Actualitate

Cum va fi sărbătorită la Bistrița Ziua Drapelului

26 iunie este Ziua Drapelului Naţional, prilej cu care la Bistriţa, luni și marți, au loc o serie de ceremonii dedicate acestei sărbători care marchează momentul în care tricolorul a devenit simbolul tuturor românilor: coborârea drapelului de pe catarg şi introducerea sa în biserică, iar a doua zi slujba de sfințire a drapelului și înălţarea tricolorului pe catarg.

Luni 25 iunie

Ora 18.30: Ceremonie de coborâre a drapelului de pe catarg (Piața Centrală). Participă autorități publice locale, reprezentanți SNAOPSN, comandantul gărzii de onoare, garda purtătoare a drapelului, trompet

Introducerea Drapelului Național în Biserica Protopopiatului Ortodox. Participă comandantul gărzii de onoare, garda purtătoare a drapelului

Marți 26 iunie

Ora 10.00: Oficierea slujbei de sfinţire a Drapelului Naţional al României în Biserica Protopopiatului Ortodox. Participă autorități publice locale, reprezentanți SNAOPSN, reprezentanți ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și retragere și veteranilor de război

Ora 10.35: Ceremonia publică de înălțare a Drapelului Național (Piața Centrală): onorul militar; salutul Drapelului de Luptă; alocuţiune (Instituția Prefectului); primirea Drapelului Naţional al României; binecuvântarea Drapelului Național; sărutul Drapelului Național (autorități publice locale și comandantul garnizoanei); înălţarea Drapelului Național al României pe catarg concomitent cu intonarea imnului național; defilarea gărzii de onoare.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie. Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat că tricolorul – roşu, galben şi albastru – va fi steagul naţional al tuturor românilor. Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, iar cifra trei este numărul perfect. În afară de România, mai există alte trei ţări europene cu steagul tripartit în mod egal şi vertical: Franţa, Italia şi Belgia.

Foto: arhivă

4 comentarii

  • Salutări, Francisc Antal,
    Stegar mândru, vertical.
    La Bistrița cu tot dragul,
    Maghiarul înalță steagul.

    • tu nu auzi ca doar autoritatile publice locale si comandantul garnizoanei au dreptul de a atinge si de a saruta steagul!????!!!
      Ce Antal??? Ce Tibi Useriu???? ce Gabriela Szabo???? ce restul pulimii??? DOAR ALESII!!!!
      L-ati putea ridica la grad de maresal… pe steag… daca tot este programata SARUTAREA lui… si avansarea in grad a popii care prezideaza slujba de sfintire…banuies ca si el o sa PUPE drapelul…

  • Va fi sarbatorita de comunisti politruci mafioti care se opun legilor Romaniei. Rusine sa va fie ca stati in fata tricolorului.

  • Cred ca drapelul nostru drag trebuie trecut in BERNA . Zilele acestea daca natiunea doarme se reinstaleaza NEOCOMUNISMUL teleormanean.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.