Universitari şi artişti din mai multe ţări participă la Şcoala de Vară de la Telciu, tema ediţiei a treia fiind munca precară – o problemă care ajunge să afecteze atât persoanele din mediul rural, cât și din cel urban. „Dacă te interesează gândirea critică, dacă vrei să înţelegi ce se întâmplă în ţară într-un mod compact, mi se pare că, în primul rând Conferinţele, apoi Şcoala de vară de la Telciu şi ce se întâmplă în acest context, oferă o posibilitate foarte concentrată. E ca o pastilă efevescentă”, a spus prof. univ. Manuela Boatcă de la Universitatea Albert-Ludwigs vorbind despre acest eveniment.
Având tema „Distopii ale muncii și oameni inutili: sclavii, iobăgii, precaritate”, Școala de vară de la Telciu are ca invitați profesori și cercetători internaționali, precum Daniela Gabor (Universitatea de Vest a Angliei) și Manuela Boatcă (Universitatea Albert-Ludwigs), artiști naționali și internaționali din domeniul artelor teatrale, performative și vizuale – ca Tanja Ostoijc (Berlin), Mihaela Michailov (București) sau Maria Brudașcă (Cluj-Napoca) –, și teoreticiene și activiste în domeniul muncii și nu numai, precum Margareta Matache, Victoria Stoiciu și Iulia Popovici.
Organizată de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, Şcoala de vară Telciu aduce nou în comună în perioada 12-19 august nu doar activități cu conținut teoretic pentru participanții din țară și străinătate, ci și ateliere de artă educațională pentru copiii din zona rurală, precum și spectacole de teatru independent și proiecții de filme cu intrare gratuită. Va avea loc un atelier de modelaj în lut cu Vanessa Singenzia, un atelier de improvizație muzicală cu instrumente muzicale tradiționale și instrumente create din obiecte reciclate cu Ion Bragă și Codruța Cojoc, precum și un atelier de desen narativ cu Maria Brudașcă, un atelier de pictură murală cu Lucia Mărneanu și un atelier de introducere în filmul documentar cu Vlad Petri. În cadrul atelierului coordonat de Lucia Mărneanu se va picta un perete al grădiniței din comună, după ce anul trecut copiii au pictat un perete al școlii generale.
Timp de o lună se va desfășura în cadrul Școlii de vară de la Telciu rezidența „Școală, școală, nu muri!”, care este un proiect de teatru rural educațional. Artistele de teatru Mihaela Michailov și Katia Pascariu le propun copiilor o documentare a istoriei locale a educației, o investigare cu mijloace artistice a istoriei educației la Telciu și a schimbărilor petrecute de-a lungul timpului din această perspectivă în comună.
La fel ca în anii trecuți, Școala de vară de la Telciu aduce în comună și evenimente artistice gratuite, dedicate atât localnicilor, cât și participanților la Școală. Piesele de teatru care vor fi puse în scenă anul acesta la Telciu, cu acces gratuit pentru public, sunt: „Amintiri din Epoca de Școală”, în regia lui Radu Apostol, “Țuhaus”, în regia lui Claudiu Lorand Maxim, precum și “Miracolul de la Cluj”, în regia lui David Schwartz. Vor avea loc, de asemenea cu acces gratuit, proiecții de filme pentru copii cu sprijinul Cinemobilului, dar și proiecții de filme documentare și o noaptea albă a scurt-metrajelor românești.
Prof. univ Manuela Boatcă a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că această şcoală a apărut ca urmare a iniţiativei lui Valer Simion Cosma, „care a mobilizat încă de acum şapte ani fonduri ale Primăriei Telciu în ideea de a aduce gândirea critică, dar şi spectacole de teatru, proiecţii de film şi filme documentare într-un alt loc decât în cele tipice – cum sunt centrele universitare – pentru a le face accesibile unui public care, altfel, ar trebui să se deplaseze ca să profite de aceste oferte”.
„Eu m-am alăturat abia de la ediţia a IV-a, din 2015, iar din succesul Conferinţelor a ieşit şi ideea Şcolii de vară pentru că interesul provocat de Conferinţele de vară cerea mai multă implicare şi mai multe spectacole. Prin Şcoala de vară s-a creat deja o tradiţie în care teatrul politic joacă un foarte mare rol. Avem, în fiecare an, cel puţin trei sau patru piese de teatru, performance, proiecţii de film documentar şi ateliere pentru copii, de modelaj, de introducere în tehnica filmării, ateliere de teatru şi ateliere de pictură murală care se adresează în mod special copiilor. Pentru comunitatea din Telciu şi pentru publicul care asistă şi la conferinţe, şi la Şcoala de vară, a reprezentat o ofertă integratoare pentru că, de multe ori, conferinţele se adresează unui public, iar atelierele implică întreaga comunitate”, a spus ea.
