Actualitate

”O judecată dreaptă va decide”. Ce vor să facă ”Verzii”, Bistrița Civică și comercianții din centru

”Așteptam cu sufletul la gură se se organizeze, odată cu referendumul național din 6-7 octombrie, și un referendum local pe trei proiecte făcute total anapoda și fără gust de administrație. PSD, ALDE și UDMR, încă odată prin aroganța specifică, au boicotat ședința Consiliului Local Bistrița și nu s-a putut realiza nimic din ceea ce doreau PNL și PER, un referendum local la care am fi subscris și noi. Cele 5.300 de semnături împotriva actualului proiect de modernizare a Pieței Centrale au fost strânse în urma implicării Partidului Verde. Tânărul și neexperimentatul viceprimar Cristian Niculae îmbrățișează mai nou discursurile tătucului din administrație, Ovidiu Crețu, și spune că acest referendum nu se putea organiza. Ba se putea foarte bine. Să-și ia gândul că bistrițenii în marea lor majoritate au încredere în proiectele lor. Ei fac o bulibășeală cu centrul intermodal, pasarela de pe Independenței și Piața Centrală”, a declarat într-o conferință de presă președintele Organizației Municipale Partidul Verde Bistrița, Marius Bălan.

El a adăugat: ”Și acum, anunțul zilei. În două-trei zile vom începe operațiunea de trimitere în judecată a administrației locale, poate va fi chiar și o plângere penală pentru simplul fapt că această administrație comunistoidă încalcă cu bună știință legile de mediu, legile de cadastru, legile privind administrația publică și transparența decizională. Asociația oamenilor de afaceri din centrul vechi, care are un președinte, Bistrița Civică și Partidul Verde vor intenta proces în cazul proiectului de modernizare a Pieței Centrale, să le arătăm celor din administrație că nu merge să-ți faci de cap și să încalci șapte legi. Sigur, vom face acest lucru în calitate de cetățeni, nu ca partid. Fac un apel către PNL și PER să ni se alăture. O judecată dreaptă va stabili cine are dreptate. Dacă n-avem parte de referendum, să vedem ce va spune un complet de judecată. Zilele acestea alegem pe ce cărare mergem: doar o chemare în judecată sau o plângere penală. Ne vom întâlni cu oamenii de afaceri din centrul vechi și vom stabili. Majoritatea va decide, eu personal m-aș duce pe plângere penală ca să-i scuturăm odată pe cei care mototolesc legea”.

Marius Bălan a afirmat că nu va merge la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție ”tocmai din cauză că această administrație locală nu ne bagă pe noi în seamă, are un comportament disprețuitor față de bistrițeni”, deși ”numele meu se află printre cele trei milioane de semnături”: ”Nimeni nu se consultă cu cetățeanul, este o pierdere de vreme. Voi sta acasă. Consultativ? Nu te bagă nimeni în seamă, să fim serioși. Acest referendum nu va ajuta la absolut nimic. Ce votăm noi? Nu știm”.

Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Bistriţa din 28 septembrie, convocată de şapte consilieri PER şi PNL pentru organizarea unui referendum local în acelaşi timp cu cel naţional pentru definirea familiei, nu a putut avea loc din lipsă de cvorum. Reprezentanţii PSD, ALDE şi UDMR nu au participat la ședință. Liberalii și ecologiștii doreau ca la referendum să fie puse următoarele întrebări: 1. Sunteți de acord cu reducerea suprafeței spațiilor verzi și a numărului de arbori din Piața Centrală, conform documentației de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții “Modernizare Piața Centrală”?” 2. Sunteți de acord cu amplasarea unei pasarele metalice suspendate (pasaj pietonal) peste Bulevardul Independenței la intersecția cu str. Panait Cerna, conform Studiului de fezabilitate aprobat prin HCL 71/2017? 3. Sunteți de acord cu realizarea proiectului “Centru intermodal de transport public” în municipiul Bistrița (str. Gării – str. Tărpiului, peste calea ferată)?.

