Actualitate Recomandări

Din iunie, plătești în funcție de cât gunoi produci. La case pubele cu cip, pentru blocuri se caută soluții

Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, spune că în ultima perioadă au avut loc mai multe întâlniri de lucru pentru găsirea soluțiilor de punere în aplicare a OUG 74/2018, prin care cetățenii vor plăti, începând cu luna iunie, taxă de salubrizare în funcție de cât gunoi produc.

”OUG 74 prevede, pentru armonizarea cu legislația europeană, ca începând din luna iunie să nu mai fie tarif pe persoană, ci plătești după cât produci deșeuri. Cu cât produc mai mult deșeu umed care se depozitează la groapa de gunoi, cu atât plătesc mai mult. Deja constrânși de timp, ne gândim cum procedăm și cum implementăm prevederile acestei OUG. Va trebui să găsim soluția de tarifare pe familie în funcție de cât deșeu se produce, poate va fi o sumă mai mare pe deșeul depozitat și una mai mică pe fracția uscată. Interesul este să reducem cât se poate de mult canitatea de deșeuri umede care se depozitează și să crească fracția uscată”, a declarat Ioan Țintean într-o conferință de presă.

El a menționat că pentru zona rurală și pentru casele din zona urbană s-a găsit o soluție: CJ, din fondul de investiții și dezvoltare, va achiziționa 74.000 de pubele galbene cu microcipuri care vor transmite informațiile, prin intermediul mașinii care golește pubelele, automat la firma de salubritate Supercom. ”Acest lucru se va întâmpla și cu actualele pubele negre pentru fracția umedă, se va introduce cip cât o monedă de 50 de bani. Pubelele cu cip, plus instalația care va fi pusă la Supercom, ne vor costa 2 milioane de euro”.

”Dacă o familie va duce pubela galbenă de 240 l la poartă de două ori pe lună, pentru că atât este prevăzut ca frecvență de ridicare, atunci se va cipa de două ori și se va plăti în consecință. Dacă duci pubela la poartă doar o dată pe lună, la Supercom se transmite informația că firma a ridicat numai o dată. Cipul va citi și de câte ori, și cât de grea este pubela, programul respectiv va da toate informațiile necesare. Pentru pubelele negre – plastic și metal. Hârtia și cartonul trebuie duse în continuare la containerele semiîngropate, noi prin proiect nu putem scăpa de ele până în 2021”, a spus Țintean.

Legat de frecvența de ridicare, Ioan Țintean a afirmat că s-a stabilit săptămânal pentru fracția umedă și minim de două ori pentru fracția uscată. ”Seriozitatea Supercom a lăsat de multe ori de dorit fiindcă nu a venit cu frecvența necesară. Trebuie să se întâmple ce a promis Supercom, că va aduce ”n” mașini cu braț pentru ridicarea sacilor din containerele semiîngropate, dar ei s-au angajat că vor schimba la unele containere sacii cu ceva din plastic, ca să scoată mai ușor, să spele mai ușor și să nu curgă levigatul. Vor fi în curând niște platforme pilot unde vor înlocui sacii cu niște containere în containere. Trebuie să facem acest pas, trebuie să se plătească mai puțin la taxa pentru economia circulară, care se datorează cantității de deșeuri depuse la groapă. Toți acești actori, administrațiile locale, Supercom, Vitalia, ADI Deșeuri joacă într-un film și fiecare trebuie să-și facă treaba ca să plătim mai puțin”.

Pentru zonele de blocuri se caută cea mai bună soluție, a spus Ioan Țintean, care a precizat că au fost făcute diferite propuneri, printre care: 1. mărirea numărului de pubele supraterane pe roți numai pentru deșeurile umede, alături de containerele semiîngropate, și împrejmuirea cu gard iar fiecare cetățean să primească o cheie; 2. containere supraterane cu cartelă, care transmit informații cu privire la cantitatea depusă. ”Deoarece containerele semiîngropate nu pot fi scoase până în 2021, potrivit proiectului, pentru fracția umedă să fie acele containere supraterane pe roți iar pentru deșeurile uscate să rămână cele semiîngropate, care să fie mereu golite”.

Plata se va face, cel mai probabil, prin taxă de salubrizare la primării, nu direct la Supercom.

El a declarat că, tot prin prevederile OUG, cei care aruncă gunoi pe malurile apelor sau la liziera pădurii vor fi aspru sancționați de către Poliție și Garda de Mediu: ”Civilizarea se va produce oarecum forțat. Cineva va răspunde pentru raza arondată lui”.

În ceea ce privește depozitarea gunoiului la Tărpiu, vicepreședintele CJ a declarat: ”La Tărpiu, la stația de sortare, am dubii că Vitalia (n.r. – administratorul depozitului) face față la ritmul de golire a mașinilor cu fracție uscată. Am început discuțiile cu ei, să fie mult mai serioși la rampă, să verifice dacă mașina e cu fracție uscată sau e jumătate-jumătate. Pe viitor trebuie să prelucreze din fracția umedă, înainte de a o depozita, încă 40% din ea, de unde să mai scoată acea cantitate uscată sau semiuscată. Ei spun că îi costă foarte mult dacă motoarele acelea funcționează pe motorină. CJ va crește puterea instalată, ca să nu mai obiecteze. Dacă vor da drumul la aceste site cu tocătoare și vor selecta încă 40% din fracția umedă, se va mai depune încă 50% pe celula 2 care va fi construită și lucrurile ar merge înspre bine”.

