O drumeţie de o zi în Munţii Rodnei vă dezvăluie, zilele acestea, un peisaj deosebit. E plin de Rhododendron în jurul lacurilor glaciare de la 2000 de metri altitudine. Merită să admiraţi aceste superbe flori şi să vă bucuraţi de frumuseţea lor.
Albert Gavrilă şi prietenii lui au parcurs următorul traseu: Gura Lalei – Lacul Lala Mare (1815 m) – Lacul Lala Mică(1920 m) – vf. Ineu (2279 m) și retur. Sub vârfurile Ineu (2279 m) și Ineuț(2222 m), partea nordică, în căldarea lacurilor glaciare Lala Mare (1815 m) și Lala Mică (1920 m) e plin de Rhododendron, flori cunoscute sub denumirea populară de „bujorul de munte”.
Bujorul de munte este una din cele mai rare plante ale munților. Originar din zonă Balcanilor, în România se întâlnește în zonă Carpaților, la altitudini înalte, în tufe dese cu înălțimea de 20 -25 cm. Bujorul de munte mai este numit și smârdar, cocozar sau asmardara și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă și se extind din Himalaia, Caucaz, Carpați până în Munții Alpi și Pirinei.
În prezent bujorul de munte este una din plantele aflate pe cale de dispariție și este protejat de elege. Culegerea, ruperea sau deteriorarea tufelor se pedepsește cu amendă piperată. Planta crește foarte greu, ramurile deteriorate de cele mai multe ori mor sau se regenerează foarte greu. Tufele de pe crestele Carpaților au vârste de 30-40 de ani, timp în care abia ating înălțimea maximă. Smârdarul este peren și își păstrează frunzele verzi tot timpul anului. Planta este foarte delicată și are nevoie de o sumă de condiții pentru a se dezvolta şi de lumină dimineața, umiditate, sol bogat și o altitudine foarte precisă.
Bujorul de munte înflorește spre sfârșitul lunii iunie și are o aromă asemănătoare cu a vișinelor. Florile, conțin aminoacizi esențiali organismului, și în general, se administreaza sub formă de infuzie, dar există risc crescut de a produce intoxicații grave, dacă este câte de puțin supradozat.
Magnific !! Ce bine că vă țin picioarele pentru atâtea drumeții ! Cred că dragostea de munte, natură și pasiunea pentru fotografie vă dă atâta putere ! Aș fi vrut să fiu alături de voi, dar cred că niciodată nu e prea târziu sa ne intalnim …poate neplanificat ! Vă admir și aștept cu interes articolele Cristianei Sabău !
Foarte Frumos, asta înseamnă să te bucuri de viață, așa ne putem încărca bateriile pentru o noua săptămână. Îi foarte frumos să admiri natură să te plimbi și să explorezi fiecare colț din această minunată țară. Să iei la pas potecile de munte înseamnă să fi un iubitor al frumosului să ai curajul să invingi acesta teamă pe care o au unii pt plimbările în aer liber si curat. Felicitări celor care iubesc muntele si natura in general!
In sfarsit am reusit sa ajung in muntii Rodnei in perioada de maxima inflorire a rhododendronului. Totul a fost la superlativ ! Flori, zapada, munti si ape, totul e desfatare si relaxare , oameni veseli, poteci cu soare si cativa nori pe cer ! Am avut ocazia sa cunosc doua persoane ce mi.au facut ziua mai frumoasă prin simpla lor prezențā. Doi iubitori de natura si drumetii, oameni simpli, cu un bun simț aparte, gata sa iti raspunda la intrebari sau sa te ajute la nevoie. Carmen si Gabi Albert, caci despre ei este vorba, administratorii unui grup de drumetii , ne arata cat de frumoasă este țara noastra prin intermediul acestui ziar ! Mulțumiri sincere ! Rămâne dorința de a ne reintâlni în ture pe munte ! Cu drag, din inima Moldovei, Adrian !
Superbe locuri ! Cam toti oamenii ce cutreiera muntii la pas sunt de calitate. Daca nu.i cu suparare , vin cu o intrebare adresata celor doi…pe cand o intalnire cu membrii grupului ” Prieteni de drumeție „?? Sunt membru de vreo 2 ani si tare mi.as dori o intalnire cu grupul. Stiu ca nu vor putea sa se reuneasca toti, dar macar cativa din cei mai activi….ce spuneti d.lor administratori? Nu va surâde ideea mea? Cu drag, Cornel