Ce se va realiza în Piața Centrală, potrivit proiectului aprobat de municipalitate

 

Proiectul aprobat în Consiliul Local Bistrița prevede amenajări pe 14.276 mp din Piața Centrală, restul suprafeței fiind inclusă în proiectul “Linia Verde” respectiv amenajată recent prin proiectul “Axa Artelor”. Din 91 de arbori luați în calcul pentru această investiție vor rămâne 33, inclusiv castanii seculari, și se vor planta alți 16, vor fi două poziționări pentru scene, mobilier urban, două fântâni circulare și două cu jeturi, dar și un curs de apă, iluminat public și arhitectural, spații cu piatră naturală sau cu agregate compactate. Piața va fi adusă la același nivel de călcare, în sensul în care nu vor mai exista diferențe între partea rutieră și trotuare.

”- asigurarea continuității spațiului pietonal prin eliminarea parcărilor , a unor amenajări amplasate dezavantajos și prin reorganizarea componentei vegetale;

– în concordanță cu Planul Urbanistic General al zonei centrale, propunerea urmărește pietonalizarea în cât mai mare măsură a Pieței Centrale, pavajul va fi corelat cu cel utilizat pe strada Liviu Rebreanu și cu cel de pe străzile și pasajele reabilitate recent; pe laturile de est și de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare și a celor de urgență, prin intermediul unor zone carosabile pavate

– se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Nicolae Titulescu, George Coșbuc și Gheorghe Șincai;

– traseul actualei străzi Dornei pe latura nordică a pieței păstrează posibilitatea accesului auto/transport publci/ pentru biciclete în piață, inclus într-un alt proiect în derulare (Linia Verde) și care nu face parte din acest proiect;

– se prevăd amplasamente pentru montarea unor standuri ad-hoc pentru expunere și comercializare produse meșteșugărești tradiționale, suveniruri, etc., ca o continuare a acestei activități de pe str. Liviu Rebreanu, cu ocazia diverselor manifestări precum târguri, zilele municipiului Bistrița, etc.

– amplasarea unor piese speciale din piatră naturală, cu informații despre poziția și configurația fostelor construcții adiacente fostei fortificații;

– amplasarea unui curs de apă integrat în pavaj pe traseul canalului care străbătea piața pe latura sudică;

– amplasarea a două fântâni și cișmele la intrările în piață;

– reorganizarea planațiilor din apropierea statuii Andrei Mureșanu;

– amplasarea a 3 catarge pentru steaguri;

– asigurarea iluminatului stradal, a iluminatului pietonal, a iluminatului de ambianță și ghidaj vizual, a iluminatului clădirilor reper, cu sisteme de iluminat cu aparate cu LED , tip coloană luminoasă;

– amplasarea de mobilier urban: băncile, scaunele, mesele și cuburile-tabureți vor fi grupate predominant pe perimetrul și în interiorul fostei incinte fortificate;

– între clădirile bisericii și primăriei se va amplasa o machetă de bronz a nucleului istoric al orașului;

Pe laturile de est şi de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare şi al celor de intervenție, prin intermediul unor zone cu carosabil ocazional (pavate).

Se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Titulescu, George Coșbuc și Gh. Șincai. Traseul actualei străzi a Dornei pe latura nordica a pieței păstrează posibilitatea accesului auto / transportului public/ biciclete în piaţă, este însă inclus într-un alt proiect aflat în derulare (Linia Verde) și nu este parte a acestei documentație.

Statuia Andrei Mureşanu își păstrează poziţia actuală şi este integrată în noua amenajare, în primul rând prin reorganizarea plantaţiilor din imediata ei apropiere.

Linia Apei, compusă dintr-un element sursă (platformă înălţată cu două praguri) la joncţiunea străzii Rebreanu cu piaţa, un canal semiacoperit şi unul deschis, este însoţită de jeturi dinamice aflate la nivelul pavajului, în zona aflată la sudul bisericii. Pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei) este amplasată o fântână circulară care mobilează şi împrospătează zona de intrare în piaţă.

Soluţia de iluminat se dezvoltă pe patru dimensiuni: iluminat funcţional stradal pe latura de nord-est (prelungirea străzii Gheorghe Şincai), iluminat pietonal pentru restul amenajării, iluminat de ambianţă şi ghidaj vizual, iluminat al clădirilor reper.

Zona nord-estică a pieţei primeşte un rol multifuncţional, reluând în formă contemporană, tradiţia şi – parţial – configuraţia târgurilor care aveau loc aici. Poziţia acestei zone flanchează şi deserveşte în mod firesc principalul flux pietonal care traversează şi astăzi piaţa: de la nord-vest spre sud-est, legând strada Rebreanu de strada Dornei.

