Unic în lume, acest festival promovează filmele de foarte scurt metraj, de maxim 3 minute, realizate de profesioniști confirmați sau de talente încă nedescoperite, uneori cu mijloace derizorii. Aceasta nu îl împiedică însă să fie un eveniment mondial inovator, care aduce în atenția publicului numeroase tinere talente și promovează diversitatea culturală, de la Paris la Singapore, trecând prin Cluj-Napoca, Rio, Tel Aviv și Ramallah.
Anul acesta mai multe orașe noi s-au alăturat rețelei, precum Bratislava, Bistrița sau Sighișoara, la Bistrița partenerii evenimentului fiind Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Universitatea „Babeș Bolyai”, Extensia Bistrița.
De ce acest festival Très Courts?
Această formă cinematografică XXS, accesibilă unui public foarte larg, permite descoperirea de noi talente de pe tot întinsul lumii. Ea se pretează unei difuzări foarte largi, pe toate suporturile: de la telefonul mobil la marele ecran, trecând prin televiziune și internet.
Cum se desfășoară?
Competiția internațională compusă din 46 de foarte scurt metraje este difuzată simultan în întreaga lume (aproape 70 de orașe participante din 15 țări). Timp de 3 zile, fiecare țară organizează, în funcție de preferințe, alte proiecții care pot pune în valoare talentele locale prin intermediul unor selecții proprii de filme. Mai mult decât atât, publicul poate vota filmele preferate.
Care sunt diferitele selecții?
Competiția internațională
Festivalul internațional Très Courts propune o selecție internațională în competiție, regrupând 46 de filme din 17 țări. Toate respectă aceeași regulă: nu depășesc 3 minute (fără generic). Toate genurile sunt prezente: ficțiune, animație, documentar, experimental…
Paroles de Femmes
La inițiativa Très Courts Montpellier, cu susținerea orașului Montpellier și a Delegației regionale pentru drepturile femeii și egalitatea în șanse Languedoc-Roussillon, regizoarele sunt aduse în lumina reflectoarelor, prin organizarea pentru al treilea an consecutiv, a unei competiții speciale rezervate filmelor realizate de femei sau având ca temă femeia. O selecție emoționantă.
« Around the Très Courts » România
Programele Around the Très Courtsregrupează, în afara selecției internaționale, filme create la nivel local, dorind să aducă în fața publicului tineri realizatori din regiune.
Astfel, spectatorii din România vor putea să descopere 20 de foarte scurt metraje realizate de tineri regizori români. Aceste filme au fost selecționate din peste o sută de producții primite de echipa festivalului din toate colțurile României. Ele vor fi în competiție pentru premiile oferite de Orange, sponsor al festivalului în țara noastră. De asemenea, spectatorii vor avea posibilitatea de a-și vota favoriții, care vor fi răsplătiți cu Premiul național al Publicului.
Très Courts Familial
O selecție internațională dedicată copiilor, pentru a-i incita să descopere filmul foarte scurt.
Le Festival International des Très Courts în România
Livrat la cheie, gândit pentru a fi organizat oriunde în lume, Festivalul Internațional des Très Courts este un spațiu de difuzare inedit care creează veritabile legături între culturi. În acest scop, încurajăm crearea de parteneriate.
România participă la Festivalul de foarte scurt metraj Tres Courts din 2007. Anul acesta, 25 de orașe românești găzduiesc evenimentul, țara noastră fiind astfel țara cu cel mai mare număr de orașe în festival.
În țara noastră, difuzarea festivalului se bazează în mare parte pe rețeaua culturală a Ambasadei Franței: Centrele culturale franceze din Cluj, Iași și Timișoara, Alianțele franceze din Pitești și Brașov, precum și Institutul francez de la București.
Diferite instituții sunt implicate în organizarea festivalului la nivel local: centre culturale, case de cultură, asociații culturale și de tineret, biblioteci, primării și consilii locale, muzee, inspectorate școlare. Această diversitate permite atragerea unui public divers: mediul francofon și francofil, tineri români, mediul asociativ al cinefililor, studenți și mediul artistic.
Centrul cultural francez din Cluj este inițiatorul și coordonatorul acestui festival în România, Moldova, Ungaria și pentru prima dată anul acesta în Slovacia.
Sursa: www.ziar.primariabistrita.ro
Adaugă comentariu