Actualitate

”Nunta Zamfirei”, a doua seară. Prezentator: Cătălin Măruță (FOTO-VIDEO)

A doua seară a Festivalului internațional ”Nunta Zamfirei”, ajuns la ediția 23 și la care participă ansambluri din 15 țări, a fost dedicată folclorului românesc și folclorului etniilor din România.

 

Pe scena din fața Palatului Culturii au urcat joi 26 iulie ansambluri de dansuri maghiare și săsești, Ansamblul etniei ucrainene ”Kozaciok” din Suceava, Ansamblul ”Salmorenc” din Voiron, Franța, Ansamblul profesionist ”Plăieșii” din Republica Moldova, Ansamblul profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș.

Prezentatorul celui de-al doilea spectacol al festivalului: Cătălin Măruță. ”Mi-am dorit foarte tare să vin la ”Nunta Zamfirei”, un festival atât de frumos. Mă bucur să fiu la Bistrița, la campionatul mondial de folclor. Mă simt ca nașul”, a spus el.

– Formația „Kozaciok” a luat ființă la începutul lunii martie 2009 în cadrul comunității ucrainene din Bălcăuți. Tinerii dansatori au vârste cuprinse între 7 şi 25 ani. Petru Şoiman, coregraful, instructorul, modelul şi mai ales prietenul lor, a fost cel care i-a inițiat în tainele dansurilor tradiţionale ucrainene. Şi nu întâmplător se numește „Kozaciok”, cuvânt care în limba ucraineană înseamnă ”luptător”, pentru că toţi membrii ansamblului luptă să menţină obiceiurile frumoase pe care le-au moştenit de la strămoşii lor. 

– „A.T.P. Salmorenc” este un grup creat în 1960 la Voiron, în Munții Chartreuse. Grupul are un larg repertoriu de dansuri originale și tradiționale, cântece și muzică din Dauphine, sud-estul Franței. Dansurile provin din toată regiunea Dauphine, cu mai multe influențe culturale.

– Conceput inițial ca un colectiv mixt de cântece și dansuri, Ansamblul etno-folcloric „Plăieșii” a fost creat de Nicolae Gribincea la 15 ianuarie 1989 și este foarte apreciat. Ansamblul are lansate pe piață două albume și este laureat al mai multor festivaluri. 

– Ansamblul artistic profesionist „Mureșul” a fost înființat în anul 1956 cu menirea de a pune în valoare cultura populară tradițională, portul, obiceiurile, cântecele și jocurile populare specifice celor care locuiesc în această zonă: români, maghiari, romi, sași și alte etnii. Din anul 1990, Ansamblul artistic profesionist „Mureșul” ființează cu două secții, română respectiv maghiară, fiecare dintre acestea având compartimentele artistice necesare realizării unor spectacole complexe.

Vineri 27 iulie

Ora 20.00 – Salut internațional: Ansamblul ”Cununa de pe Someș” – Bistrița, Ansamblul ”Salmorenc” – Voiron, Franța, Ansamblul ”El Salitre Del Faycan” – Gran Canaria, Spania, Ansamblul ”Bystrancan” – Slovacia, Ansamblul ”Shevitsa” – Sofia, Bulgaria, Ansamblul ”Rasa” – Lituania, Ansamblul ”Kamuk” – Costa Rica, Ansamblul ”Vesyalukha”- Belarus, Ansamblul ”Herencia Mexicana”- Mexic, Ansamblul ”Liceo FDT”- Filipine, Ansamblul ”Citta” – Castrovilari, Italia

Sâmbătă 28 iulie

Ora 11.00 – Deschiderea Târgului internațional de artă populară

Ora 20.00 – Tur folcloric Europa – Asia – America: Ansamblul ”Rasa” – Lituania, Ansamblul ”Liceo FDT”- Filipine, Ansamblul ”Hyzniacy” – Polonia, Ansamblul ”Kamuk” – Costa Rica, Ansamblul ”Citta”- Castrovilari Italia

Duminică 29 iulie

Ora 20.00 – Tur folcloric Europa – America: Ansamblul ”Salmorenc” – Voiron, Franța, Ansamblul de dansuri ucrainene ”Kozaciok” – Suceava, Ansamblul ”Vesyalukha”- Belarus, Ansamblul ”Nasim Albadia” – Israel, Ansamblul ”Shevitsa”- Sofia, Bulgaria, Ansamblul ”Herencia Mexicana” – Mexic

Luni 30 iulie

Ora 11.00 – Animație în diferite puncte ale municipiului Bistrița

Ora 20.00 – Gala folclorului mondial

2 comentarii

  • Din prima secunda sunt intampinat de un exemplu de neatentie „Festivlul” , iar la cat costa „festivlul” ati putea realiza o grafica mai apropiata de secolul XXl, oricr arata mai mai decent decat acel albastru comunist ințepător la ochi.
    Pana la urma daca tot vreti sa imortalizati acest eveniment, sa o faceti intr-o maniera profesionista pana la capat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.