De Ziua Națională a României, la Bistrița a avut loc o mare paradă, la care au luat parte 750 de militari, personal civil şi voluntari, cu 60 de mijloace tehnice specifice, din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bistriţa”, Penitenciarului Bistriţa, Direcţiei Judeţene de Informaţii, Serviciului de Protecţie Civilă şi Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Poliţiei Locale Bistriţa, Crucii Roşii şi Cercetaşilor Bistriţeni.
Numeroși bistrițeni, cu stegulețe tricolore în mâini, au asistat la defilarea care a avut loc pe străzile Gheorghe Șincai și Dornei.
Oficialitățile au urmărit parada de la o tribună amenajată în apropierea Bisericii Evanghelice.
Anul acesta bistrițenii au văzut, în premieră, categorii de tehnică militară recent intrate în dotare: rachetele antitanc dirijate cu rază lungă SPIKE-LR, avioane de cercetare fără pilot, UAV RAVEN, şi instalaţii de observare şi conducere a focului de tip ARGUS. În următorii ani, pe măsură ce vor fi livrate, vor putea fi admirate transportoarele blindate de trupe, de ultimă generaţie, Piranha 5.
La final, câteva avioane ușoare au survolat zona.
Primul detaşament a reprezentat comandamentul Brigăzii 81 Mecanizată, comandat de locotenent colonel Silviu Borșa. Comandamentul Brigăzii este prima mare unitate din Forţele Terestre care a generat un element de comandă de nivel brigadă care a desfăşurat şi condus, în teatrul de operaţii din Afganistan, forţe de nivelul a 2 batalioane de manevră (Batalionul 811 Infanterie ”Dragonii Transilvani” şi Batalionul 812 Infanterie ”Şoimii Carpaţilor”) în anul 2010, în cadrul ” Combined Team Zabul”.
În continuare, a defilat detaşamentul reprezentând subunităţile de brigadă, comandat de căpitan Dumitru Simionca. Detaşamentul este constituit din militari care au participat individual sau cu alte structuri la misiuni în teatrele de operații. Subunităţile de brigadă asigură sprijinul comandamentului Brigăzii pentru conducerea şi coordonarea forţelor din subordine.
Au defilat apoi detaşamentele reprezentând:
Batalionul 191 Infanterie ”Colonel Radu Golescu”, comandat de sublocotenent Alexandru Bot
Înfiinţată în 1995, unitatea a fost nominalizată în 1998 pentru constituirea Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii. De la înfiinţare şi până în prezent, unitatea a participat la misiuni în afara teritoriului naţional în teatre de operaţii, astfel: Kosovo în anii 2003, 2004, 2007 şi 2008 şi în Afganistan în anul 2013. De asemenea, militarii unităţii au participat la misiuni individuale în Bosnia, Irak, Kuweit, Eritrea, Congo, Liberia.
Batalionul 811 Infanterie ”Dej”, comandat de locotenent Iulia Oltean
Unitatea este dislocată, de la înființarea sa, în anul 1995, în garnizoana Dej. Este o structură tactică luptătoare, operaţionalizată din timp de pace, capabilă să reacţioneze imediat împotriva ameninţărilor directe la adresa securităţii şi apărării naţionale, oriunde pe teritoriul ţării. De la înfiinţare şi până în prezent, unitatea a participat la misiuni în afara teritoriului naţional în teatre de operaţii, astfel: Kosovo în anul 2002, Irak în anul 2003 şi Afganistan în anii 2006, 2010 şi 2015.
Batalionul 812 Infanterie ”Bistrița”, comandat de locotenent Alin Costea
Înfiinţată în 1995, unitatea a fost nominalizată în acelaşi an pentru îndeplinirea misiunilor de menţinere a păcii si umanitare, precum şi pentru participarea la exerciţii comune în cadrul Parteneriatului pentru Pace. De la înfiinţare şi până în prezent, unitatea a beneficiat de experienţa participării la misiuni în afara teritoriului naţional în teatre de operaţii dispuse pe trei continente Africa, Europa şi Asia, astfel: Angola – în anii 1996-1998, Kosovo în anul 2002, Irak în anul 2005, Afganistan în anii 2003, 2007, 2010 şi 2014. Astăzi, majoritatea militarilor batalionului se află în misiune în teatrul de operaţii din Afganistan în cadrul Misiunii Resolute Support sub comandă NATO.
