Pelicula argentiniană ”Blue-Boy”, cu bistrițeanul Bogdan Georgescu în calitate de producător creativ, a primit premiul Ursul de Argint pentru scurt-metraj la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.
”Blue Boy”, regizat şi produs de argentinianul Manuel Abrąmović a fost prezentat în secţiunea Berlinale Shorts. Pelicula, care durează 19 minute, spune povestea unor lucrători sexuali este spusă în română, germană, engleză şi italiană.
”Dacă aș fi putut să pariez pe unul dintre colegii pe care i-am avut în liceul din Bistrița, ăla ar fi fost Bogdan Georgescu. Omul trăia pentru și prin artă într-un colegiu național în care treceau cifrele și informatica pe lângă urechile noastre ca drujba prin stuf. Era cu un an mai mare (probabil e și acum, dracu’ mai știe cu globalizarea asta) și l-am respectat întotdeauna pentru nonconformism și pentru faptul că a fost primul om pe care l-am întâlnit în viață care m-a făcut să înțeleg ce-i aia Outside the box. Iubit de mulți și neînțeles de și mai mulți, Bogdan tocmai a bifat Ursul de Argint la Berlin la categoria Scurtmetraj și m-a făcut să mă simt mândru că-l cunosc. Băi nene, it has been a hell of a ride. Good job, plecăciuni”, a scris jurnalistul Mircea Meșter pe Facebook.
Din juriul internaţional care a acordat premiul pentru scurt-metraj au făcut parte Jeffrey Bowers (SUA), Vanja Kaludjercic (Croatia) şi Koyo Kouoh (Senegal).
Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin a avut loc între 7 şi 17 februarie. Premiul Ursul de Aur i-a revenit, în 2018, lungmetrajului „Nu mă atinge-mă/ Touch me not”, al regizoarei Adina Pintilie, care a primit şi trofeul pentru cel mai bun film de debut.
Născut în 1984 la Bistrița, Bogdan Georgescu a absolvit Universitatea de Teatru din București, UNATC, este regizor și dramaturg specializat în teatru comunitar.În 2013 a susținut o teză de doctorat intitulată „Teatru comunitar și arta activă”.
A inițiat tangaProject și e membru fondator al Ofensivei generozității. A beneficiat de câteva burse în străinătate: în 2004 la Open Society Institute din New York și în 2005 la Cornerstone Theatre Company. A urmat în 2011 programul de scriere dramatică la Brown University, una din cele mai vechi și mai prestigioase universități din Statele Unite. Printre proiectele de Artă activă se numără Harta sensibilă, RahovaNonstop, Construiește-ți comunitatea!, Turneu la țară, Teatrul Nescris din Șanț. A scris și realizat Casa poporului, un spectacol jucat cu deținuți de la Penitenciarul din Craiova, apoi cu actori profesioniști, For the Win, Punct triplu, sau Antisocial.
În 2015 a publicat volumul All inclusive, la Editura Charmides, proiect promovat de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, și care cuprinde șapte texte, dezvoltate împreuăa cu comunități în perioada 2009–2913.
Randuri speciale pentru Bogdan GEORGESCU, regizorul necunoscut in Bistrita si in tara: ” Ai fost un cititor la Biblioteca din Str. Garii. nr. 2, cladire aflata azi in ruina nemeritata. Ne-am intalnit pe hol in anii tai de liceu; ti-am imprumutat o carte clasica: TEATRU / CEHOV… Am fost cateva minute la tine acasa; mama ta – un om deosebit, care, sustinandu-te neconditionat in implinirea visurilor tale, a acceptat anormalitatea ta, individualitatea ta. Transmite-i ca ii sarut mainile pentru modul liber in care te-a crescut… Anii trec… Citesc fapte concrete si inedite de viata semnate de tine… Cateva poezii ale tale apar intr-o culegere ( PATRUZECI: Poeti bistriteni contemporani: Antologie / de Ioan CIOBA.- Bistrita: Aletheia, 2001)… Cartea ta, „All inclusive ” (2015) a trecut prin mana mea in procesul de prelucrare biblioteconomica la BJ BN… Liderii din institutiile culturale de masa din teriroriu BN NU TE CUNOSC, desi ai facut fapte care au influentat benefic destinul multor oameni. In lista Cetatenilor de Onoare a Primariei orasului Bistrita nu esti nominalizat… Iarta-i ca nu stiu ce fac!… Traim o viata in haos fara repere, dar oameni buni, anormali ca si TINE, se intalnesc pentru cateva momente in diferite timpuri, locuri si pesisaje sociale si infaptuiesc ceea ce trebuie, fapte si actiuni sanatoase si benefice pentru semenii lor. Si TU ai fost pentru mine, cateva secunde eterne, un punct de atractie inedit in peisajul bistritean… Odata, la timpul potrivit, as dori sa ne reintalnim si sa-ti strang MANA in mod sincer si sa iti spun sincer: !” – Un bibliotecar ANONIM. P.S. Originea ritualului social „a strange mana” se afla, din timpuri stravechi, in intentia unui om de a arata semenului sau cu care se intalneste ca NU are arme, ca doreste pace, intelegere si buna voie.
Am citit despre subiectul filmului(nu l-am vizionat) acțiunea s-ar desfăşura într-un bar gay din Berlin , Blue Boy şi implică viețile a 7 homosexuali de origine română, angajați acolo.
Acum judecând după punctul de interes, şi după poze, nu m-ar mira dacă producătorul cu realizatorul ar forma un cuplu.
Ce revine again la (re)definirea subiectivă a artei , în promovarea ideilor şi curentelor în artă, există o mare doză de politic.
Politically corect -cu viziunea zilei.