Actualitate

An bogat pentru micii electronişti uitaţi iar de autorităţile care dau premii la nivel local (FOTO)

 Elevii de la Cercul de electronică al Palatului Copiilor Bistriţa, coordonaţi de profesorul Dorel Nicoară, încheie anul 2018 cu o salbă de medalii câştigate la concursuri din ţară.

Chiar şi aşa, sunt „uitaţi” din nou de cei care oferă premii la final de an sub pretextul că nu sunt „olimpici”. 

 „A fost un an foarte bun. În ultimele luni, am participat la două competiţii naţionale, la Iaşi şi la Botoşani, iar băieţii din grupa de performanţă au participat cu mai multe proiecte. Unele au fost realizate în prima parte a anului 2018, am venit cu versiuni mai noi, iar altele au fost cu totul noi. Din păcate, nu am putut finaliza tot ce ne-am propus din cauza materialelor care sunt destul de costisitoare. Elevii au luat premii, dar niciodată nu au fost apreciaţi de către cei care decernează premii la final de an pe plan local. Nu e din rea-voinţă, am înţeles că nu există bază legală pentru asta, dar nu consider că este corect ca un premiu luat la un concurs naţional – în calendarul ministerului, aprobat de minister – să nu fie apreciat şi pe plan local. Am înţeles că doar olimpiadele se premiază, a cincea şi a şasea menţiune. Eu nu pun mare accent pe chestiunea aceasta, dar copiii sunt frustraţi şi îmi spun că un coleg, la olimpiada nu ştiu care, a luat menţiune şi a fost premiat la nivelul oraşului”, a spus profesorul Dorel Nicoară. 

Partea bună este în schimb că, după cele două concursuri de la Botoşani şi Iaşi, firmele şi-au îndreptat atenţia spre aceşti copii talentaţi şi le-au oferit sponsorizări, aşa încât a fost posibilă dotarea laboratorului cu două staţii performante de lipit şi dezlipit. 

„Sunt foarte mândru de tot ce au realizat elevii mei. Cred că şi în viitor vor face lucruri la fel de frumoase, cum ar fi un automodel autonom care recunoaşte semne de circulaţie, treceri de pietoni, obstacole, ocoleşte sau frânează după caz. Este un model electric pe care intenţionăm să îl încărcăm cu panouri solare, toată capota şi tot pavilionul să fie căptuşit cu panouri solare şi să încărcăm acumulatorii din panouri solare. Vrem să facem o surpriză la viitoarea noastră întâlnire cu cei de la Continental din Timişoara unde, de ani de zile, suntem invitaţi la ziua porţilor deschise. Ne-am ataşat de acest grup industrial care ne finanţează concursurile, ne sponsorizează, iar noi vrem să arătăm că putem face ceva compatibil cu ce gândesc ei. În iunie ne vom prezenta cu el la Timişoara, cu acest model”, a spus prof. Dorel Nicoară. 

James Petri de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” a spus că cea mai mare realizare a lui a fost la Râmnicu Vâlcea, unde a luat locul doi cu echipa de robotică Bolts and Gears , planurile lui pentru 2019 fiind să ajungă cât mai departe în concursul de robotică, de ce nu, chiar la mondiale. 

„În 2019, vreau să termin braţul robotic şi să-l pot prezenta ca pe un produs utilizabil în viaţa de zi cu zi, să nu fie o povară de purtat şi totodată vreau să intru la facultate. Pentru braţul meu robotic am luat premiul întâi la Zalău, premiul II la Universul Einstein, dar vreau să-l îmbunătăţesc. Braţul are toate elementele de mobilitate ale unui braţ uman, tot ce îi lipseşte fiind mişcarea încheieturii”, a spus James Petri. 

În ceea ce priveşte robotul cu care va concura echipa Bolts and Gears anul viitor, James spune că acesta va fi mult mai performant: „Pregătim un robot din ce în ce mai bun, i-am făcut un şasiu la un CNC la Megatitan cu ajutor de la Metalpro, iar acum lucrăm la toate sistemele pentru a merge cât mai departe în acest concurs”. 

Ionel Chereja de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa: „Anul a fost scurt pentru mine. Puteam să fac mai multe. Anul viitor voi face ce nu am reuşit încă. Am început să lucrez la maşina despre care v-a spus domnul profesor, am intrat cu James la grupa de robotică şi sperăm la rezultate. Încă nu pot spune cum va arăta maşina. Deocamdată e doar un program care recunoaşte obstacole, dar urmează să fie implementat”. 

