(FOTO) Un elev care frecventează cercul de electronică de la Palatul Copiilor din Bistriţa a reuşit să-i uimească pe colegii lui, dar şi pe profesorul coordonator Dorel Nicoară cu un brad pe care l-a creat cu ajutorul imprimantei 3D.
Este vorba despre Ionel Chereja, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa la profilul matematică-informatică.
Profesorul Dorel Nicoară a postat pe Facebook fotografii cu bradul creat de elevul lui pe care l-a felicitat pentru iniţiativă.
Reamintim că Ionel Chereja a lucrat timp de un an la un aparat modular pe care l-a construit din materiale reciclabile şi care face acelaşi lucru ca şi o imprimantă 3D.
„Am lucrat o perioadă mai lungă la acest CNC modular cu care vreau să fac aceleaşi lucruri ca şi cu o imprimantă 3D. Cea mai ieftină imprimată 3D costă în jur de 160 de dolari. Corpul pe care l-am făcut eu costă în jur la 110 dolari faţă de 160. Imprimantele performante costă chiar o mie de dolari”, a explicat Ionel Chereja pentru Timp Online.
La bază ,pare complicat dar ju prea este.. 3 – 4 motoare NEMA17 (23) , o placă gbrl Shield Arduino, 3 axe metal , o sursă AC 12 v-30 v (ideal 24 v) şi suportul imprimat în plastic. Plus driverele gbrl şi un soft gen Fusion360 , etc.
I am wrong?
Corecție, GRBL
Googăluiți pe Grlb CNC. O mulțime de resurse DIY.
Oricum, felicitări elevului.
Dar cum am spus proiectele sunt accessibile un pic oricărei persoane interesate.
Mai dar urâcios si ciudos mai esti!
Normal ca gasesti gasesti pe net orice proiecte CNC, nu doar de imprimanta. Pe urma gasesti proiecte 3D gata facute si dai doar print. Nu cred ca a zis cineva ca baiatul e inventatorul imprimantelor 3d. Si softuri sunt gratuite pentru elevi si studenti, dar este gratuit si Autodesk Fusion 360, pentru toata lumea, care e chiar bestial si mai mult decat suficient. Elevul trebuie felicitat pentru faptul ca se implica in astfel de proiecte si ca are o astfel de pasiune, ca invata sa le utilizeze si in timp va dori sa le aduca imbunatatiri atat hardware, cat si software. Vad ca e doar in clasa a XI-a, asa ca are timp sa invete multe, daca are aceasta pasiune. La fel cum sunt elevii cu robotii de la Beclean, nici ei nu inventeaza neaparat roata, dar faptul ca se implica in proiecte de robotica, e un lucru foarte bun si de felicitat. La ei este si o latura mai creativa, deoarece ei concep un anumit robot pentru un anumit concurs, nu gasesc ei toata schema facuta pe net. Pentru un elev, a face dupa o schema nu e chiar ceva de neluat in seama. Foarte bine, sa faca cat mai multe dupa cat mai multe scheme.
Si eu am vrut sa imi iau componente pentru a construi o imprimanta 3d, dupa un proiect DIY, evident. In final, din comoditate, am comandat una. Ma pasioneaza si arduino si alte placi de dezvoltare si tot ce inseamna smart home, IoT, AI, …. Imi doresc sa nu mai existe nimic prin casa care sa nu fie smart, nici macar scaunele sau paturile, sa aiba macar niste senzori care sa iti comunice daca sta cineva pe ele. 🙂
Asa sa faci mai AlanDala, sa ai un scaun si un pat cu senzori ca sa stii cand te-ai cufurit pe tine.
In rest ai zis bine.
@senzori pentru incontinenta
Nu te mai gandi la astea, ca daca din greseala iti apare o licarire de inteligenta, iti explodeaza capul. Nu ti s-ar mai intelege neuron cu neuron.
AlanDilaule iar ai ramas fara replica. Cand incepi sa injuri dovedesti ca esti depasit la inteligenta.
Şi odată materializat dispozitivul sunt fişiere 3d gratuite pentru accesorii de crăciun.
Pe https://www.thingiverse.com
Search christmas ..
Un filament, plus print.
Tataa…
Voila.
Bravo, l-ai desfiintat pe elev! Tu in loc sa ii incurajezi si sa te bucuri ca ii vezi ca au astfel de pasiuni, tu ca un om hâtru, incerci sa ne explici ca e zero ce a facut el. Si daca doar ar fi citit despre imprimantele 3d si despre CNC-uri si tot era un lucru bun. Si de citit chiar oricine poate citi.
Om mai ciudos si mai plin de ură decat tine, cu greu poti gasi.
Merci, Alan Dala,
Din partea unuia ca tine e un compliment.
