Actualitate Recomandări

Prefectul explică de ce a fost mutată troița. Asociația ”22 Decembrie”, solicitare către Primăria Bistrița

La finalul anului trecut, troița închinată eroilor Revoluției a fost mutată din Piața Petru Rareș – Bistrița în Cimitirul Municipal, acolo unde a și avut loc în 22 decembrie ceremonialul dedicat Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății (foto).

”Nu Prefectura a mutat troița din Piața Petru Rareș, ci Primăria Bistrița, este adevărat, la solicitarea Asociației ”22 Decembrie 1989” din care fac parte ca și membru fondator. Împreună cu colegii, am analizat din punctul de vedere al legalității, al urbanismului, al simbolului creștin religios pentru o astfel de troiță care își are locul acolo unde se vorbește de evenimente dramatice sau de memoria unor oameni care și-au pierdut viața. Pe vremuri se puneau aceste troițe la răspântii de drumuri sau lângă fântâni. Deci era plantată, să zicem așa, în Piața Petru Rareș într-un mod care nu corepundea acestor criterii. Am constatat, inclusiv cu fostul primar Vasile Moldovan, care în 2007 a adus-o în piață, că nu se pretează și că trebuie găsit într-adevăr un loc care să o facă să-și îndeplinească rolul. Cu colegii de la Brigada Mecanizată am obținut acordul să o ducem în Cimitirul Eroilor pentru că avem eroi martiri, așa că acolo este pusă în valoare, pe un loc larg, unde se pot desfășura ceremonii militare și religioase. Evident că și Primăria a fost de acord și a ajutat la această relocare ce n-a fost făcută nici pe furiș, nici golănește, nici fără consultarea celor implicați”, a spus prefectul Ovidiu Frenț în ședința Colegiului Prefectural.

Prefectul a menționat că ”există solicitări scrise din partea Asociației ”22 Decembrie 1989” către Primăria Bistrița și ieri în ședință am decis cu toții să revenim către primărie cu o nouă adresă, având în vedere că în acest an marcăm 30 de ani de la Revoluția Română, să se facă în sfârșit un monument, un simbol în memoria tuturor bistrițenilor care au ieșit în actuala Piață Petru Rareș în 1989, cu mult înainte de fuga lui Nicolae Ceaușescu. Nu putem decide noi locul exact din piață și dimensiunea, dar am solicitat primăriei să consulte istorici și artiști pentru a avea măcar din punct de vedere simbolic marcat acel moment. Dacă nu erau acei 10.000 de bistrițeni în piață, noi cei care am intrat în sediu cu siguranță nu puteam să vă mai vorbim astăzi, ordinele au fost aceleași în toată țara. Nu au existat victime prin faptul că a existat acea manifestare cu caracter pașnic, care n-a provocat forțele de ordine, prin faptul că au existat decidenți care nu au dat curs acelor ordine criminale. Acesta este un plus al acelor momente, nu un minus cum se spune, că aici nu s-a întâmplat nimic”.

Reamintim că președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji, a inițiat pe platforma declic.rocampania de strângere de semnături ”Troița înapoi!”. Detalii aici.

11 comentarii

  • Eu vreau sa mi explice prefectul cum permite sa fie condus de o incompetenta pusa in functie de un penal,iar strategia economica a tarii sa fie facuta de un om fara card si cont in banca,care si a ascuns spagile in cimitir si in pereti.Eu mi as da demisia instantaneu din functie.Bineinteles ca acest lucru l ar face un om care poate sa se descurce singur(are o meserie) si putina dragoste de tara asta napastuita de ciuma rosie!!

  • Nu conteaza circumstantele … stiu insa sigur ca in aceasta tara asta e mersul! Totul se face cu interes… Trita in discutie avea o placuta semnata de primar inginer Vasile Moldovan, e clar sa sfarseasca in cimitir! Asa cum o sa sfarseasca si statuia ridicata acum in aceeasi piata care e semnata de Radu Modlovan presedinte bla…bla…bla…, in momentul in care se schimba persoanele cu putere de decizie, acestea taxeaza ce au de taxat dupa care isi urmaresc interesele…
    La noi nu se face nimic in memoria cuiva, sau pentru a marca anumite evenimente, totul e din interes personal sau al anumitor grupuri. Asa facem… asa avem… unul a facut-o din lemn, altul din fier (bronz, orice…) finalul acestor lucruri e acelasi…

