Social

Week-end cu lecţii despre altoirea copacilor la ferma de permacultură de la Malin

Ferma de permacultură de la Malin găzduieşte, în acest sfârşit de săptămână, o nouă ediţie a evenimentelor înscrise în programul "Uichenduri la ţară". Cei care vor dori să participe vor învăţa cum să altoiască pomii.

Potrivit paginii web a fermei de permacultură de la Malin, între 12 şi 13 mai, tema „Uichendului la ţară” este „multiplicarea copacilor”. Participanţii vor învăţa cum să altoiască  pomii. Următorul week-end va avea ca temă plantele sălbatice, Philippe Coupe şi soţia lui Adriana, urmând să îi înveţe pe oaspeţii lor de la fermă cum se prepară zeama de urzici care regenerează organismul obosit şi încărcat cu toxine.

În luna iunie, la ferma de permacultură de la Malin vor fi organizate două sâmbete special pentru copii, în timp ce adulţii vor învăţa să culeagă miere, iar în iulie se va amenaja o sală polivalentă pe fundaţii existente care va avea schelet din lemn şi acoperiş din iurtă.

Malin este sat mic din comuna Nuşeni. Aici locuiesc Philippe Coupé, un belgian de 53 de ani care a restaurat o gospodărie complet izolată şi a amenajat aici Ferma „Ermitaj Malin”, şi soţia sa Adriana. 

Cei doi au recondiţionat o casă veche, au mai amenajat încăperi noi, au racordat clădirile la reţea de apă curentă captată de la sursă proprie, dar nu au nici curent, nici telefonie şi nici internet. În schimb, aici se găsesc numeroase cărţi în română, engleză şi franceză.

Locatarii fermei de la Malin folosesc lămpi cu petrol şi felinare. Ferma are un generator, dar produce curent numai pentru ca diversele ustensile cu care se lucrează în gospodărie să se poată pună în funcţiune. Altfel spus, ferma este autonomă din toate punctele de vedere, inclusiv energetic şi zi de zi Philippe caută noi soluţii ca să-i asigure această autonomie.

În 2010, la Malin s-a organizat primul curs certificat de permacultură din România, iar în 2011 ediţia a doua.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.