Actualitate

Sistem de iluminat stradal cu panouri fotovoltaice pentru 14 străzi din Bistriţa

Consiliului Local va analiza indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Iluminat public cu ajutorul surselor neconvenţionale de producere a energiei electrice în unele zone ale municipiului Bistriţa”. Valoarea lucrărilor depăşeşte un milion de euro.

Străzile  propuse  în  tema  de  proiectare  sunt  următoarele: Soarelui, Valea Sigmirului, Apusului, Răsăritului, Luceafărului, Orizontului, Mierlei, Fragilor, Măcieşului, Făgetului, Amurgului, Jupiter, Simfoniei, Ioan Căianu.

Obiectivul general strategic propus prin proiectul de investiţie constă în modernizare a sistemului de iluminat stradal pentru scăderea consumului de energie electrică aferent iluminatului public stradal, îmbunătăţirea calităţii iluminatului stradal şi diminuarea costurilor la factura de energie electrică.

Sistemul de iluminat public pentru cele 14 străzi va fi realizat folosindu-se elemente de producere a curentului electric prin panouri de tip fotovoltaic printr-un sistem de producere modernă cu înmagazinarea energiei în acumulatori, prin folosirea unor lămpi modern de tip DHP-LED (discret high power led) în sistem matrice cu 48 de leduri cu putere nominală de 40, montate pe stâlpi metalici de 8 m, cu o autonomie de circa 3 zile, fără racordare la sistemul de furnizare al energiei electrice.

În urma calculelor de necesar de energei electrică se vor alege ca sursă de producere a energiei 2 panouri fotovoltaice pentru fiecare stâlp, un acumulator, un invertor şi o lampă cu LED .

Se vor instala 250 de stâlpi la o distanţă de 25 m pe aceeaşi parte a drumului, fiind realizat un iluminat de tip M4.

Avantajele unui astfel de sistem:

– Producerea de energie electrică ”verde” necesară consumului propriu al primăriei prin utilizarea de panouri fotovoltaice asigurând o independenţă a instituţiei faţă de furnizorul de energie electrică;

– Reducerea netă anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră  de  358,73 kg/an/corp  de iluminat ;

– Din economia de energie şi costuri de exploatare, comparative cu HPS, se reuperează cheltuielile de investiţie în corpurile de iluminat cu LED-uri în 3,5-4 ani;

– Stimularea la nivel local şi regional a utilizării surselor de energie regenerabilă pentru reducerea dependenţei de importurile de resurse de energie primară.

–  Sursa de energie practic inepuizabilă la care se adaugă consumuri minime de energie.

Utilizarea surselor de energie alternativă – solară contribuie substanţial la reducerea emisiilor de CO2 şi la reducerea consumurilor de combustibili convenţionali.

Valoarea totală a lucrării de investiţii, inclusiv TVA, este 5.059.970 lei (1.164.202 euro).

Echipamente folosite:

– stâlpi de susţinere cu H=8m – 250 buc;

– aparat de iluminat – lampă cu LED-uri cu flux ridicat ( 6 LED-uri pe rând în formate de 8 rânduri – 48  led-uri /lampă)   – 250 buc;

– panou fotovoltaic  2×125 Wp – 500 buc;

– acumulator fără acid sau AGM – 12x12V/150Ah  şi invertor  – 250 buc.

3 comentarii

  • Tara arde si baba se….piaptana!
    Mai bine pe aceste strazi s-ar introduce canalizarea , si alte utilitati si …..s-ar asfalta !
    Abureala fratilor !
    Bravo Elodia !!!!

  • nu e abureala deloc.e doar o mica gura de oxigen pentru atmosfera asta tot mai poluata cu CO2 si alte gaze cu efect de sera nocive.
    in curand va fi o pr. primordiala energia regenerabila deoarece resursele naturale(gaze ,petrol si carbune )mai ajung pt 2/3 decenii si e posibil sa intram intr un proces de involutie din lipsa de energie.
    si daca o tinem tot asa cu poluarea s ar putea sa nu mai avem ce lasa urmasilor urmasilor nostri sau sa se adapteze sa traiasca intr o lume unde temp. va fi in medie de 50 grade celsius.

    • Hai sa fim seriosi dl. Bucur , pe dvs. chiar va intereseaza incalzirea globala …………cind in lume si in tara noastra[si in orasul nostru] se sufera de foame si de lipsuri???? va admir si va inteleg [pina intr-un punct] cu grijile dvs. dar………..altele sint prioritatile , fiindca stiti ce se intimpla???? nu vom mai apuca aceea incalzire globala , nici noi si nici copii nostrii. intelegeti ????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.