(VIDEO) Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” i-a acordat prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta Diploma de Excelenţă „Medalia Centenarul Marii Uniri 2018” pentru „contribuţia de excepţie desfăşurată în cadrul acţiunii naţionale dedicată marelui eveniment de la 1 Decembrie 1918”.
„Ne-a ajutat Dumnezeu de am încheiat anul aniversar 1918-2018. Anul acesta, cu puterea lui Dumnezeu, am reuşit să evidenţiem Bistriţa ca verigă esenţială de legătură între unioniştii ardeleni din Alba Iulia şi din alte părţi cu guvernul român aflat în exil la Iaşi. Am reuşit să punem în evidenţă Casina Română, sediul Protopopiatului Ortodox de astăzi, care a fost cel mai important centru pentru refacerea unităţii neamului nostru românesc, inclusiv actul Marii Unirii s-a făcut aici, în Casina Română, semnat de năsăudeanul Laurenţiu Oanea. Cu această ocazie, datorită faptului că Bistriţa a devenit unul dintre cele mai importante centre ale unităţii neamului nostru românesc, am avut onoarea să primim nişte medalii de aur şi de bronz. Tot acum, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ne-a oferit posibilitatea de a propune câteva personalităţi care au făcut ceva pentru neamul nostru, în special statui şi evenimente”, a spus preotul Nicolae Feier, cel care l-a propus pe prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta să primească această distincţie.
Mulţumind pentru distincţie, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a spus:
„Poporul român şi biserica creştină şi-au onorat întotdeauna eroii. Această asociaţie se numeşte Regina Maria pentru că, imediat după Marea Unire, Regina Maria a fost cea care a propus Parlamentului României să se instituie înfiinţarea acestei asociaţii a Cultului Eroilor. În anul centenar, Biserica a avut cea mai mare contribuţie: a fost sfinţită Catedrala Neamului, a fost cel mai mare eveniment. Fără modestie vreau să vă spun că judeţul Bistriţa-Năsăuds se situează pe locul doi la evenimentele create în anul centenar pentru că Bistriţa-Năsăud cu văile Someşului, Bârgăului, Şieului a dat bărbaţi care au fost precursori ai Marii Uniri, care au realizat Marea Unire şi atunci a fost acest lanţ de statui, de monumente, de cărţi tipărite pe care noi le-am realizat în Anul Centenar”, a spus Mircea Gelu Buta.
El s-a referit şi la statuia lui Petru Rareş ridicată în piaţa care îi poartă numele: „Petru Rareş este un precursor al Marii Uniri. De ce îl cinstim? Pentru că datorită lui Petru Rareş, Biserica şi teritoriul locuit de români au fost salvate de islamizare. Petru Rareş a fost cel care a iniţiat pictura bisericească pe pereţii mănăstirilor din Moldova. A fost un domn înţelept, nu a fost un militar, a fost un mare politician şi un mare apărător al ortodoxiei”.
Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a mai amintit în discursul său şi despre celelalte statui ridicate în judeţ, însă puteţi afla mai multe urmărind materialul VIDEO:
Imprimeria Naţională a bătut 150 de medalii de aur cu ocazia Centenarului, iar dintre acestea 15 au fost acordate unor personalităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Medalii fara valoare…
Felicitari Domnule Profesor Mircea Gelu Buta din partea tinerilor din USA.La Multi Ani cu sanatate !
DomnIlor profesori, anul aniversar nu numără 100 de ani, 1918-2018, anul aniversar este 2018, ca anul sărbătoririi împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, consfințită pe plan internațional în 1920. În 1918 a avut loc adoptarea Proclamației, a opțiunii participanților la Adunarea de la Alba Iulia. Precizarea am făcut-o, pentru a vă aminti că ISTORIA trebuie redată cu obiectivitate, nu cu sentimente, ea este o ȘTIINȚĂ, care are reguli stricte. Cu privire la înființarea Casinei Române din Bistrița, puteți să-mi indicați vre-un izvor credibil care atestă existența acestei instituții culturale românești, deoarece eu nu am găsit nicăieri, doar despre Brașov, unde a luat ființă prima instituție de acest gen, și în alte orașe din Transilvania și Banat: Timișoara (1868), Beiuș (1871), Oravița (1873), Caransebeș (1875), Șimleu Silvaniei (1903), Dej (?), Vulcan (?), Abrud (?), Deva (?), Năsăud (?), iar din întâmplare am aflat și despre cea din Ilva Mare, dar despre Bistrița – NIMIC! Aș mai avea de făcut și alte observații, dar las pe altă ocazie, lăsându-vă pe domniile voastre să căutați și să corectați în lucrările dumneavoastră greșelile făcute, fără intenție, gândindu-mă că nu cunoașteți principiile pe care se bazează știința, numită ISTORIE. Adevărul istoric trebuie respectat chiar și în lucrări literare, mai mult cu ocazia unor sărbătoriri, altfel inducem în eroare pe cei interesați să cunoască istoria neamului românesc!!! Acest lucru, l-am aflat de la vechii greci.