10 comentarii

  • BUN. DUC PUBELA LA POARTA 1 DATA PE LUNA. dar vara nu pot sa tin atat gunoiul in pubela, ca pute. si saptamanal am o treime de pubela. gasiti solutia de a cantari gunoiul, nu de a contoriza numarul de ridicari a pubelei.

  • Orice pas facut in directia colectarii selective e binevenit.Totusi am impresia ca din nou lucrurilie se fac heirupist ,fara informare ,mediatizare ,mers din casa in casa.Peste tot in lumea civilizata,poluatorul plateste ,cu cat polueaza mai mult cu atat plateste mai mult.In schimb noi am dormit bine timp de cinci ani zican ,,las ca mere si asa ” si am crezut ca cei care ne-au dat bani pentru a implementa un proiect nu o sa ne si verifice si mai mult sa ne penalizeze daca nu respectam ce am promis.Dar dupa regula ca tot ce incepe prost se termina si mai prost,ne-am trezit ca 20 20 (cum ar zice veorica) e chiar anul viitor,noi am promis ca la anul 50% din cantitatea de gunoi va fi selectat si reciclat,iar azi nu avem nici 2% prin tot felul de smecherii cu Supercom si alti mitici destepti si hoti si credem ca la anul vom avea 50% cu cipuri in pubela.Cand afla badea si leliuca de la tara ca,cu cat scoate mai des pubela cipata la poarta plateste mai mult…o scoate doar la craciun ,cnad craciunul pica in 32 decembrie.nu mai vorbesc de smecherii de agenti economici care si pana acum depozitau lamga pubelele semiingropate sau in alte locuri interzise.Ideea cu cipurile are sanse mici de succes,dar sigur un baiat destept face 2 milioane de euro.Cum cine plateste ?fraierul ca de obicei.
    PAREREA MEA!

  • Sunt destui nesimțiți și acum care își arunca sacul de gunoi în coșurile de gunoi stradale, din iunie vor fi și mai mulți.

  • Ioan Țintean e un politician expirat . Omul a acceptat să fie scos țap ispășitor de către Radu Moldovan în schimbul sinecurii de vicepreședinte . Acum își dă cu stângul în dreptul cu Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor , un proiect perfect , luat la cheie , dar manageriat defectuos . Când se vor termina procesele cu Vitalia și cele care vor mai urma pe parcurs , se va putea cuantifica exact incompetența cuplului Ioan Țintean – Radu Moldovan . Cel mai onorabil , ar trebui să demisioneze de mânuță amândoi , pentru că și-au bătut joc destul de județul nostru . Să vă fie rușine , incompetenților !

  • Și până în iunie, mai ridică cineva reciclatele? În Unirea nu s-au mai ridicat de mai bine de o lună. E plin de saci albaștri pe străzi. Alooo, Supercoooom ….!

  • In luna februarie cand mi-am platit impozitele la Primarie,am platit si gunoiul pentru tot anul !Ca mine,au facut si altii ! si acum,ce se va intampla ??? o sa platesc inca o data si dupa ideea propusa ??? e inadmisibil !

  • De apreciat precizările și eforturile de a se intra în rând cu lumea „bună” dar, după părerea mea sunt câteva neconcordanțe și multe lucruri care trebuie definite mult mai detailat:
    1. Din declarația d-lui Țintean rezultă că la case vor fi 2 pubele, una neagră și alta galbenă. Pentru ce tip de deșeuri vor fi cele 2 pubele? Din explicație nu e clar (ar părea că pubelele galbene sunt pentru deșeuri reciclabile (se ridică o dată sau de două ori pe lună) dar mai încolo vorbește despre pubela neagră – plastic și metal??!!
    2. Pentru zonele de la blocuri, fiecare apartament primește o cheie să intre în țarcul cu pubele/containere; cum se va ști cât deșeu menajer/fracție umedă și cât reciclabil a dus într-o lună ap.X din blocul Y? Ce măsuri tehnice se iau pentru a nu se putea arunca sacii cu deșeuri peste gard? S-au gândit la service pentru închizătorile de acces în țarc?
    3. Definiți clar „fracția uscată” și „fracția umedă”. Explicați băbește ce se poate recicla din ambalajele alimentelor, unde se pune cutia de la lapte, unde se pune flaconul de la lapte, apă minerală, băuturi răcoritoare, hârtia de la pachetul de unt, hârtia în care a fost ambalată carne, foliile de la napolitane, ciocolată, etc.

    • D-le Chereji, chiar credeti ca dl. Tintean e capabil sa raspunda la intrebarile dvs.?

  • Pentru ca ciorile sa nu isi faca veacul printre tarcuri si oamenii sa arunce in scarba pungi si saci cu gunoi este obligatoriu sa se monteze o plasa si in aprtea superioara a tarcului. Faceti tovarasi lucrarea si amenajarea cu cap !

  • Foarte bine! Asta am asteptat!
    Deja am scapat de toate problemele.
    Va multumesc ca va ganditi la noi!

    Am sa pun gunoiul la uscat in curte si am sa castig bani! YESSSS!

    Bravo! Deja ma gandesc cu satisfactie la voi!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.