  • Cei care au decis ca TROIȚA din fata Prefecturii – simbolului Revoluției din 22 Decembrie 1989 la Bistrita , sa fie mutata in Cimitirul de pe strada Tarpiului, au facut o mare prostie. Chiar daca decizia nu-i apartine, totusi prefectul a fost cel care a spus că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță .
    In realitate tocmai TROIȚA este singurul monument din Piața Petru Rareș care are legatura cu istoria locului. Acolo s-au adunat in 22 decembrie 1989, peste 10.000 de bistriteni, sub balconul de unde cu 2 luni inainte Ceausescu vorbea la un miting despre comunismul care nu va cadea decat :”cand a face plopul pere si rachita micsunele”. Pe de alta parte, afirmatia prefectului că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță este total gresita, dat fiind faptul ca prin definitie, troita este un monument din piatra sau lemn in forma de cruce inchinat divinitatii in semn de recunostinta pentru implinirea unui deziderat major. Troita reprezinta unitatea celor trei ipostaze ale divinitatii : Tatal, Fiul si Duhul Sfant, fiind asezata de regula in locuri legate de un eveniment sau la rascruce de drumuri. Prin urmare, troita nu este un monument funerar . Din contra, in caz concret, ea marcheaza locul unde a avut loc evenimentul Revolutiei Romane din 1989 la Bistrita, simbolizand in mod figurativ si o rascruce de drumuri, marcand momentul cand Romania a parasit „drumul comunismului” , inscriindu-se definitiv pe „drumul democratiei”. Daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei, ea ar trebui sa se numeasca Piata Revoluției.De aceea, trebuie ca TROIȚA să fie adusă înapoi, în Piața Petru Rareș.
    Mai degraba ar trebui mutate celelalte obiecte amplasate aiurea in Piata Petru Rares, si care nu au nici o legatura cu istoria locului, fiind amplasate acolo inghesuit si fara nici o logica. Ele dau pietei un aspect de bazar oriental in care gasesti obiecte de toate felurile, de la statuete la flori de plastic expuse pe trotuarele din jurul Prefecturii.
    Oricum Piata Petru Rares ar trebui reconfigurata, fiindca asa cum este acum, „arata ca dracu” (citand un clasic in viata).
    Ar trebui inceput cu mutarea monumentului in forma de SULA de langa PPREFECTURA fiindca , vorba aceea : ce are sula cu prefectura?

  • Troițele ”plantate” în trecut la răspântii sau de-a lungul drumurilor, ori la fântâni aveau cu totul altă semnificație decât cea a comerării eroilor căzuți la datorie cu diferite ocazii. Ele se fixau în diferite locuri, la anumite distanțe pentru odihna și refacerea energiilor necesare până la locul spre care călătoreau pe jos creștinii în pelerinaj, de obicei un lăcaș de cult, la o icoană făcătoare de minuni sau niște moaște, pentru a-și arăta recunoștința lui Dumnezeu, și a se ruga pentru însănătoșire și bunăstare, pentru viitor, dar toate acestea ar trebui să le știți mai bine, că vă știu un bun ortodox, deoarece creștinii protestanți, dintre care fac parte și eu, au renunțat la tradiții de acest fel, însă eu am studiat ritualurile, liturghiile diferitelor confesiuni religioase istorice, pentru a cunoaște asemănările și deosebirile dintre ele. Argumentul adus nu este valabil, deoarece membri Asociației 22 decembrie contestă chiar și dreptul dumneavoastră de a vă autodenumi membru fondator, întrucât în timpul desfășurării evenimentelor nu puteați fi în două locuri în același timp, la Timișoara și la Bistrița. Susțin ei că aveți și un alt document de revoluționar de la Timișoara, ceea ce dovedește expunerea de dinainte. Troița închinată eroilor (în Bistrița n-a murit nici un participant la Revoluție), de fapt a fost ridicată pe locul unde a avut loc demonstrația participanților la Revoluție, iar în Cimitirul Eroilor au fost înhumați mai târziu, eroi căzuți în alte părți ale țării, deci locul Troiței este în fața clădirii administrative județene și nu în Cimitirul Eroilor, cu care nu are nici o legătură. Apropo, nici eu nu v-am văzut în acea dată în fața Comitetului Județean PCR și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, poate ați fost în spatele Primului Secretar al Comitetului Județean, după fusta doamnei care îndeplinea acea funcție de aproape o lună, oare cum o chema, poate știți să ne spuneți?

  • Ceaușescu a ridicat un bloc pentru ca nu suporta sa vadă biserica de la balconul sediului PCR (actuala Prefectura) .
    Noii locatari nu suporta sa vadă nici macar o cruce in fata clădirii !

  • Troița s-a mutat că nu încăpea statuia lui Răducu de ea. Piata va fi închinată in totalitate national-securismului etnicist și antieuropean drapat in hainele ortodoxismului și cu numele șefului partidului stat înscris pe spate în loc de garanție. Simbolul libertății câștigate în 1989 este irelevant in acest moment când suntem iarăși ce-am fost pe vremea lui Ceaușescu.

  • De-ar fi mândra-n deal la cruce,
    De trei ori pe zi m-aș duce,
    Dar mândruța-i mai departe,
    Nu pot merge fără carte,
    Cartea n-are cine-o face,
    Că primariu nostru zace etc.

  • Așa este Ioan Gură, bată-te să te bată de cormoran. Așa că prietenii tăi, Tudorel Ocrotitorul Infractorilor, Livache Dinte de Aur și Călin Multpreaînsuratul te salută călduros în sfânta miercuri de astăzi, Ioane.

  • Prefectul trăiește pe altă lume. Asociația 22 Decembrie, din care recunoaște că face parte, s-a luptat pentru amplasarea acelei troițe în Piața Petru Rareș. După 10 ani, el și George Avram, vremelnilc președinte al as. 22 Decembrie, declară că toița nu are ce căuta în Piața Petru Rareș. Băi, cum să vă spun, că daca vă spun golani vă supărați. Nu sunteți golani ( dacă v-ați simțit jigniți îmi cer scuze, public), dar sunteți niște politruci obedienți, trădători ai Revoluției din Decembrie 1989. Ați făcut o adunare a asociație în 29 ian. ilegal convocată, de ce nu ați convocat o adunare generlă a asociației înainte de mutare troiței pe deal

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.