Mai cauta ganditorule.Faptul ca nu cunosti ceva nu inseamna ca nu exista .La Multi Ani !
Fost-au acest Petru Rareș o veritabilă plagă pentru Moldova, pentru români, pentru locul lor în istorie, pentru Bistrița și pentru Ciceu. Doar prostia și incompetența politică și militară îl pot absolvi de calificativul de veritabil trădător de neam, tară și lege strămoșească.
– Trădător al cauzei creștinismului Petru Rareș, participă cu 6000 de oșteni la asediul Vienei din 1529 de partea sultanului Suleiman;
– Aventurier militar nepriceput pierde aproape în totalitate oastea Moldovei în urma înfrângerii de la Obertyn în fața polonezilor 7746 morți, 1000 prizonieri și 50 de tunuri în timp ce polonezii pierd 256 de oameni;
– Urmare a intrigilor lui și a catastrofelor militare în care s-a băgat, turcii ocupă pentru prima dată în totalitate Moldova, jefuiesc tot ce era de jefuit și impun un domn prin decret nu printr-un tratat.
– Pierde sabia lui Stefan cel Mare și tezaurul Moldovei.
– Potrivit tradiției înregistrate de Ion Neculce, a fost gonit de pietreni, fiind nevoit să tragă cu arcul într-un popă care-l ajunsese. Petru s-a îndreptat apoi spre Mănăstirea Bistrița, dar și de acolo a fost nevoit să se refugieze
– Moldova pierde definitiv partea de sud a Basarabiei. In 1538, când turcii conduși de sultanul Soliman Magnificul, au cucerit si au creat raionul Tighina anexând acest teritoriu la Imperiul Otoman. Toate consecințele care au urmat colonizarea populațiilor turcești si bulgare sunt urmare a faptelor acestui bastard, comerciant de pește și necopt la minte.
– Găzduit de voievodul Transilvaniei la Ciceu se milogește de sultan să-l repună domn și în cele din urmă pleacă la Stambul unde reușește sa-și recapete tronul pe bani. Bineînțeles după ce ajunge din nou pe tron îl trădează și pe Zapolya și se aliază cu Ferdinand.
– Trădător al intereselor românești, acționând ca slugă prea-plecată a turcilor îl capturează în 1541 și-l dă pe măna acestora pentru a fi omorât pe voievodul român al Transilvaniei – Ștefan Mailat. Astfel, ca urmare a faptelor de arme a trădătorului Petru Rareș se încheie visul lui Ștefan Mailat de a deveni Principe al Transilvaniei, de a rupe Transilvania de Ungaria și de a întemeia un principat autonom.
– Inamic al Bistriței timp de câteva luni între 1529 și 1530 asediază cetatea Bistriței „dăruită” lui de Ioan Zapolya prin „Tratatul de la Lipova”. Bistriţenii însă nu i s-au supus şi au preferat să se lupte cu el până la moarte, pentru păstrarea autonomiei lor seculare. Petru Rareș nu a intrat niciodată în Bistrița fiind privit mereu ca un dușman.
– A fost cauză a dărâmării cetății Ciceului – urmare a trădării cauzei creștinătății de către Petru Rareș a fugii acestuia la Sultan de unde reprezenta un pericol pentru Transilvania, Cetatea Ciceului (veche de peste doua veacuri) este demantelată din ordinul lui Gheorghe Martinuzzi în 1544.