Potrivit sursei citate, anul trecut s-a elaborat un Ghid audio al Telciului din perspectiva copiilor care poate fi descărcat pe telefon: „Se poate explora localitatea prin prisma experienţelor copiilor şi a locurilor lor preferate sau a locurilor care lor le spun ceva. Nu sunt doar poveşti îmbucurătoare. Unele ne pun chiar foarte mult pe gânduri”.
Ea a adăugat că ideea Şcolii de vară a devenit mai mult decât continuarea unor conferinţe, ci este în acelaşi timp o săptămână de educaţie critică, de educaţie politică.
„Foarte mulţi dintre cei care vin din diaspora – fac şi eu parte dintre ei – vin şi să reia legătura cu ţara şi asta e o modalitate foarte concentrată de a face asta. Dacă te interesează gândirea critică, dacă vrei să înţelegi ce se întâmplă în ţară într-un mod compact, mi se pare că, în primul rând Conferinţele, apoi Şcoala de vară de la Telciu şi ce se întâmplă în acest context, oferă o posibilitate foarte concentrată. E ca o pastilă efevescentă care, dacă o consumi într-o săptămână, ai informaţii mai multe şi mai profunde pentru că s-a creat o reţea de oameni solidari care participă an de an şi care creează această atmosferă şi de solidaritate, şi de gândire critică pe care eu personal am început să o apreciez foarte mult. Într-un fel, vin acasă, deşi nu am fost şi nu sunt din Telciu, dar mă simt mai acasă decât în Bucureşti de unde sunt de fapt”, a spus prof. univ Manuela Boatcă.
Universitarul a menţionat că, până în 19 august vor fi trei proiecţii de filme, spectacole de teatru, ateliere, precum şi o performance: „Femei Dis-Locate?”, un proiect artistic al Tanjei Ostojic, o artistă interdisciplinară și de performance art renumită de origine sârbă din Berlin: „Toate aceste spectacole se încadrează în tema de anul acesta Distopii ale muncii şi oameni inutili, sclavii, iobăgii, precaritate. Vorbim şi despre dimensiunea istorică a sclaviei, atât în sensul traficului de sclavi transatlantic, cât şi al sclaviei, robiei, romilor pe teritoriul României şi a continuităţilor cu diferite laturi ale sclaviei moderne”.
Iată programul Şcolii de vară de la Telciu:
Luni 13 august:
10: 30 – DANIELA GABOR (Bristol, UK) – De ce trebuie Stânga să sape adînc în Capitalismul Financiar?
15:00 – ANCA PÂRVULESCU (St Louis, USA) – Muncă neplătită: Robia romilor in romanul Ion, de Liviu Rebreanu
20:00 – Proiecție de filme pentru copii asigurată de Cinemobilul.
20: 30 – Miracolul de la Cluj (regia David Schwartz, dramaturgia Petro Ionescu, cu Oana Mardare, Lucia Mărneanu, Denisse Moise, Doru Mihai Taloş).
Marți 14 august:
10:30 – IULIA POPOVICI (București, România)- Economia Precarității Culturale.
15:00 – TANJA OSTOJIĆ (Berlin, Germania) – Femei Dis-Locate? – Prezentarea artistei
20:30 – Noaptea albă a filmului românesc: Marița (regia Cristi Iftimie | cu Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Lorena-Andrada Zăbrăuțanu | România | 2017 | 100 min), Planeta Petrila (regia Andrei Dăscălescu | România | 2016 | 80 min, proiecție asigurată de One World Romania), Morgen (regia Marian Crișan | cu András Hatházi, Elvira Rîmbu | România | 2010 | 100 min) și multe scurt-metraje.
Miercuri 15 august:
15:00 – Lansarea publicației Focus Atelier 360° – Practici în Arta Politică din Estul Europei (Asociația Reciproca – Oana Hodade, Lucia Mărneanu; Lornad Maxim) și lansarea volumului Arimania, de Iuliu Neagu-Negulescu (Editura Pagini Libere), urmată de prezentarea editurii.