Cristian Cornea de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa: „Anul acesta a fost destul de interesant. Am fost la Iaşi unde am luat un premiu I şi un premiu II. La Iaşi am fost cu elicopterul şi am mai avut şi o staţie de alimentare. Acum vreau să fac un receptor radio. Parcă ai o senzaţie aparte când ai tu ceva făcut de tine şi-l faci cum vrei tu, nu ai limite şi nu dai bani. M-am documentat, iar schema e destul de simplă”. 

Ionuţ Cruşitu: „Anul acesta am luat premii la Botoşani şi la Iaşi. Am făcut un Sumo Bot şi lucrez la un urmăritor de linie. Sumo Bot este un robot micuţ care trebuie să-şi caute adversarul şi să-l împingă din ring. Urmăritorul de linie este un robot cu un senzor de linie care trebuie să urmărească o linie care nu e dreaptă, ci şerpuită, şi să o facă într-un timp cât de scurt”. 

Söver Imre-Vasile, elev la Colegiul Tehnic InfoEl Bistriţa: „Am fost la două competiţii, la ambele am luat cel puţin câte un premiu I. Am participat cu o grădină inteligentă şi un accelerator de particule. Acceleratorul e încă în teste, îl îmbunătăţesc şi sper să îmi aducă de acum premii întâi, nu premiul doi cum mi-a adus până acum. Mai am şi alte proiecte la care lucrez, cum ar fi o casă inteligentă conectată la un server şi care să poată fi controlată de pe telefon de oriunde, controlată în sensul aprinderii şi stingerii de lumini, controlul temperaturii, al draperiilor, al geamurilor”. 

Alexandru Ciurea, elev la Colegiul Tehnic Infoel: „Am luat un premiu la Iaşi cu grădina inteligentă care se poate lega la internet şi o poţi controla de la distanţă. Pentru anul viitor mă gândesc să fac o staţie meteo care să aibă interfaţă foarte prietenoasă pe internet”. 

Vestea bună este că profesorul Dorel Nicoară a devenit mentorul echipei Bolts and Gears.

18 comentarii

  • Asa este! Toti taranoii ajung cetateni de onoare ai orasului, ba mai nou si ai judetului… gen directorul (…) care se incurca in propriul lui analfabetism, cu o minte goala si cu un vocabular format din 3 cuvinte….. si multi altii…. asemenea specimene rurale ajung sa aibe astfel de distinctii… iar acesti copii minunati sa nu primeasca nimic…. cretu ala e un taranoi ca si cei pe care el ii impopotoneaza nejustificat… sa le fie rusine celor care trec cu vederea acesti copii care chiar fac ceva ca sa merite ce alte specimene nu merita… acesti copii ce vor schimba in mod cert viitorul! Acesti copii sunt cetatenii de onoare ai orasului!!

    • Domnul R (…) e penticostal și a luat foarte în serios versetul „ferice de cei săraci cu duhul”.
      Serios vorbind, copiii ăștia, deși merituoși, nu se compară cu activitatea domnului R(…). Cand activitatea acestor electroniști nu va mai fi finanțată de bugetul statului, iar montajele lor vor avea piață, atunci vor putea să se compare cu domnul R(…) Domnul Repede administrează una din cele mai importante firme din județ, dă de muncă la sute de oameni, vi se pare puțin?

    • Probabil că cei de la Primărie or fi nişte ţărănoi (în sensul de inculţi), dar İnspectorul Şcolar General este tot la fel ? *Dar “adunătura” aceea de peste 20 de inspectori, para-inspectori şi mega-inspectori sunt tot la fel? Adică nu văd nimic, nu aud nimic, nu ştiu nimic? Pentru ce sunt plătiţi dumnealor ? Nici măcar o PROPUNERE de premiere nu ştiu să facă la toate forurile lor superioare şi să se lupte pentru a obţine fondurile de premiere necesare? Atunci, să plece acasa-! (dar fără premiile salariale de fârşit de an şi fără celelalte sporuri). Este incredibil unde poate duce comoditatea, lenea şi incompetenţa. Ruşine domnilor!
      *Pentru copii (şi nu numai), sunteţi un exemplu…PROST-!

  • Asa arata noua generatie de inventatori. Bravo lor si bravo domnului Nicoara. Din pacate astfel de activitati nu prea sint incurajati mai intensiv.

