Social

Gândeați că am scăpat? Baba iarnă nu se dă dusă de la munte (FOTO)

După ce a făcut o drumeție pe dealurile din jurul Bistriței în căutarea primelor semne de primăvară, Albert Gavrilă a vrut să-și ia la revedere și de la anotimpul rece, așa încât de unul singur a străbătut un traseu de șase ore prin Munții Călimani până pe Vârful Bistriciorul.

A pornit de la Colibița, din preajma clădirilor fostei exploatări miniere, și și-a îndreptat spre Poiana Gura Plaiului – Poiana Bistricior – Refugiul Salvamont Bistricior – Vârful Bistricior (1990 m) și retur.

”Traseul ar fi fost puțin mai lung, dar din cauza vântului care pe creastă cred că a atins și 60-70 km/h, a trebuit să mă rezum la atât. Pe creastă e iarnă și ger în toată regula. Zăpada unde e viscolită cred că trece și de 150 cm. A fost foarte frig pe creastă. A fost prima tură de iarnă din acest sezon în care am luat toate hainele pe mine, inclusiv cagula și mănușile. Pe creastă a ieșit puțin și soarele. De pe vf. Bistricioru se vede foarte clar și vârful Pietrosu (2100 m), cel mai înalt vârf din Munții Călimani. Tura a durat aproape 6 ore, fără rachete de zăpadă. Ar fi fost foarte bune pe creastă unde zăpada era viscolită”, ne-a transmis Albert Gavrilă.

Primele zile din luna martie sunt considerate schimbătoare, unele fiind prea călduroase, iar altele friguroase. Etnografii spun că tradiţia “babelor” a apărut din mitul Babei Dochia, unul cel mai importante din cultura românească. Baba Dochia şi-ar fi luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de biserică pe 1 martie.

În străvechiul calendar roman, anul începea pe 1 martie, iar Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel călduros. Astfel, perioada cuprinsă între 1 și 9 martie reprezinta intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaștere. Aspectul instabil al vremii din această perioada este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.

Foto credit: Albert Gavrilă

2 comentarii

  • Avem si noi babele noastre in politica desigur. Oare baba Norica, Grapini, Pana cand se duc , cand se topesc ?

    • :))) …dar avem şi un moş …” Moşul Contra ” …când se va duce , când se va topii ? =)))

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.