Actualitate

Brigada 81 Mecanizată, 100 de ani: Defilare în Piața Petru Rareș

(FOTO-VIDEO) La sărbătoarea centenarului Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, în Piața Petru Rareș din Bistrița au defilat efectivele marii unități, alături de tehnica de luptă.

Parada militară a fost condusă de comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, general de brigadă Mircea Gologan.

Aici mai multe fotografii

Au defilat:

Regimentul 81 Infanterie ”Dej”, format din studenți și cadre ale Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, conduşi de maiorul Claudiu Vesa. Ținutele acestora sunt originale și au aparținut militarilor Brigăzii 7 Infanterie, iar comandantul detaşamentului a purtat ținuta unui locotenent colonel din Regimentul 15 Infanterie.

Regimentul 223 Mecanizat ”Bobâlna”, având în frunte drapelul de luptă original, înmânat la 15 decembrie 1968. Ținutele acestora sunt originale, iar detaşamentul a fost comandat de sublocotenentul Alexandru Bot, care a purtat o ținută de locotenent-major de infanterie.

Detașamentul condus de sublocotenentul Marius Verezeşan a fost echipat în ținută mozaic de deșert și a purtat primul drapel de luptă al Brigăzii, din misiunea Afganistan 2010.

Comandamentul Brigăzii 81 Mecanizată, echipat în noua ținută combat, a fost comandat de șeful de Stat Major al Brigăzii, colonel Nicolae Marius Moneanu.

Detaşamentul reprezentând subunitățile de brigadă, comandat de maiorul Daniel Minuț, a purtat cele șase Drapele de identificare.

Detaşamentul reprezentând Batalionul 191 Infanterie ”Colonel Radu Golescu” din Arad, comandat de locotenent colonelul Mihai Ioniță.

Detaşamentul reprezentând Batalionul 811 Infanterie ”Dej”, comandat de locotenent colonelul Adrian Burlacu.

Batalionul 812 Infanterie ”Bistrița”, comandat de maiorul Sorin Semeniuc. ”Șoimii Carpaților” sunt în proces de redislocare din teatrul de operații Afganistan. Ceremonia de repatriere va avea loc în 1 martie.

Detașamentul reprezentând Batalionul 814 Tancuri ”Mihai Vodă” din Turda, comandat de locotenent colonelul Remus Filimon.

Detaşamentul reprezentând Batalionul 817 Artilerie ”Petru Rareș” din Prundu Bârgăului, comandat de locotenent colonelul Ştefan Francisc Bara.

Detaşamentul reprezentând Batalionul 3 Apărare Antiaeriană ”Potaissa” Turda, comandat de locotenent colonelul Nicu Cojocariu, şeful de stat major al unității. Batalionul este înzestrat cu sistemul antiaerian ”Gepard”, 2×35 mm, unul dintre cele mai performanțe sisteme de artilerie antiaeriană.

Detașamentul reprezentând Batalionul 405 Sprijin Logistic ”Năsăud”, comandat de locotenent colonelul Lucian Pupeză.

Comandantul detaşamentului care a deschis defilarea tehnicii de luptă a fost maiorul Leonard Vergu.

Transportor amfibiu blindat B-33 Zimbru, dotat cu sistemul antitanc portativ SPIKE, recent intrat în dotarea batalioanelor de infanterie și artilerie. Sistemul este destinat pentru distrugerea tancurilor inamice şi a maşinilor blindate la distanțe mari. Cu o greutate totală de 28,3 kilograme, sistemul poate lovi blindatele inamicului aflate la o distanță cuprinsă între 200 şi 4.000 de metri, dublu față de bătaia sistemelor de producție sovietică avute în dotare anterior.

Transportor amfibiu blindat B-33 Zimbru,  mașină de luptă amfibie, pe roți, cu tracțiune integrală 8.8, cu o mare capacitate de trecere, care oferă protecție prin blindaj și o bună putere de foc, fiind principala platformă de luptă din înzestrarea batalioanelor de infanterie ale brigăzii.

Transportoare amfibii blindate cu sistemul MINI UAV RAVEN, un avion de cercetare fără pilot, utilizat pentru sprijinul cu informații. Dotat cu sistem de navigație pe bază de GPS, camere de luat vederi în spectrul vizibil, precum și camere de luat vederi în spectrul infraroşu, sistemul are o rază de acțiune de 10 km, poate fi operat între 60 și 90 de minute și poate atinge o viteză maximă de 96 de km/h.