  • Felicitari echipei si domnului profesor! Sa nu va pierdeti entuziasmul si sa dati dovada mereu de aceeasi seriozitate si bun simt ! Avem atata nevoie de ele in ziua de azi.

    Autoritatile locale/ judetenesi cei de la inspectoratul scolar nu fac nimic pentru a se purta ca oameni alesi de oameni pentru a servi oamenii ci doar propriile orgolii si ambitii. Odata ajunsi acolo se rezuma la a fi unelte care aplica legi si reguli fara sa isi mai foloseasca si mintea sau sa se raporteze la principii de bun simt sau valori autentice. Nu e nevoie de bugete foarte mari , etc. ci doar de bunavointa, initiativa si dorinta de a face lucrurile bine si a-ti pasa si de cei din jur si de directia in care ne indreptam noi ca societate si natiune.

  • Stati ca vine cc si imediat ii felicita, dar ne si explica ca sunt degeaba si nu au facut nimic interesant.

    Felicitari copiilor si profesorului care ii coordoneaza!

    • Probleme cu orgoliul rănit?
      Tratează-le ca şi un adult.
      Criticile nu erau adresate copiilor şi profesorilor, ci celor care trebuie să-i susțină mai mult.
      E important să ştii unde să te poziționezi. Pentru acel motiv ți-am explicat unde sunt copiii din alte societăți şi nu pentru a le distruge încrederea în sine poți să reiei toate comentariile pe diferite articole , am susținut în mod constant şi persistent copiii respectivi prin încurajări.
      Dar eşti Alan Dala
      Ai putea depune marcă înregistrată pentru „vorbesc să mă aflu-n treabă”

    • „sa nu fim ciudosi”
      Oauw nebunaticule sunteti 2 in 1?
      Banuiesc ca tu esti aplecatu la tastatura si cel din spate te dirijeaza constant.

    • Iar cand AlanDala da un test oral, ii creste automat IQ-ul.
      Unde-s 2 putoarea creste!

    • Urat poti sa vorbesti la un articol pe care il citesc si elevii. Sa va fie rusine domnule Balan!

    • Mai AlanDala, iti recomand un consult, ai o obsesie fata de o anumita persoana.
      In acest oras sunt mii de locuitori.

  • Felicitări, atât d-lui profesor Dorel Nicoară și tuturor tinerilor care au demonstrat cunoașterea domeniilor în care activează și au obținut cu toții rezultate foarte bune. Să se consoleze de gafa organelor locale, care ar fi putut să repare greșeala printr-o hotărâre a Consiliului Local și ar fi putut să-i premieze pe acești tineri deosebiți, dar ”unde nu-i cap, vai de picioare”!!! Voi ați fost recompensați mult mai bine, prin faptul că unii întreprinzători v-au observat potențialul creator și v-au sponsorizat. Ați câștigat mai mult prin aprecierea valorii ”străinilor” decât de ”către ai voștri”! Vă urez tuturor ”Sărbători fericite de CRĂCIUN” și ”Un an Nou cu împliniri și sănătate, că-i mai bine decât toate”!!!

  • Daca bine imi amintesc eu in anul 2002 sau 2001 a fost prima si ultima data cand s-au dat premii de excelenta pt aportul adus promovarii imaginii orasului Bistrita care casa elevului . Este o amintire nepretuita pt un elev, pacat ca nu ajutam moral acei copii care isi dedica timpul liber pt un scop frumos . Eu pastrez acea diploma cu sfintenie . (Cercul de educatie pt mediu)

  • nu inteleg de ce Camera de Comert nu face nimic??? ar putea sa se ocupe si ei de stfel de tineri!!! nu numai sa ii pupe undeva pe marii patroni! sa acorde premii si ei acestor tineri, caci ei sunt viitorii antreprenori sau inventatori!!!!

  • Dacă se poate premia un loc la olimpiadă, ar trebui premiat și un loc la concursurile practice trecute în calendarul ministerului. Instruire teoretică este baza învățământului, dar realizările practice sunt diamantul coroanei. Performanța ulterioară este garantată doar atunci când este aplicată de pe băncile școlii. Un olimpic la o materie se poate pierde, un elev trecut prin cercurile aplicative este un inginer sigur. Câștigul acestor tineri nu este recunoașterea lui Crețu, ci faptul că au avut un profesor ce le-a deschis drumul spre adevărata menire a învățământului, formarea de caractere umane și bunuri materiale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.