Mai mulţi fermieri din Bistriţa-Năsăud au început să crească vite Aberdeen Angus, o rasă formată în Scoția și care oferă rezultate foarte bune și în România. Şi datorită lor, efectivul de Angus din România este într-o continuă creștere, astfel că dacă în 2008 erau doar 200 de capete, acum în țara noastră sunt în jur de 15.000 de capete, din care 11.000 capete rasă pură și peste 1.800 de metiși.
Angus este o rasă foarte ușor de întreținut în condițiile pedoclimatice din țara noastră, valorificând foarte bine pășunile și, în general, condițiile specifice pe care le oferă România.
„Este o vită de carne. Sunt oarecum mai rezistente la boli decât alte specii. Este o rasă specializată pentru carne. Oamenii ţin aceste animale la păşune. Sunt cinci-şase exploataţii în judeţ, printre care unele la Blăjeni şi la Teaca, care au Black Angus. Cum România nu este o mare consumatoare de carne de vită, iar în restaurantele româneşti rareori găseşti o vită bine gătită, aceşti fermieri lucrează cu un reprezentant din judeţul Sibiu cu care au contract. Fermele noastre au efective mai mici şi nu îndeplinesc condiţiile să facă export direct. Fac mai puţin abatorizare, mai degrabă schimburi cu cei care cresc aceeaşi rasă şi vorbim despre ferma din Sibiu. Mulţi dintre ei, duc tineretul spre exploataţia respectivă”, a spus Ioan Bogolin, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud.
Un efectiv important de bovine din rasa Angus se regăsește în ferma companiei Karpaten Meat România din localitatea Marpod, județul Sibiu, ce adăpostește 3.500 de capete în ferma de reproducție și un efectiv îngrășat de 2.500 de capete. Afacerea de la Sibiu a investitorilor elvețieni a fost construită pas cu pas. Totul a început în 2008 cu achiziția de terenuri agricole și pășuni și a contiunat în 2009 când au fost aduse în România primele 120 animale din rasa Angus din Germania.
Cea mai bună șansă de a profita de pe urmă creșterii acestei rase este exportul de carne pe piața europeană. Aici, consumul de carne de vită este destul de ridicat, iar prețul de cumpărare poate atinge chiar și 30-40 de euro pe kilogramul de mușchi (conform agrointel.ro). Chiar dacă momentan cumpărătorii preferă carnea de vită Angus provenită din Scoția sau din Argentina (datorită tradiției și calității garantate), cea din România ar putea deveni în curând o alternativă de luat în considerare.
Sursa foto: Facebook Angus Blăjenii de Jos
Singura vită preparată ca la carte se poate servii la fostul inspectorat scolar la nenea „Utu grasu” ar fi interesant dacă si asta de BN are același gust.
Imediat vine si „BOALA VACII NEBUNE” si gata si cu vaca pentru investitori romani.
In parlament …ca boii is de mult acolo!
Aşa este. Este adevarat noi românii, nu avem voie să ne ridicăm. Aveți dreptate domnule Gică.
La salarile infecte date de @sleata de hoti@ care iau mita asa lejer 800000 $ ,romanii nu sunt consumatori ci mai corect nu isi PERMIT sa fie ,de aceea romanul intreprinzator a ajuns doar sa ofere CALITATE altor popoare iar el se multumeste din banii primiti sa faca cumparaturi din hiper mega market, ceva parizer facut din zgarciuri de Angus si piele de gaina iar de restul maruntisului + un imprumut bancar un BMW ca sclavia sa I fie mai dulce !
cand educatia care incepe cu cei 7 ani de acasa lipseste!, parintii fiind sclavi printre straini, si educatia din scoli la pamant,… la ce te poti astepta de la un popor de idioti ? sa doarma in canapea in fata tv’ului, cu ochelari de cal!
ati rezumat binisor ! numai bine si sper ca sunteti revolutionar in sange!, ca de astia are nevoie tara!, comentatori fiind multi si peste tot! 😉
dar o vaca fara founduri europene, autohotona se poate sau suntem nevoiti sa contribuim la afecerile altora? Rosii, mere, pere, grau romanesc se poate la mine in tara?
la noi în tara nu sunt în stare sa curete santurile de pe marginea drumurilor nationale, ce mere, pere si rosii tot visezi?
Cand iti spargi televizorul si iti misti curul din canapea dar nu la vot ci la revolutie!, posibil sa culegi mere si pere !