Tată și nepot de musulmani, pederaști și cadâne:
– Iliaș Rareș fiul cel mare trece la religia mahomedană. A fost renumit în epocă pentru petrecerile și desfătările cu tinerii săi sfetnici turci. Fiind mai mult atras de petreceri decât de domnie, abdică în favoarea fratelui. Intra în slujba sultanului Soleiman luând numele de Mehmet, și devine pașă de Silistra în 1551. După doi ani, a fost însă închis pentru fraudă și exilat la Bursa, moare, probabil otrăvit, la Alep, Siria, în 1562; – figura lui este înnegrită pentru aceste fapte în tabloul votiv de la Probota;
– Stefan Rareș – aliat cu turcii, s-a înconjurat de dregători turci și a dus o viață turcească, dușmănindu-se cu polonezii.
– Iancu Sasul s-a remarcat și el prin jaful sălbatic al Moldovei în cei trei ani de domnie după care fuge cu 100 de care în care si-a încărcat averea dintre care 40 era numai cu bani.
– Doamna Chiajna s-a remarcat pentru măcelărirea boierilor Tarii Românești așa cum învățase de la părintele său în timpul celei de-a doua domnii în Moldova și prin grija pentru progenituri între care doi musulmani și o cadână cu regim special în haremul seraiului, pe care și-a dorit cu orice preț să-i căpătuiască. Este exilată în Siria. A murit de moarte bună, fiind înmormântata, se pare, în rit musulman. „Caci exclus nu este – spune cronicarul – ca fata lui Petru Rareș sa se fi lepădat până si de legea ei strămoșească, pentru a putea fi, îmbrățișând islamul, mai aproape de copiii ei, pe care, e vădit ca i-a iubit mai mult decât pe oricine pe lume”.
– Mircea si Radu fii ai doamnei Chiajna, nepoți ai lui Petru Rareș au trecut, de bună voie la islam și și-au luat nume noi: Ahmet si, respectiv, Iusuf, pentru a trai confortabil în umbra Coranului.
– O nepoată a lui Petru Rareș – Dobra, tot fiică a Chiajnei ajunge cadâna preferată a sultanului
Acestea sunt realizările și moștenirea lui Petru Rareș pentru care în zilele noastre i se ridică statui și mănăstiri. Mă gândesc că potrivit ar fi în jurul bustului niște basoreliefuri cu cadâne, juni turci îmbrățișați cu odraslele lui Petru și oșteni moldoveni bătând Viena sub semilună.
Deci, nici vorbă de luptă antiotomană. Petru Rareș nu a acționat niciodată împotriva Sultanului dimpotrivă împreună cu sultanul a luptat împotriva Occidentului. Nici vorbă de mari victorii militare, a ajuns în Transilvania doar ca vasal și reprezentant al altor interese și a reușit să risipească averea lăsată de înaintașii săi. A pierdut teritorii și tezaurul Moldovei, și-a trădat de nenumărate ori cuvântul și aliații. A ctitorit biserici doar pentru Gloria personală în timp ce copii și nepoții au părăsit țara pentru a viață mai bună, și și-au schimbat religia și numele.
A fost preocupat numai de bunăstarea personală lucru dus la desăvârșire de urmași. Acestea sunt “calitățile” pentru care în anul Centenarului acestui personaj cu mustăcioară și ocazional cu ochelari i s-a ridicat un monument în centrul Bistriței.
…regele mihai unde se afla in lista ta?
Domnule Toniuc țin să-mi exprim mulțumirea pentru faptul de a fi scris comentariul, deoarece ați demonstrat cunoașterea adevăratei istorii a românilor, așa că nu a mai fost nvoie să scriu eu un comentariu despre această temă a lui Petru Rareș, la articolul în care era vorba de amplasarea unei statui, despre omul care a fost preamărit pe nemerit, cu întrebarea: CE A FĂCUT PETRU RAREȘ PENTRU BISTRIȚA ? Felicitări și LA MULȚI ANI!!!
plictisitule
La mulți ani „gânditorule” și mulțumesc! Pregătiți-vă să încasați 72 de minusuri într-un minut fără creșterea vizualizărilor. Secția de propagandă a PCR lucrează încă și are oamenii și logistica pentru a manipula orice manifestare care ar putea aduce atingere prestigiului instituției 🙂 Din păcate pentru ei Iliaș Rareș tot la Alep la murit sub numele de Mehmet pe când le-o trăgea pe la spate musulmanilor. Asta fiind singura „luptă” cu islamul pe care a dus-o familia lui Rareș.
Oare ce spune tata dumitale ,fostul primar Marian Toniuc, cand vede injurile pe care le aduceti , fara nerusinare, romanilor ?