Batalionul 814 Tancuri ”Mihai Vodă”, comandat de sublocotenent Adrian Pop
Batalionul de tancuri este o unitate tactică luptătoare capabilă să participe la apărarea ţării, să participe la executarea operaţiilor altele decât războiul, independent sau ca parte componentă a unor forţe multinaţionale, în timp de pace sau în medii de conflict/post-conflict. Militarii batalionului au participat, în compunerea altor structuri ale Armatei României, la misiuni de stabilitate, reconstrucţie şi de luptă împotriva terorismului în teatre de operații din Angola, Afganistan şi Irak.
Batalionul 817 Artilerie ”Petru Rareș”, comandat de locotenent Claudiu Sava
Batalionul de artilerie este o unitate tactică destinată să asigure sprijinul prin foc al operaţiilor. Concomitent cu procesul de operaţionalizare a batalionului, militarii din batalion au participat la misiuni în Angola, Bosnia, Afganistan și Irak.
Batalionul 3 Apărare Antiaeriană ”Potaissa”, comandat de maior Adrian Sabo
Este o unitate de sprijin de luptă dislocabilă, destinată NATO, care asigură instruirea pentru menţinerea şi dezvoltarea nivelului capacităţii de operaţionalizare în vederea participării, independent sau în cooperare cu alte structuri, la sprijinul acţiunilor de luptă desfăşurate pe teritoriul naţional sau în afara acestuia, de către structurile luptătoare şi de sprijin de luptă ale brigăzii. Batalionul este înzestrat cu sistemul antiaerian ”Gepard”, 2 x 35 mm, unul dintre cele mai performante sisteme de artilerie antiaeriană, având o mobilitate ridicată, permițând îndeplinirea misiunilor atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, în orice condiţii meteorologice şi în condiţii de bruiaj electronic.
Batalionul 405 Sprijin Logistic ”Năsăud”, comandat de maior Ovidiu Neagu
Unitatea asigură susţinerea logistică a întregii brigăzi. În prezent, batalionul are în compunere subunităţi de transport şi depozitare, de pază şi deservire, de asigurare medicală, de cercetare, de transmisiuni şi încadrează cu personal militar şi civil: poligoanele de instrucţie, căminul de garnizoană, cabanele militare şi cercul militar.
Parada a continuat cu:
Efective din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, comandate de şeful Serviciului de Ordine Publică, comisar şef Paul Iacobescu.
Efective ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, comandate de adjunctul inspectorului şef, colonel Cornel Moldovan. Efectivele au fost precedate de Drapelul de Luptă al unităţii, primit în anul 1997.
Primul pluton a fost constituit din efective aparţinând Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil Bistriţa, care asigură ordinea şi siguranţa publică la manifestările cu public numeros şi, totodată, execută misiuni de intervenţie anititeroristă şi acţiuni speciale. În fruntea celui de-al doilea pluton s-a aflat comandantul Detaşamentului 2 Jandarmi Pază şi Protecţie Instituţională, lt. Paul Mureșan. Subunitatea asigură, în condiţiile legii, paza şi protecţia obiectivelor, bunurilor şi valorilor de importanţă deosebită. Al treilea pluton a fost format din efective aparţinând Posturilor de Jandarmi Montan Piatra Fântânele şi Rodna. În încheiere, au prezentat onorul câinii de serviciu ai Jandarmeriei, dresaţi pentru misiuni de patrulare-intervenţie şi căutare-salvare, în mediul natural.
Detaşamentul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Bistrița”, comandat de Şeful Centrului Operaţional, locotenent colonel Florin Răcilă. Efectivele au fost precedate de Drapelul de Luptă al unităţii, primit în anul 2017. Unitatea de pompieri gestionează anual, în medie, 12.000 de situaţii de urgenţă: incendii, urgenţe medicale prespitaliceşti, asanare şi distrugere de muniţie, urmări ale manifestărilor meteorologice extreme, accidente pe căile de comunicaţii şi multe altele.
Detaşamentul Penitenciarului Bistriţa, comandat de şeful serviciului siguranţa deţinerii, inspector de penitenciare Alin Bercean.
Detaşamentul Serviciului de Protecţie Civilă şi Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Bistriţa, condus de şeful serviciului, Irinel Rad. Serviciul a fost prezent în cadrul defilării cu formaţie de intervenţie, formaţie de prevenire, evacuare şi adăpostire.
