfăşurate în cadrul acestui proiect.

În cadrul programului organizat în şcoala polonă, am vizitat această unitate şcolară, participând la activitaţi demonstrative la grupele de grădiniţă şi la clasa 0, dar şi la Festivalul de teatru pentru copii cu tema „Animalele în poveşti şi legende”, în cadrul căruia mai multe clase au prezentat dramatizări foarte reuşite ale celor mai cunoscute poveşti şi legende poloneze.

În seara zilei de 15.03.2012 în sala de festivităţi a Zespół Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego nr 13 a avut loc un concert caritabil organizat de profesorii şi elevii polonezi, aflat la cea de-a XI-ediţie, cu scopul de a strânge fonduri pentru ajutorarea unor copii bolnavi.

Vizitarea oraşului Gdansk, supranumit şi „Oraşul chihlimbarului”, a fost o experienţă minunată. Am vizitat Biserica Oliwa unde am luat parte la un excepţional concert de orgă, dar şi catedrala Sfânta Maria, cea mai mare biserică din cărămidă din lume. De asemenea, am făcut şi o scurtă vizită în staţiunea Sopot, în apropiere de Gransk, pentru a simţi briza Mării Baltice.

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conţinutul acestei comunicări reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului. 

Coordonator proiect: prof. Crina Clapou, Grădiniţa cu P.P. nr. 3 Bistriţa

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.