@bistritean – prietene anonim, despre ce injurii aduse românilor vorbești? Mai analizați! E posibil ca nemulțumirea dvs. manifestă să vină din lipsa de adecvare a percepțiilor și proiecțiilor dvs. la fapte și realități. Poate trebuie să vă schimbați ochelarii ca să nu vă mai doară capul. Consultați un medic! De adulți, de preferință.
Jumatati de adevar: „Am reuşit să punem în evidenţă Casina Română, sediul Protopopiatului Ortodox de astăzi, care a fost cel mai important centru pentru refacerea unităţii neamului nostru românesc, inclusiv actul Marii Unirii s-a făcut aici, în Casina Română, semnat de năsăudeanul Laurenţiu Oană”. Nici un cuvant despre Greco-Catolici , avand in vedere contributia lor la infaptuirea Marii Uniri.
Ba mai mult, Casina Română despre care se vorbeste s-a instalat in incinta ansablului detinut la vremea respectiva de Biserica Greco-catolica. Trebuie mentionat faptul ca inca din anul 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul bistriţean a fost preluat de către ortodocşi.
Prin urmare, Biserica greco-catolica de la Coroana a fost martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, intre care si Marea Unire de la 1018. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la marele act al unirii, dupa ce “Credentionalele” fusesera sfintite in aceasta biserica. De altfel numele de Piata Unirii in care se afla biserica, se trage de la evenimentul Marii Uniri, chiar daca un primar incult a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publica legata de numele pietei. A trecut centenarul si aceasta ineptie nu a fost corectata inca, desi primaria a promis instalarea in Piata Unirii a unui monument evocator al Marii Uniri din 1918.
Ar fi frumos ca în semn de protest să-ți dai foc !
S-ar parea după descriere că ar fi fost primul psd-ist din istorie, ticălos, trădător, parvenit, mare antiromăn, hoț, antioccident ….
Domnule Toniuc …cu tot respectul…dar se pare că sunteți total pe lângă istorie…Atâta vreme cât confundați o raia (turcească)…cu un raion (rusesc)….discuțiile sunt de prisos….
Copiii ăia sunt bolnavi, tuşesc.
Încep bine anul jucând rolul de mobilier pentru o scenă teatrală destinată adulților ținută de un medic pediatru.
Spune totul despre mentalități.
Fără glumă.
Chiar sunteți inconştienți ???
E o problemă de sănătate publică ce ține de logica primară.
Şi care normal e adresată de direcția de sănătate publică, măcar cu mesaj.
Când eşti bolnav şi ai copiii bolnavi, eviți mulțimile.
Nu de alta dar 100% vei îmbolnăvi alți copii şi adulți.
Plus că biserica se află la câțiva paşi de un spital.
Epidemie respiratorie garantată.
Câțiva mai bătrâni cu organismele slăbite după o aghiasmă din asta vor da ortul popii, iar mulți vor stresa doctorii la secții cu copii bolnavi. Iar o tură de antibiotice în exces(probleme ulterioare), iar zile pe drumuri şi nopți nedormite pentru părinți , iar bani aiurea de la Casa de Asigurări.
Măcar dați batiste , învățați igienă 001, cum să tuşească copiii folosind cotul, purtați măşti ( uitați-vă la japonezi , sticluțe de dezinfectant.
Nu se poate pentru blabologie fără sens vă riscați sănătatea aiurea.
Datorita necunoasterii adevarului sunt unii care trag tot felul de sfori si altii care bat din palme pentru a nu se afla adevarul adevarat, nu cel pe care vor unii sa ni-l prezinte. Daca spui adevarul ai pierdut tot ce au construit comunistii si bolsevicii din ’48 pana in ’90 si din ’90 pana azi 2019 cei care evita adevarul pentru binele lor.
Nici nu a inceput bine anul si in loc sa ne uram, toate cele bune, ne isterizam si ne lansam in tot felul de supozitii pro si contra ! Istoricii, au datoria de a ne lumina in toate cazurile controversate! Sa-i lasam sa ne lamureasca si sa nu ne lasam prada pasiunilor… Pentru”‘intreb pentru o vecina””: regele mihai, se scrie Regele Mihai ! La multi ani, tuturor! Cu respect, MNPop
Între subiectul „istoricii” și predicatul „au datoria” nu se pune virgulă. Pe fond, au datoria, dar nu și-au făcut-o, să-i tragă de mânecă pe politruci când au amplasat statuia lui Petru Rareș. Nu am studiat istoria lui PR, dar dacă a fost un așa netrebnic și a făcut nenorocirile de care a scris un comentator, nu ar trebui lăsată statuia acolo. Sunt destule personaje luminoase cărora să li se facă statui.
am vazut un film cu un vapor care se scufunda si ultimul care l-a parasit a fost…ghici cine?