Detaşamentul de voluntari al organizaţiei Crucea Roşie, condus de coordonatorul judeţean de voluntari, Alin Ciubâncan.
Ultimul detaşament care a prezentat onorul cu ocazia Zilei Naţionale a României a fost cel al Cercetașilor Bistrițeni.
Parada a continuat cu principalele categorii de tehnică de luptă şi echipamente din înzestrarea brigăzii şi a celorlalte instituţii ale Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. Comandantul detaşamentului: maiorul Ioan Sorin Semeniuc.
Maşină de luptă care a deschis defilarea a fost transportorul amfibiu blindat B-33 Zimbru dotat cu sistemul antitanc portativ – SPIKE, recent intrat in dotarea batalioanelor de infanterie şi artilerie. Sistemul este destinat pentru distrugerea tancurilor inamice şi a maşinilor blindate, observarea la distanţe mari (ziua, noaptea şi vreme nefavorabilă) şi executarea cu precizie a tragerii asupra ţintelor de importanţă deosebită. Sistemul are o greutate totală de 28,3 kg. şi funcţionează în mai multe moduri de operare, dirijarea rachetei realizându-se atât manual şi automat, prin fibră optică. Viteza rachetei poate atinge 180 m/s cu o bătaie de minim 200 de metri şi maxim 4000 de metri. Transportorul amfibiu blindat B-33 Zimbru reprezintă principala platformă de luptă din înzestrarea batalioanelor de infanterie ale brigăzii. Acesta este o maşină de luptă amfibie pe roţi, cu mare mobilitate, oferă protecţia prin blindaj a echipajului şi desantului. Transportorul este echipat cu o mitralieră calibrul 14,5 milimetri şi o mitralieră calibrul 7,62 milimetri, care asigură o mare putere de foc. Fiind dotată cu tracţiune integrală 8×8, această maşină de luptă dispune de o mare mobilitate în teren variat şi are capacitatea de a traversa cursuri de apă prin plutire.
Următoarele trei transportoare amfibii blindate au avut montat sistemul MINI UAS RAVEN, avion de cercetare fără pilot, utilizat pentru sprijinul cu informaţii, pentru planificarea, coordonarea şi ducerea operaţiilor. Misiunea de bază a sistemului este culegerea de date şi informaţii obţinute din imagini, în timp real, atât ziua, cât şi noaptea. Dotat cu sistem de navigaţie pe bază de GPS, camere de luat vederi în spectrul vizibil, precum şi camere de luat vederi în spectrul infraroşu, sistemul poate atinge o viteză maximă de 96 de km / h, o rază de acţiune de 10 km şi poate fi operat între 60 şi 90 de minute.
Pe următoarele trei transportoare amfibii blindate era montat Completul ARGUS FO 1, de aparatură de ochire şi vedere pe timp de noapte, pe bază de radiaţii termice. Acest sistem asigură observarea, cercetarea şi identificarea obiectivelor din câmpul tactic, coordonarea acţiunilor în sprijinul executării şi corectării focului artileriei şi aruncătoarelor, precum şi monitorizarea, în condiţii de zi şi de noapte, a zonelor de responsabilitate în vederea executării cu succes a misiunilor de luptă. Completul are în dotare cameră termală, lunetă de observare cu cameră TV de tip CCD încorporată, telemetrul laser, platformă goniometru electronic cu GPS încorporat, unitate de comunicaţii, date, voce şi imagine, precum şi un calculator tip laptop rigidizat.
Următoarele transportoare amfibii blindate sunt pe şasiu TAB C 79 şi se află în dotarea subunităţilor de brigadă:
Transportorul amfibiu blindat de cercetare este un autovehicul blindat de luptă, folosit de către militarii din structurile de cercetare pentru culegerea datelor şi informaţiilor şi transportul personalului. Este echipat cu o mitralieră calibrul 14,5 milimetri şi o mitralieră calibrul 7,62 milimetri, la fel ca TAB Zimbru.
Transportorul amfibiu blindat de cercetare de geniu este un autovehicul blindat de luptă, folosit de către militarii din structurile de geniu pentru cercetarea inamicului şi terenului, ziua şi noaptea, pe diferite forme de teren, cu asigurarea protecţiei colective a personalului. Pentru protecţie, este echipat cu o mitralieră calibrul 7,62 milimetri.