15:00 – TANJA OSTOJIĆ (Berlin, Germania) – Femei Dis-Locate? – Atelier (15-20 de participanți)
20:00 – Proiecție de film pentru copiii din Romuli urmată de proiecția filmului Marița (regia Cristi Iftimie | cu Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Lorena-Andrada Zăbrăuțanu | România | 2017 | 100 min) – în comuna Romuli.
20:30 – Amintiri din Epoca de Școală (regia Radu Apostol, dramaturgia Mihaela Michailov, cu Katia Pascariu și Alexandru Potocean)
Joi 16 august:
10:30 – CORNEL BAN (Londra, UK/Copenhaga, Danemarca) – Viitorul Muncii. Cinci Argumente împotriva Venitului Minim Universal.
15:00 – BOGDAN POPA & NICOLAE EMANUEL DOBREI (Cambridge, UK/București, România) – Munca vie și roboții nemuritori: De la contractele indenturate din secolul 17 la munca automată și liberă de azi.
20:00 – Proiecție de filme pentru copii asigurată de Cinemobilul.
20:30 – Țuhaus (regia Claudiu Lorand Maxim, dramaturgia Alexandra Voivozeanu, scenografie Alex Horghidan și Mișa Dumitriu, cu Vlad Bălteanu, Alexandru Potocean și Andrei Șerban).
Vineri 17 august:
10:30 – JULIA ROTH (Bielefeld, Germania) –Los Belzares de Augsburgo: Participarea timpurie a Germaniei în însclavizare.
15:00 – MANUELA BOATCĂ (Freiburg, Germania) – Oferte Ieftine: Sclavii si Gospodinele ca Subventii ale Capitalismului Global.
20:30 – Spectacol de teatru comunitar bazat pe poveștile despre muncă ale tinerilor telceni, realizat în cadrul programului de rezidențe „Culese din Telciu” (regia Claudiu Lorand Maxim, dramatizare Alexandra Voivozeanu).
22:30 – Concert și petrecere cu Elvis Rromano.
Sâmbătă 18 august:
10:30 – JUAN FRANCISCO GAMELLA (Granada, Spania) – Culturi ale Reproducerii în Condiții de Precaritate și Marginalitate. Cazul comunității „Gitanos” din Spania și al Romilor Români.
15:00 – CORINA TULBURE (Barcelona, Spania) – Penalizarea Supraviețuirii: Munca Migranților fără documente în Barcelona.
Duminică 19 august:
14: 00 – Lansarea ziarului Cărămida.
14:30 – VICTORIA STOICIU & VLAD PETRI (București, România) – Eroii Muncii Capitaliste. Munca în România de azi.
17:00 – Discuții de final.
Program ateliere
7 iulie – 19 august – Rezidența „Școală, școală, nu muri!” – teatru educațional rural cu Katia Pascariu și Mihaela Michailov (pentru copiii cu vîrsta între 10 și 16 ani)
6 – 18 august – Atelier de pictură murală coordonat de Lucia Mărneanu (pentru elevii cu vîrsta între 8 și 16 ani)
12 – 18 august – Atelier de desen narativ și animație coordonat de Maria Brudașcă (pentru elevii cu vîrsta între 5 și 16 ani)
12 – 18 august – Atelier de inițiere în arta modelajului în lut coordonat de Vanessa Singenzia(pentru elevii cu vîrsta între 5 și 12 ani)
12 – 18 august – Atelier de percuție și de creat instrumente muzicale din materiale reciclabile coordonat de Ion Bragă și Codruța Cojoc (pentru elevii cu vîrsta între 6 și 12 ani)
15 – 17 august – Atelier de introducere în film documentar coordonat de Vlad Petri (pentru tinerii cu vîrsta între 14 și 24 de ani)
Notă: Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, Școala de vară de la Telciu nu a obținut finanțare din partea AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), fiind deci subfinanțată. Pe lângă susținerea partenerilor locali – Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria și Consiliul Local Telciu, Centrul Județean pentru Cultură și Transilvania Print –, a mai fost nevoie de 30.000 de RON pentru a putea asigura desfășurarea în bune condiții a programului propus, bani adunaţi printr-o campanie de crowdfunding.
Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale este un centru de cercetare internațional și independent, cu sediul în comuna Telciu. Membrii Centrului sunt cercetători în istorie, economie, antropologie, sociologie sau politică internațională, sau artiști și activiști. Ceea ce leagă echipa centrului este abordarea critică și crezul că este esențial ca cercetarea să fie în permanent contact cu problemele sociale curente.
Adaugă comentariu