Transportoare amfibii blindate cu ARGUS FORWARD OBSERVER 1, aparatură de ochire și vedere pe timp de noapte, pe bază de radiații termice.

Autospeciala pentru asigurarea legăturilor satelitare din cadrul sistemului integrat de comunicații și informatică.

Autospeciala de intervenție EXPLOSIVE ORDNANCE DISPOSAL, din dotarea Grupului 3 EOD.

Obuzierul calibru 152 mm din dotarea Batalionului 817 Artilerie ”Petru Rareș”, tractat de DAC 665 T. Cu o greutate totală de 5.540 de kilograme, obuzierul calibru 152 mm se deplasează cu viteze maxime de 60 km/h și este deservit de 10 militari.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/1870849493044532?__xts__[0]=68.ARBa9XfCNHy6kmD5pb88V9renU9JNSONcSqRccB3ucJo3AJKs7pPb2IabffI3ygio9yLsBkdVAgqxzpJgxoygouNtbu3Q4ZUK-I8-o2xdQ7x8vIx2JNCVOSSTsLyRPUshEfIoGG2pdy9oyQGyyWgm8P3rvykUu589mdsgHqn3Hze29s6XgYw8whusR-U2XBI4rraXH_H05jcAGTLNNZZalRzVRcNy1ubqiYkiDBoB17D-nQMxPX2moqITK4SX4EaaTw7_4okaiLZjy_2I7uQDv6wOTR0pd08x-bIoDOd_Sng_0_WZHXUSgPMQdt9EZQOTvKrPmU9RiBWkbIvGWVxRwqjBA&__tn__=-R

Foto: Instituția Prefectului BN

3 comentarii

  • Ce comentariu să mai adăugăm? Există o dotare apropiată de aceea care ar trebui să existe la ora asta, dar dacă ne gândim la Obuzierul calibru 152 mm tractat de DAC 665 T, care are o vechime apreciabilă, pe care nu te poți bizui, când ai nevoie de el, atunci nu pornește sau nu este în stare să se deplaseze cu o greutate mult mai mică decât aceea a obuzierului pe un teren acoperit de un pic de zăpadă viscolită, încât să ducă materialul de distrus la o distanță corespunzătoare de localitățile Dorolea și Valea Poienii, unde a avut loc executarea misiunii, încât să locul ales pentru efectuarea acțiunii să nu producă daune imobilelor prin unda de șoc produsă de explozie, ce mai putem comenta? Doar constatarea că, dotarea este incompletă, deoarece mijloacele care ar trebui să asigure o deplasare rapidă și sigură nu sunt corespunzătoare (sunt de pe vremea lui Noe), iar dotarea cu mijloace de luptă, chiar dacă se apropie ca performanță de cerințele de azi, nu reprezintă nimic dacă nu le poți deplasa rapid acolo unde este nevoie de ele, adică este o situație în care practic nu le ai. În concluzie, înzestrarea armatei nu este corespunzătoare și nu se ridică la nivelul cerințelor unei intervenții rapide, ritm în care se desfășoară acțiunile în teatrele de operațiuni reale. Este ca și cum militarii ar fi dotați cu puști de lemn, adică dotarea este bună numai pentru paradă și ceremonii sărbătorești!!! Aceasta este realitatea, nu ceea ce s-a vrut a se vedea!!!

  • Felicitari Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, cu prilejul aniversarii centenarului. Insa locul de desfasurare a ceremoniilor a fost foarte prost ales. In primul rand este vorba de blocarea circulatiei pe mai multe strazi din zona centrala a orasului, care putea fi evitata daca manifestarile erau programate pe pietonalul Liviu Rebreanu. In al doilea rand, chiar Piata Petru Rares arata execrabil , cu statuia domnitorului moldovean in centru , cu spatele la „oficialitati” si cu monstruozitatea cromatica numita „floare de crin” trantita in fantana arteziana din fata prefecturii. Culmea este ca au mutat in cimitir tocmai troita revolutiei singura care era cel mai discret amplasata in Piata Petru Rares.

  • Pe cine intereseaza festivitatile astea??? Niciun cetatean onest nu e acolo, nu sunt deloc populare.. prostiile astea se organizeaza doar ca isi faca poze parazitii ciumei rosii, cu mainile hoatze la inima, cuprinsi de „patriotism”.. provocati doar scarba!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.