Actualitate Recomandări

”O consultare publică privind grupul statuar din Piața Unirii ar fi binevenită”

”Având în vedere desfășurarea concursului de soluții organizat de Primăria Bistrița privind amplasarea grupului statuar în Piața Unirii, prin care urmează să fie celebrat Centenarul Unirii, consider că:

– O consultarea publică (fie ea și on-line, în situația în care timpul rămas este scurt), privind edificarea unui monument de for public este cu atât mai necesară în anul Centenarului Marii Uniri, într-o chestiune privind cinstirea memoriei înaintașilor noștri și de ce nu în privința modului de cheltuire a banului public (2,6 milioane lei).

– Dincolo de valoarea artistică deosebită a fiecărui proiect depus, realizat de artiști plastici remarcabili și apreciată de o comisie formată din specialiști în domeniu care au stabilit o ierarhie în urma jurizării, se impune respectarea tuturor prevederilor în vigoare privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor de construcţie, specificul arhitectural al zonei în care urmează a fi amplasat grupul statuar, precum şi avizul Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public, din cadrul Ministerului Culturii, conform legislației specifice.

În Anul Centenar se impune și o consultare publică pentru a lua o decizie democratică în privința unui grup statuar simbolic care va fi reprezentativ pentru comunitate și va face parte din peisajul urbanistic bistrițean.

Domnule primar, consider că înaintea deciziei finale prin votul consilierilor, așa după cum ați anunțat, ar fi necesară consultarea cetățenilor care să-și exprime opțiunea, alegând dintre primele proiectele, în ordinea punctajului stabilit de comisia de jurizare”, spune deputatul USR Cristina Iurișniți.

Reamintim că opt proiecte au fost depuse la concursul de soluții organizat de Primăria Bistrița pentru realizarea unui grup statuar din bronz în Piața Unirii, prin care să fie celebrat Centenarul Marii Uniri. Obiectul principal al concursului a fost elaborarea unui concept de ansamblu, respectiv a unei soluții artistice, care să cuprindă o propunere de lucrare de sculptură ca monument de for public și amenajarea amplasamentului.

   

Lucrările au fost realizate de artiști plastici din București, Cluj-Napoca, Dâmbovița, Bistrița, machetele fiind expuse la Primărie. ”Îngerul Unirii”, momentul desemnării reprezentanților Bistriței la Marea Adunare de la Alba Iulia, cei cinci delegați ai Bistriței la Marea Unire, ”12 stâlpi ai înfăptuirii Marii Uniri”, mâini întinse unele spre altele, reprezentări sub formă de coloane și unele viu colorate sunt soluțiile prezentate juriului.

   

Primarul Ovidiu Crețu a spus că într-o viitoare ședință de Consiliu Local se va decide prin vot, din primele patru lucrări în ordinea punctajului, proiectul care va fi pus în practică: ”Au fost prezentate opt lucrări, iar comisia a făcut un punctaj de la 776 și până la 549 de puncte. Primele două lucrări sunt foarte apropiate ca note, 776 respectiv 751, mai sunt două lucrări cu peste 700 și într-o ședință viitoare de Consiliu Local, poate una extraordinară, voi supune votului selectarea din cele care au peste 700 lucrarea care se va realiza”, a menționat primarul Bistriței, fără a le nominaliza.

Câștigătorul va primi un premiu de 500 de euro.

   

Membrii juriului: Radu Moraru – rector al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca (președinte), Șerban Țigănaș – arhitect, președintele Ordinului Arhitecților din România, Gheorghe Mândrescu, istoric de artă – Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca, Narcisa Turcanu, arhitect – Ordinul Arhitecților din Transilvania – Cluj-Napoca, Oliv Mircea – președintele Asociației UAP Cluj-Bistrița, Alexandru Uiuiu – Directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș – directorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Monica Pop – arhitect șef Bistrița, Vasile Duda – istoric de artă, Liceul de Artă ”Corneliu Baba” Bistrița (membri), Mihaela Vrabete, arhitect, Primăria Turda, Corneliu Gaiu, istoric, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud (supleanți).

2,6 milioane lei au fost alocate la începutul anului de la bugetul local pentru realizarea unui grup statuar în Piața Unirii, suma incluzând și amenajările necesare.

12 comentarii

  • Oribile creații. Printre ele.
    Preoți ce tau frunze-n iamaroc tort skyscrapper secționat în 4, basorielef babilonian cu scheleți şi ciobani .
    Cunoscând gusturile şi educația plus creierele spălate de religie probabil cei care freacă menta-piață vor fi promovați.

