(FOTO) Mărțișoarele care pot fi plantate și mărțișoarele verzi au fost atracția târgului de 1 Martie, organizat în jurul Bisericii Evanghelice, eveniment la care au participat elevi de la mai multe școli din Bistrița.
Copiii au expus creațiile lor făcute în ateliere și le-au vândut cu prețuri modice. În multitudinea de simboluri ale primăverii, toate foarte frumoase, am găsit și mărțișoarele numai bune de plantat.
”Noi suntem de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 și dorim să promovăm aptitudinile copiilor noștri care nu se remarcă prin rezultate extraordinare la învățătură, dar pot face lucruri extraordionare. În interiorul acestor petale se află semințe de diferite tipuri care pot fi plantate în grădinița noastră, în curtea școlii”, a spus Crina Rusu, profesor psihopedagog la această școală.
Un mărțișor bun de plantat a costat 5 lei, iar banii strânși din vânzarea lor vor fi utilizați de școală pentru achiziția de materiale pentru alte ateliere.
Elevii Liceului Tehnologic ”Grigore Moisil” din Bistrița au adus la rândul lor mărțișoare vii, adică grâu încolțit în care au pus simboluri ale primăverii.
”Avem și mărțișoare vii, dar mai mult mărțișoare cu emoticoane. Putem face din orice mărțișor se pare. Am pus grâu la încolțit și în coșulețe niște simboluri ale primăverii, mărțișoare, albinuțe”, a spus profesoara de religie Emilia Jimborean.
Liceul de Arte ”Corneliu Baba” Bistrița a impresionat, ca de obicei, cu mărțișoare hand-made, pictate pe sticlă, pe oglindă, din material ceramic, din lut, din porțelan, peste care s-a intervenit cu motive grafice.
”Elevii au vrut să fie mărțișoarele vesele, așa că am modelat cele două tehnici, ale modelajului și graficii. Mărțișoarele sunt unicat pentru că avem și posibilitatea să ne jucăm cu tehnica. Poate că nu e la îndemâna oricui să facă portrete pe sticlă sau elemente arhitecturale în lut și să combinăm cele două tehnici. E un exercițiu foarte bun de creativitate. Îi pregătim pe copii pentru alte teme mai mari. Vom avea o expoziție de icoane pe sticlă, iar la ceramică vor face lucrări de atestat, iar acestea sunt mici exerciții care îi pregătesc pentru ceea ce va să vie”, a spus Oana Cârlig, profesor de desen, modelaj și culoare la Liceul de Arte ”Corneliu Baba”.
Un târg de mărțișoare a avut loc și la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”.
Mărţişorul, un mic obiect prins într-un şnur alb cu roşu, este oferit persoanelor apropiate, pe 1 Martie, ca vestitor al sosirii primăverii, primind însă, în ultimii ani, semnificaţii diverse, de la podoabă aducătoare de noroc la simbol al renaşterii naturii.
În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În unele zone obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.
Potrivit descoperă.ro, arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate mărţişoare. Ele au forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, pentru a fi purtate la gât. Cele două culori sunt deschise interpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul – înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.
Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei – vestitori ai primăverii.
Adaugă comentariu