Transportorul amfibiu blindat de cercetare chimică, bacteriologică, radioactivă şi nucleară, este un autovehicul blindat de luptă, folosit de către militarii din structurile CBRN pentru cercetarea chimică, bacteriologică, radioactivă şi nucleară, a inamicului şi a terenului, ziua şi noaptea, pe diferite forme de teren, cu asigurarea protecţiei colective a personalului. Pentru protecţie, este echipat cu o mitralieră calibrul 7,62 milimetri.
A trecut apoi prin fața spectatorilor tehnica din înzestrarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud: două autospeciale pentru munca de circulaţie, din dotarea poliţiei rutiere, pe autovehicul special Volkswagen Polo, prevăzute cu aparatură etilotest Drager şi sisteme de comunicaţii speciale; autospeciala de intervenţie Mercedes Vito, folosită de forţele de poliţie din cadrul serviciului pentru acţiuni speciale în cadrul unor intervenţii operative cu un grad de risc ridicat; autospeciala de transport Dacia Logan, destinată transportului de persoane private de libertate din dotarea Centrului de reţinere şi arestare preventivă, prevăzută cu sisteme de protecţie şi comunicaţii speciale; autospeciala de patrulare pentru ordine publică Dacia Logan, folosită de structurile de ordine şi siguranţă publică pentru patrularea în mediul urban şi intervenţia la evenimente, prevăzută cu sisteme de comunicaţii speciale.
A urmat tehnica din înzestrarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean: autospecialele de intervenţie rapidă Ford Tranzit Custom, destinate efectivelor din structurile mobile, care asigură o intervenţie rapidă şi eficientă a efectivelor de jandarmi; autospecialele Dacia Duster şi Dacia Logan, inscripţionate ”Jandarmeria”, care sunt destinate serviciului de patrulare şi intervenţie, deplasării rapide la solicitările sosite prin serviciul unic de urgenţă “112”; mijloacele auto de deplasare în meniul montan, ATV-uri, folosite de structurile montane din Rodna şi Piatra Fântânele.
În continuare, tehnica din înzestrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă:
– autospeciala de stins incendii cu apă şi spumă – AT 9000, asigură înlocuirea „bătrânelor” autospeciale de mare capacitate, care au fost principalul mijloc de intervenţie al pompierilor bistriţeni, timp de 30 de ani. Dotarea modernă îi permite să intervină la incendiile de mare amploare. Este prevăzută cu două tunuri, iar rezervoarele au o capacitate de 9000 litri de apă şi 1000 litri de spumă;
– autospeciala de salvare şi intervenţie la înălţime, destinată intervenţiei şi salvării de la înălţimi de până la 42 metri, dotată cu nacelă şi lift pentru coborârea persoanelor salvate de la înălţime şi tun de refulare a apei pentru stingerea incendiilor;
– autospeciala de descarcerare grea şi post medical, destinată intervenţiei pentru descarcerarea şi salvarea victimelor accidentelor de circulaţie, auto sau feroviare, tehnologice sau alte catastrofe şi acordării primului ajutor calificat. Postul Medical Avansat, format dintr-un cort de tratament şi unul de triaj, are capacitatea de a trata simultan maxim 10 victime;
– ambulanţa de Terapie Intensivă mobilă, tip C 1, care este încadrată cu medici şi asistent din cadrul UPU SMURD şi doi paramedici pompieri din cadrul ISU. Acesta este utilizată în asigurarea intervenţiilor medicale de urgenţă, care implică operaţiuni de terapie intensivă, mai ales în medii ostile vieţii, unde personalul are pregătirea necesară să intervină;
– autospeciala de primă intervenţie şi comandă şi vehicul utilitar de teren amfibiu ARGO destinată conducerii acţiunilor de la locul intervenţiei şi asigurării comunicaţiilor radio. Vehiculul utilitar de teren ARGO, dotat cu şenile, este destinat transportului de persoane şi materiale în teren inaccesibil autovehiculelor obişnuite şi pe apă;
– autospeciala cu echipament specific pentru transport scafandri la intervenţie cu barca, destinată transportului echipajului de scafandri şi a echipamentelor pentru executarea misiunilor de căutare-salvare din mediul acvatic, ca urmare a unor inundaţii sau evenimente asociate. Este dotată cu echipamente de acordare a primului ajutor, kit de salvare din puţuri, complet de alpinişti şi barcă;
– autospeciala de transport şi container multi-risc, destinată realizării în condiţii optime a misiunilor de căutare – salvare, descarcerare şi stingere a incendiilor, pe timpul intervenţiilor de lungă durată;
– autospeciala de transport şi container suport logistic al intervenţiei tip IV – iluminat, destinată alimentării cu energie electrică, cu ajutorul grupului generator de 450 KVA, în cazul unor situaţii de urgenţă care determină întreruperea alimentării cu energie electrică de la reţeaua de alimentare a unor tabere mobile, gospodării, spitale şi altele;
– autocamion de intervenţie 4 x 4 cu motopompă de mare capacitate, destinat pentru transportul materialelor la şi de la locul intervenţiilor, după care este remorcată o motopompă cu o capacitate de absorbţie de 13500 litri pe minut, cu o autonomie de 28 de ore care asigură evacuarea apei în cazul unor inundaţii de mare amploare.