Dovedește contrariul.
Merci.
Mai ales că citești pe sărite.
Am oferit felicitări elevului.
Și am oferit altora, surse de inspirare și dezvoltare.
Ai fi putut să o faci, desigur.
Dar habar nu ai de subiect 🙂 ca de obicei.
Eu măcar am tangență…
Da te bați ca Don Quijote, cu morile de vânt.
Și-ți plac realitățile cosmetizate.
Hai că-ți repet hâtru.
Căcatul pute a câcat în orice cultură.
Chiar acoperit cu menta propagandistică.
😉
Ai oferit felicitari, dar ai oferit si un „dar” prin care ai incercat sa ii anulezi orice posibil merit.
Despre ce subiect nu am habar? Cu ce ai tu tangenta?
Oh, Alan Dala,
Mă dezamăgești din nou.
Repet, felicitări elevului și profesorului care l-a promovat.
Face și el ce poate cu ceea ce are la dispoziție.
Și ia încurajat eforturile și pasiunea copiilor de-a lungul timpului.
Însă de aici până a spune că un brăduț printat la imprimantă 3d e motiv de gazetă de perete la nivelul unui oraș de 100 000 de mii de locuitori, ce pot să-ți spun că asta e normalitatea pe unde locuiesc, oamenii merg la biblioteca locală cu fișierele 3d pe chei usb, dacă nu au imprimante 3d acasă(creality, prusa etc sunt modele răspândite DIY, altele ultimaker cumpărate).
Ar fi, dacă primăria i-ar pune la dispoziție un punct termic dezafectat în care să-l încurajeze să fabrice prototipul și să-l ajute să comercializeze.
Da alea sunt rezervate pentru rugăciuni ulterioare.
Revenind nu există comparație între realitatea mea și a ta, pentru tine e mai greu să înțelegi perspectiva asta, de acces la resurse pe care copiii din România nu îl au și de multe ori din indolența autorităților.
Ce se face, e rezultatul efortului încăpățânat a câtorva pasionați dar în mod ultim nu e integrat în sistemul educațional larg.
Uite exemple.
Makezine -reviste dedicate. Târguri anuale Make Fare
Spații de creație colaborativă: Fab Lab https://fablabs.io Uită-te pe harta lumii. Vezi câte sunt în România. Unul la București. Compară cu Germania , Olanda, Franța etc.
Spații de acces la tehnologii care de altfel ar fi inaccessibile la nivel individual-Tool Labs,
Mai sunt alte concepte.
Etc.
Repair Cafés unde bătrânii specialiști în diferite domenii se oferă să repare obiecte, dar și socializează.
De asta spun că probabil ai puțină tangență cu subiectul.
E vina ta până la un anumit punct.
Mai mult e vina sistemului în care trăiești.
Populat cu PSD ei duși la biserică duminica care o țin pe a lor , cu vocabularul limitat între casele neamțului, străinii care vor să cumpere țara (by the way, au cumpărat-o la bucată, cam pe tot ce produceți și consumați se transferă prin băncile și profiturile altora, dar bineînțeles, că nu sunteți la curent se pare și poate că e mai bine așa decât să rămâneți într-o izolare cruntă).
Iar tu te cerți cu mine aici, neînțelegând o iotă din ceea ce se petrece la scară macro prin lumea asta.
Sunt corporații și populații aservite, resurse dorite, politicieni avizi de putere și consultanți bine plătiți lobyști a unor interese majore, populații a căror dependență de sistemul financiar și energetic îndatorează generațiile ulterioare, plus armate când mijloacele soft nu funcționează.
Cam atât.
Intru într-un discurs de tip anarhist cinic, mă observ 😉 dar te asigur ora 12 nu se dă la București în general și oricum alternativa dintre dezastrul unei izolări și abandon pe mâna Estului, democrațiile vestului sunt mai rafinate în a administra social populații.
Autotarismele și izolaționismele de tip excepționalism național se termină de obicei în revoluții violente sau stagnări tehnologice.
Poate o să încep o campanie de sensibilizare când am timp…cu un pic de umor pe fotografiile din actualitate.
PS
Când Iliescu se bâlbâiește, am spus da n-am spus și jurnalistul are o înregistrare audio înțelegi ipocrizia generalizată, dublul discurs profund în care s-a afundat România.
De tipul creștere statistică record economică cu câteva procente….fără a menționa datoria medie plus de 8% plus față de anii trecuți.
Spre fericirea celor însărcinați cu dislikeurile, am de gând să-mi petrec bine vacanțele.
Vă pup și vă asigur că dislikeurile în masă sunt o sursă de umor, determinare și chiar promovare a mea în fața publicului cititor.
Hasta la vista, peace and love.