Potrivit unui comunicat al CJPC Bistriţa-Năsăud, dat luni publicităţii, controalele au fost făcute de la începutul lunii mai şi până în prezent la şase operatori economici la care comisarii au verificat dacă sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea mâncărurilor gata preparate de raioanele super/ hipermaketurilor, lanţurilor de magazine şi magazinele specializate cu autoservire.
Patru operatori economici au fost amendaţi fiindcă meniurile nu s-au încadrat în cantitatea netă declarată. De asemenea, propusele nu se încadrau în data durabilităţii minimale sau a datei limită de consum, iar pe etichetele de expunere la comercializare a sortimentelor de mâncăruri nu scria data limită de consum.
Totodată, comisarii au mai descoperit că nu erau respectate condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare a alimentelor şi a produselor finite cu respectarea temperaturilor.
Ei au mai constatat că nu era afişată nici lista cu sortimentele zilnice de mâncăruri oferite spre consum (sortiment, cantitate netă, preţ, etc).
În plus, au mai fost constatate deficienţe privind modul de informare a consumatorilor asupra componentelor pe care preparatele alimentare le pot conţine ( ex. susan, soia, lapte, telina, mustar, ouă etc) .
„Pentru abaterile constatate în cursul acţiunii tematice de control, au fost aplicate patru amenzi contravenţionale în valoare de 7000 lei şi două sancţiuni cu avertisment, stabilindu-se în acelaşi timp şi măsuri de oprire temporară la comercializare a 48,06 kg preparate culinare în valoare de 1288,1 lei”, se arată în comunicat.
Adaugă comentariu