Defilarea a continuat cu tehnica din înzestrarea Penitenciarului Bistriţa: autoturismul de serviciu Dacia Logan, utilizat pentru transportul operativ al conducerii unităţii; autoturismul pentru munca operativă Dacia „Duster, utilizat pentru intervenţia operativă şi activităţi de coordonare şi control. Autoturismul transportă 3 componenţi ai echipei operative a Penitenciarului Bistriţa, dotaţi cu armament şi mijloace de protecţie individuală; autosanitara A 2, Renault Kangoo, destinată transportului persoanelor private de libertate la consultaţii şi investigaţii medicale; autospeciala de transport persoane private de libertate, marca Iveco Daily M 3 cu o capacitate de 16 locuri, folosită pentru transportul persoanelor private de libertate în vederea prezentării la organele judiciare, precum şi pentru transferarea acestora între unităţile de penitenciare.
Au urmat:
Tehnica din înzestrarea Direcției Județene de Informaţii: autospeciala de intervenţie pirotehnică aparţinând Brigăzii Antiteroriste – autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, autospeciala aparţinând Poştei Speciale, unitate specializată prin care Serviciul Român de Informaţii îşi îndeplineşte rolul de autoritate naţională în colectarea, transportul, distribuirea şi protecţia corespondenţei clasificate şi a celei oficiale neclasificate pe teritoriul României.
Tehnica din înzestrarea Serviciului de Protecţie Civilă şi Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Bistriţa: autospeciala de stingere 4 x 4 cu apă şi spumă destinată stingerii incendiilor de vegetaţie şi pădure, autospeciala tip ambulanţă, autospeciale de intervenţie Fiat Ducato destinate intervenţiei la incendii, inundaţii şi pentru cautare/salvare, deblocare/salvare
Tehnica din dotarea Serviciului de ambulanţă Judeţean: ambulanţa de urgenţă tip C, destinată intervenţiei medicale de urgenţă şi transportului medical asistat al pacietului critic, dotată cu echipamente şi materiale de terapie intensivă; ambulanţa de urgenţă tip B, destinată intervenţiei medicale de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienţilor; ambulanţa de urgenţă tip A, destinată transportului sanitar neasistat al pacienţilor pe targă şi scaune, dotată cu echipamente şi materiale minime necesare acordării primului ajutor medical; ambulanţa de urgenţă tip ACD cu medic şi ambulanţier, destinată consultaţiilor la domiciliul pacientului.
Tehnica din dotarea Crucii Roşii: autoutilitara de transport Kangoo, destinată trasportului de persoane, materiale de intervenţie în caz de dezastre şi materiale umanitare
Tehnica din înzestrarea Poliţiei Locale Bistriţa: autoturismul Peugeot 301 al Compartimentului Siguranţa Circulaţiei, destinat misiunilor de patrulare; autoturismul Peugeot 301 al Biroului Inspecţie Comercială, utilizat pentru verificări specifice în teren; autoturism Dacia Duster, folosit de către Biroul Disciplină în Construcţii pentru inspectarea lucrărilor de construcţie în raza de competenţă; autoturism Peugeot 301 al Biroului Siguranţa Publică, destinat misiunilor de menţinere a ordinii publice.
O galerie foto puteți vedea și aici.
Foto: Instituția Prefectului
Multa poluare. Oare aceste vehicule au verificarea tehnica la zi?
Pe vremea când au fost fabricate acele taburi, nu exista în dicționar cuvântul poluare :))