Prin eliberarea zonei de trafic staţionar şi restrângerea vegetaţiei, se obţine flexibilitatea necesară desfăşurării diferitelor tipuri de evenimente: pieţe volante, târguri, concerte şi proiecţii de film, diferite alte manifestări sociale.

Zona nordică primeşte un rol multifuncţional şi un caracter predominant mineral. Castanii de dimensiuni mari sunt păstraţi ca elemente solitare care flachează principalul flux pietonal al pieţei (diagonala Dornei-Rebreanu) şi umbresc locuri de odihnă.

Latura sudică a pieţei, însorită şi cu un caracter mai retras, beneficiază în continuare de prezenţa arborilor de talie medie pentru a găzdui activităţi cu caracter recreaţional şi ludic. Sunt selectate specii cu inflorescenţe şi cromatică bogate. Configurarea acestora în grupuri asociate cu elemente de mobilier şi jocuri de apă, lasă locul unor culoare vizuale neobstrucţionate în direcţia faţadei bisericii”.

8 comentarii

  • La cati sunteti in Partidul asta verde chiar nu conteaza ca mergeti sau nu mergeti la referendum! Pe de alta parte faptul ca sunteti asa putini poate ca ar trebui sa va dea de gandit. DE CE? Pai pentru ca oamenii s-au cam saturat sa vada ca blocati proiecte si asta nu este doar in Bistrita ci in geneal in toata tara. De pilda lotul de autostrada Deva-Lugoj lotul 4 a fost blocata mai multi ani din cauza unei grote cu lilieci! Lot care trebuia dat in folosinta in 2016! O sa spuneti ei si ce daca am salvat niste lilieci si am contribuit la mediu. Serios? Stiti cat se face cu masina pe drumul de la Deva dupa ce cobori de pe autostrada si pana la Margina unde incepe iar autostrada? In cel mai bun caz 90 de minute!Si asta pe un drum foarte rau! Cine raspunde pentru asta? Ideile vostre sunt foarte bune ceea ce spuneti ar trebui sa atraga atentia legat de tot ce inseamna mediu si colectare selectiva pentru ca pana la urma trebuie sa invatam si sa ne conformam dar modul in care voi actionati ii face pe oameni sa nu va priveasca cu ochi buni. Cat timp in permanenta sunteti Gica contra o sa dati impresia de neseriozitate chiar daca proiectele voastre sunt interesante si utile. Mai ganditi-va! Felul in care actionati acum arata clar ca mergeti in directia gresita.

    • Ma, grota aia cu lilieci putea foarte simplu sa fie ocolita. Grota aia cu lilieci poate aduce bani din turism asa cum poate aduce orice sit arheologic care ar putea fi descoperit. Orice poate aduce bani, si orice este istoric trebuie pastrat.
      Ma spalatule, autostrazile nu s-au finalizat din cauza incompetentei celor de la guvernare, din cauza hotiilor lor, nu din cauza societatii civice.

    • Confunzi ecologismul in sens larg cu ecologistii dintr-un partid oarecare. Nu o fi vina idiotului care a proiectat, stiind ca e acolo o rezervatie naturala ? Nu, liliecii sunt de vina !

  • Nu i-am auzit niciodată pe cei 3 verzi (nu că i-ar fi băgat cineva în seamă) zicând ceva de tăierile masive de păduri din județ, în schimb sunt mari ecologiști cu rondourile din oraș.

    • Dacă nu i-ați auzit, asta e problema dumneavoastră. Io i-am auzit dar e tot degeaba, pentru că noi nu suntem solidari în a ne apăra interesele, așteptăm prea mult de la politicienii noștri hrăpăreți, ne-am obișnuit cu ideile lor puține și fixe și îi apreciem că știu să fure, dar mai aruncă și câte o ciosvârtă poporului hămesit.

  • romane slugoi pesedist., Esti tu din America cum sunt eu din Japonia. Astea le poti adresa altor bosorogi cu cnp de bosorog sade cei de la putere, cum ar fi mos tariceanu sau mos melescanu. Estia dau viitorul tinerilor nu un ecologist care striga si el pentru natura.. Balan bosorog ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.