Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, a atras atenția celor care, în perioada aceasta fac curățenie în grădini și își pregătesc terenurile agricole pentru un nou sezon să aibă mare grijă în ce privește incendierea miriștilor pentru că amenzile sunt drastice mai ales pentru cei care stau în zone cu arii naturale protejate.
”Există Legea Mediului, OUG 195/2005 care reglementează foarte clar în ce condiții se fac aceste incendieri. Este nevoie de un permis de la APM care se acordă în anumite condiții legale. Este nevoie de obținerea în prealabil a unui aviz de la Direcția Fitosanitară în care se arată dacă sunt boli sau dăunători pe acele terenuri agricole, e nevoie de un permis de lucru cu focul eliberat de SVSU, trebuie notificată Garda de Mediu de la Bistrița și, de asemenea, trebuie să se obțină un aviz din partea Agenției de Arii Naturale Protejate de la București dacă terenul respectiv se află în arie naturală protejată. De exemplu, comuna Bistrița Bârgăului, care 98% se află în aerie naturală protejată, toți cetățenii de acolo ar trebui să obțină un astfel de aviz de la ANNP pentru a curăța și incendia miriștile și grădinile. La Bistrița Bârgăului este situl de importanță comunitară Cușma unde sunt pini negri de-a lungul râului Bistrița Ardeleană, dar sunt și șapte specii de pești care de asemenea sunt protejate”, a explicat Sever Roman.
Potrivit acestuia, oamenii trebuie să înțeleagă o dată pentru totdeauna că nu au voie să aprindă nici măcar vegetația din grădină.
”Aceste tipuri de deșeuri vegetale se elimină în alt fel decât prin incendiere care e interzisă în România și UE. Se elimină la groapa ecologică de deșeuri. Operatorul de salubritate care face transportul la groapa de la Tărpiu organizează ocazional, și primăvara, și toamna, campanii de colectare a acestor deșeuri vegetale. Pe de altă parte, contra cost cetățenii au obligația să ducă aceste deșeuri și să elimine legal la groapa de la Tărpiu. Din păcate nu fac lucrul acesta. E un obicei foarte prost în țara noastră și vedem tot felul de arderi necontrolate care provoacă foarte multe pierderi habitatelor, dar și pagube în gospodării și s-au întâmplat foarte multe lucruri nefericite. APIA nu poate da subvenții decât în anumite condiții și nu cu aceste incendieri necontrolate. Trebuie să înțelegem că poluatorul plătește. Dacă acele resturi vegetale au devenit deșeuri. Chiar dacă cineva decide să incedieze resturile pe proprietatea lui, el primește subvenții de la UE și să respecte aceste reguli. Trebuie să plătești dacă poluezi. Dacă tu incendiezi, trebuie să înțelegi că poluezi aerul prin gazele cu efect de seră degajate în atmosferă și vei plăti”, a mai spus Sever Roman.
El a reamintit că gazele cu efect de seră care se degajă de la aceste incendieri sunt foarte periculoase și poluează aerul.
”Amenzile sunt foarte mari și le aplică Garda de Mediu. Pentru persoane fizice sunt între 5000 și 10.000 de lei, iar pentru persoane juridice între 30.000 și 60.000 de lei. Legislație este și oricând oamenii sunt pasibili de asemenea amenzi. Trebuie să înțeleagă toată lumea că, dacă suntem în UE, trebuie să respectăm aceste reguli. Din 2007 și până acum au trecut 12 ani de când România a aderat la UE. Trebuie să înțelegem că suntem obligați să respectăm aceste reguli. Sigur, costă, dar trebuie să ne obișnuim cu asta și e foarte important ca toate aceste tipuri de deșeuri să le gestionăm așa cum trebuie și toată lumea trebuie să facă pași în direcția aceasta”, a adăugat el.
În jur de 24% suprafața județului Bistrița-Năsăud este arie naturală protejată, dar activitățile economice nu sunt interzise cu mențiunea ca speciile și habitatele să fie protejate.
Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud nu are în compentență să dea amenzi, dar Garda de Mediu exact pentru aceasta este plătită: să aplice sancțiuni dacă nu este respectată legislația de mediu.
Nu risca nimic, daca cer autorizatie de la isu . Autorizatie care se da gratis. Nu mai speriati lumea . Mai bine o informati.
Ne-ați convins. Ați citit doar titlul.
Nu risca absolut nimic intr-o tara de lumea a patra. Personal am sunat de-a lungul anilor la Politiile judetene si la 112 privind aceste aspecte. Nu am vazut nici o reactie de la autoritati. Nu s-au afisat rezultatele privind amenzile date de nici o institutie. De doua ori pe an ard campurile si dealurile judetului de zici ca au venit APASII sa se lupte cu primariile. Edilii din BN nu au chef sa se puna rau cu electoratul local si atunci se fac ca ploua fara sa aplice legea. Tovarasi din institutiile statului, suntei JALNICI !
E adevarat ca in jurul primariei bistrita nu e Arie Protejata?
Daca nu e arie protejata atunci putem da foc la …”vegetatia uscata” fara autorizatie isu?
Domnul director al APM BN, probabil nu cunoaște zonele agricole din județul nostru, altfel nu ar fi dat exemplul cu aprinderea miriștilor într-o zonă în care nu există culturi păioase, în urma recoltării cărora iau naște miriști (cf. DEX – miriște = Teren agricol pe care au rămas, după recoltare, părțile inferioare ale tulpinilor de cereale sau de la alte plante cultivate; (colectiv)). Informația este pe jumătate adevărată, cea referitoare la procentul referitor la terenurile agricole ale comunei ”…Bistrița-Bârgăului, care se află în mare majoritate pe teritoriul unei arii naturale protejate și ar trebui ca, gospodarii să obțină un astfel de aviz de la ANNP pentru a curăța și incendia miriștile și grădinile” (poate crengile tăiate cu ocazia tăierii de curățare a pomilor înainte de sosirea primăverii, care sunt strânse și lăsate la uscat, apoi sunt folosite la încălzit), că doar nu vor fi atât de proști gospodarii să-și aprindă grădinile. Un exemplu dat pe negândite sau din incompetență???