  • Ca şi opinie personală dpdv artistic şi simbolistic grupul statuar colorat -dansul flăcărilor mi-a atras atenția. Singurul hic..am mai văzut cred că.undeva ceva similar.

  • A-şi merge pe mâna lui CC !
    Se vede că are ochiul format ,zic că doar un împătimit într-ale colectionarilor poate să se exprime aşa ! Fain.

    • Sunt un mic colecționar, dar îmi plac ideile și implicarea din spatele operelor de artă exemplu îl ador pe Bansky e un artist social implicat.
      Și cred sincer că oricare dintre noi are o latură artistică, dar care nu e explorată, educația nu e făcută neapărat în a lăsa exprimarea liberă.
      Societățile libere au această posibilitate.
      În BN predomină o gândire conservatoare mai degrabă, cultul morților și scheleților, la fel de bine puteau să pună un sicriu de bronz cu trei cadavre îmbrățișate în poziție torsionată(simbolistica ar fi fost acolo provinciile istorice).
      Bine se va prefera formula simplă *să fim oameni* trei-4 sfătoși foarte siguri se întâlniră cu adevărurile lor incontestabile și pierd vremea cu discuții inutile.
      Genul de discuție
      +E așa cum ți-am zis eu+..uitându-te la grupul statuar din start realizezi că orice personaj din bronzul mort rămâne la ideile lui(simbolistica vestimentară caracteristică)…nu există nici o comunicare reală între ei, în afară de că se suportă unul pe celălalt în discuție.
      Oameni morți într-un spațiu mort.

      Pe când ceea ce numesc -dansul flăcărilor- e mai dinamică ca imagine ai trei flăcări(provinciile) care colaborează împreună într-o coregrafie vie și colorată…e mult mai pozitiv ca și mesaj , oamenii au și fun. Formele sunt mult mai pure și abstracte, iar coloratura reflectă ceea ce suntem cu toții, flăcări vii care deocamdată ard.

      https://matadornetwork.com/nights/12-coolest-art-installations-in-the-history-of-burning-man/

  • Iar mai taie Cretu niste copaci, mai paveaza cu niste dale rupte spatiul verde si monteaza o hidosenie cretineana.
    Toate acestea in detrimentul cetatenilor si pe bani foarte multi.

  • Asta am cerut si eu stand de vorba cu doamna CRISTIANA SABAU. Nu de alta , dar vom fi nevoiti sa suportam cine stie ce placeri ale edilului si care va fi votat din nou din pixul rosu fermecat. Sa nu uitam nici o clipa de cum artata SULA de la Prefectura, fantana in forma de RECT cu HEMOROIZI din fata CJ facuta din poliester ca si strutii, si sa nu uitam nici o clipa ca am fost trasi cu presul cand primaria nu ne-a prezentat toate cele cinci(5) proiecte privind asa zisa modernizare a Pietei Centrale. A fost ales doar unul singur pe placul DRUJBISTULUi saf, cel contestat de peste cinci mii(5.000) de bistriteni petitionari, cel care elimina lumea vegetala si betoneaza, daleaza intreg perimetrul.

  • De exemplu Bansky despre copii de azi și societatea modernă

    Comunicare zero,
    Iubire zero
    Prietenii zero./

    http://junkee.com/wp-content/uploads/2017/06/banksy-1-680×455.jpg

    Sau despre abuzurile sexuale din biserică.

    Un cardinal a cărui față e pixelată (protejați de autoritățile bisericești în fața plângerilor victimelor) . De obicei imaginile victimelor sunt protejate.

    https://i.huffpost.com/gen/441227/BANKSY.jpg

    Chiar lipsește o rubrică despre artă aici pe site unde de exemplu elevii de la liceele locale ar putea să-și expună fotografiile cu creațiile proprii sub protecția anonimatului. Cred că ar fi un bun început pentru timponline în a reînnoi legăturile cu copiii respectivi, un pic mai contestatari dar foarte vii și creativi.

  • Aș vedea bine pozele respective estetic, înlocuind oțetul promovat, chiar sugerează involuntar că suntem plini de acreală și aciditate pe aici ceea ce nu este cazul tot timpul..:))

  • Splendid CC ! Ai toate premizele unui mare colecționar după cum te exprimi mă bucur că nu m-am înşelat ;oricum ai un mister care pe mine mă fascinează !

  • Incredibil CC,
    Sunte-ți un mare colecționar ,mă bucur că am intuit bine ;oricum aveți un mister care pe mine mă fascinează !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.