(nu spun ca sa vedeti filmul)
Pe vremea regelui erai arestat domnule Pop pentru delict de lezmajestate pentru numarul de la masina dumitale, e bine ca dai lectii in stanga si dreapta, cum se scrie si ce reprezinta, dar o comiti mai rau. Pentru mine, acel petru rares(sic!) este o hidosenie si in tandem cu palmierii festivi de Craciun reprezinta o imagine fidela a societatii romanesti, o varza dintr-un cap pana la coada si din pacate ne educa tot felul de popi care au dormit cu fata la peretele cu daci verzi pe pereti ca si popa Feier…pentru cultura noastra generala poate ne ajuta Cristiana sa ne spuna care sunt ceilalti 14 laureati ai centenarului bla-bla-bla, ca sa putem vedea valoarea medaliei.
PSDragnea și popii te scapă și de Malpraxis ul care se judecă, sau nu se mai judecă?
Pt ce i-au dat la asta medalie? Pt șpaga care au luat-o doctorii când a fost el director la spital?
Domnule Toniuc, ideea e foarte simplă. In ziua de astazi sa fii incult e la moda,.Ce va face sa credeti ca, concetatenii nostrii au fost curiosi sa afle adevarata istorie a orasului ?
Asistatii, si paduchii rosii, pupatorii de cururi inalte pesediste s-au purtat bine aseara. Au dat minusuri cu cotarca la oameni inteligenti si cititi cum sunt domnii care au expus aici si care fac dovada ca stiu istorie. Astfel oameni ca si domnul Toniuc si Ganditorul nu plac la Ciuma rosie. Fiv-ar neamu vost de ocara cu partid cu tot. Ba , voi nu vedeti ca toata presa din Europa nu mai da doi lei pe oamenii vostri din fruntea partidului si pe guvernul vostru agramat ?
Domnilor Al , Al B si pt dr pmn, ma bucur ca sunteti detinatorii adevarului… Le stiti pe toate ! Dupa cate stiu, Rex in limba latina inseamna rege. Intradevar, in anul 1995 cand am cerut acest numar si exista PUNR, am avut ceva dificultati in a-l avea! ( La Cluj, unde atunci se faceau placutele, era … statuia pe care scria… Mathias Rex!) Sa revin. Mesajul meu si pentru dumneavoastra, era altul ! Pacat ca, prejudecatile tulbura uneori ratiunea! Cu acelasi respect, MNPop
Despre ce prejudecati vorbesti cand dumneata nu vrei sa judeci macar o fraza debarasandu-te de monarhie?
(intreb pentru o vecina: regele mihai a fost mai destept sau mai prost decat dancila?)
Ura si invidia va macina .Sa traiti fericiti in tenebrele lumii voastre .La Multi Ani NEFERICITILOR !
Prof.univ. dr. Mircea Gelu Buta a primit „Medalia Centenarul Marii Uniri 2018”
Mare sfaraiala. Daca primea ceva legat de meserie , apreciam. Asa a dat nastere la comentarii.
Gresit domnule Pop! Se scrie Mihai de Hohenzollern!
Rabin , inseamna o persoana inteleapta… Informeaza-te, domnule ! Dupa cate stiu, subiectul articolului este altul ! Cu respect, MNPop
Domnule sau doamna anonim,(@DR PMN) nu am facut altceva in comentariul meu, decat… sa corectez ceva…! Observ insa, ca opiniile mele deranjeaza ! Ati auzit de concepte precum : libertate, liber-arbitru, consecventa ? Ceea ce -mi doresc eu, nu este prejudecata! Este urmarea unor analize indelungate , riguroase… Pacat ca nu stiu cu cine discut …doar banuiesc ! Viata merge inainte cu sau fara anonimele dvs. iar eu , raman mereu optimist!! Sa auzim numai de bine! Cu respect,MNPop
Singura concluzie care pot sa o trag in urma citiri comentariilor este ca aveti prea mult timp liber.Mai bine pune-ti mana si munciti ceva