Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud au efectuat un ”diagnostic arheologic intruziv” în Piața Centrală din Bistrița, pentru determinarea traseului incintei medievale a Bisericii Evanghelice.
”Materialele arheologice și nivelurile descoperite dau dovadă de un nucleu urban extrem de bogat, care nu doar reprezintă un centru de elită al Transilvaniei medievale, dar aduc și valoare adăugată centrului istoric al Bistriței, situație care poate contribui enorm la valorificarea turistică”, precizează Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
”Așa cum în urmă cu câțiva ani au fost realizate lucrările de restaurare și chiar reconstrucție a turnului și acoperișului bisericii, acum este momentul să începem lucrările de protecție, atât de necesare, la ziduri”, spune viceprimarul Cristian Niculae.
Reamintim că Biserica Evanghelică Bistriţa va intra într-un amplu proces de restaurare cu bani europeni. În total, vor fi investiţi aproape 13 milioane de lei, iar biserica va fi închisă timp de trei ani. Turnul Bisericii Evanghelice din Bistrița, cel mai important monument istoric al orașului, ”va rămâne vizitabil în cea mai mare parte a acestui interval de timp, lucrările care urmează să fie realizate aici fiind estimate să dureze 3 luni”, a precizat municipalitatea.
Vor fi lucrări de restaurare arhitectură și dotări aferente (semize, mobilier expunere și altele), lucrări de consolidare structuri istorice – rezistență, lucrări de restaurare componente artistice – metal, piatră, picturi murale, vitralii, lucrări de restaurare mobilier bisericesc, lucrări de restaurare orgă, lucrări instalații electrice-curenți slabi (efracție, PSI, sonorizare și altele), lucrări instalații electrice de forță, lucrări instalații sanitare – hidranți.
Foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
Absolut nimic notabil. Sunt niste declaratii fara baza si logica. M-am uitat si eu in cele cinci gropi sapate si am vazut un rand de bolovani si maxim 10 caramizi vechi. Restul de piatra si materiale sasii le-au folosit la ridicarea marelui zid de aparare a cetatii Bistritei. Ce a ramas este nesemnificativ. In fapt sunt niste lucrari necesare pt. descarcarea arheologica necesara proiectului de asa zisa modernizare cu DRUJBA a Pietei Centrale. Stati cuminti ca cei din COMISIA EUROPEANA de MEDIU vor fi informati bine de cum vrea administratia sa taie copacii ,florile si iarba. Nu vor capata nici un euroi pe asemenea proiecte.
Dar in fata la Palatul Culturii ce era ? Ca s-a turnat urgent beton peste? Acolo nu era tot istorie? Sau acolo nu avea edilul interes?
Am vazut fiecare sapatura….descoperiri destul de semnificative, despre proiect…..daca va fi ? o sa fie unul „BETON ” + ceva vopsea Lavabila desigur din epoca medievala !!!! ??? ISTORIE Ingropata & BeToNaTa !!! turnul -valabil vacalit cu Lavabila – DANKE ! peretii respiraaa !!!