”În urma dezbaterilor din ultimele zile din comisiile de urbanism si juridică, precum și în presă, referitoare la înființarea unei comisii de negociere a achiziționării unor terenuri adiacente parcului, aducem la cunoștință publică faptul că Primăria Bistrița poate face acest lucru în cel mai simplu mod cu putință, făcând o cerere scrisă către Statul Român prin care să ceară înapoierea terenului cedat în urmă cu aproximativ 20 de ani în scopul construirii unui sediu al Serviciului Român de Informații, lucru care nu s-a materializat în tot acest timp”, spun într-un comunicat consilierii municipali ai Partidului Ecologist Român, Mircea Archiudean și Teodor Mârza:
”Pe lângă faptul că nu costă niciun leu din bugetul local, e o formalitate pentru care nu este nevoie de nicio comisie sau comitet de negociere. Așa cum, de altfel, nu a fost nevoie nici la achiziționarea terenului din spatele Turnului Dogarilor.
În aceeași ordine de idei, noi, ecologiștii salutăm intenția extinderii Parcului Central și înspre Pădurea Codrișor, ceea ce în prezent nu mai este un simplu deziderat, ci o necesitate, având în vedere și faptul că varianta centurii ocolitoare prin zonă nu mai este de actualitate, conform inclusiv declarației președintelui Consiliului Județean din zilele trecute.
În acest sens, consilierii PER au redepus în cursul zilei de 27 martie 2019 proiectul de hotărâre privind aprobarea extinderii intravilanului municipiului Bistrița în vederea amenajării Parcului Recreativ Codrișor, ca o extensie naturală a Parcului Central.
Am avut în vedere următoarele argumente:
- Parcul Municipal a devenit tot mai mic ca urmare a construcțiilor apărute în ultimii ani (ex: Hotelul Metropolis cu parcarea)
- necesitatea înființării unor piste pentru biciclete, și a unor noi alei pietonale pentru ca cetățenii să poată să se plimbe în condiții de siguranță inclusiv cu animalele de companie.
- necesitatea armonizarii construcțiilor de la Ștrandul Municipal cu Parcul Recreativ din pădurea Codrișor.
- posibilitatea unor noi amenajari în acest nou parc creat, cu scop recreativ cum ar fi de exemplu: instalații tiroliene, piste pentru skatebord, pârtie pentru săniuțe.
- amplificarea suprafeţelor dedicate destinderii active (promenade, urcuşuri pe poteci) şi pasive (odihnă, picnic).
În ceea ce privește intenția declarată public de cumpărare a bazei sportive și desființarea ei ulterioare, pe lângă faptul că “schema” prin care se intenționează cumpărarea acestui bun care a fost cedat gratis este o problemă foarte delicată, de competența organelor abilitate, este o dovadă clară de amatorism în afaceri precum și diletantism în administrație publică, acest lucru nefăcând altceva decât să crească artificial prețul unei eventuale tranzacții.
Subliniem încă o dată faptul că o astfel de decizie, a cumpărării și demolării Stadionului Municipal, nu poate fi luată de către un om, o comisie sau un comitet. Acest lucru poate fi hotărât doar după consultarea nemijlocită, prin referendum, a tuturor locuitorilor Bistriței, după prezentarea unui proiect alternativ concret și coerent”.
Achizitionarea terenului din fata Turnului Dogarilor in suprafata de 750 mp a costat Primaria 84.000 euro. Ati intrebat bistritenii contribuabili daca era nevoie de el ca sa faci nimic acolo ? Dupa ce administratia a dat mai de pomana capetele parcului , cel de sus de la LIDL cu parcare cu tot, si cel de jos unde este construit un Hotel de 5 stele, acuma umbla si bajbaie dupa gradini. Parcul a pierdut atunci mai bine de 1.5 ha . Bai politrucii lu peste prajit ! Vreti comisie ca sa cate ce ? Nu este nimeni nebun sa isi vanda ocolul. Gata , numai bucata de vreo 20 de ari de la SRI mai ieste de discutat. Ne credeti BOI ? Faceti dracului dezbateri publice cu cei care va baga in straita bani !!!
Uităm prea repede. Încă din 28 ianuarie 2010, în timpul primului mandat al lui CRETU, consilierii au votat în unanimitate pentru transformarea Dealului Codrișor în zonă de agrement și au adoptat un PUZ în acest sens. Astfel, zona urma să fie transformată radical și pusă în valoare.
S-a prevăzut amenajarea unor alei pietonale, a unui parc, pistă de biciclete, cișmele, zonă de promenadă, iar în cel mai înalt punct al dealului s-a prevăzut amenajarea unui restaurant, cu vedere spre oraș. Mai exact, Conform Planului Urbanistic Zonal, Padurea Codrisor ar urma sa intre intr-un proces amplu, prin care aceasta zona sa fie amenajata pentru o serie de activitati sportive dar si de agrement, dupa cum urmeaza:
1. realizarea unor trasee amenajate pentru folosinta pietonilor si a biciclistilor. Aceste trasee vor fi realizate din pamant stabilizat si pietris si vor avea pe parcursul lor platforme de odihna de unde va putea fi admirat orasul. Traseele vor fi iluminate pe parcursul noptii si mobilate cu banci, panouri de informare-directionare si cosuri de gunoi.
2. realizarea unui traseu competitional pentru probe ciclistice de « downhill » care va fi marcat special pentru evenimente sportive. Acest traseu se va amenaja in asa fel incat sa nu intersecteze circulatiile pietonale si ciclistice pentru amatori, urmand a fi utilizat numai cu ocazia organizarii de competitii.
3. realizarea a patru partii pentru saniute, una de dimensiuni mai mari, dotata cu instalatie de nocturna si trei mai mici. Partiile sunt amplasate pe versantul cu orientare nordica pentru a beneficia cat mai mult timp de zapada.
4. realizarea pe zona de coama a cinci terase-belvedere in consola, pentru admirarea
panoramei orasului si a unui turn-belvedere care sa permita o panorama larga-inclusiv in lungul vaii raului Bistrita, neobturata de vegetatie.
5. amenajarea unor platforme pentru picnic si a unor zone pentru joaca in zona terenurilor de administrare silivica pe platoul de sub coama dealului
6. amplasarea a doua panouri pentru escalada pe versantul cu orientare sud a dealului
7. amplasarea unei dotari publice-restaurant/belvedere intr-o zona apropiata varfului dealului
8. realizarea unei parcari amenajate peisager, in trepte, la extremitatea sudica a parcelei
forestiere, care sa serveasca vizitatorilor. Aceasta zona va putea gazdui maxim o suta de autoturisme si va fi realizata din pamant stabilizat si pietris. in zona parcarii va fi amplasata o constructie care va gazdui grupuri sanitare si cismele de apa, necesare activitatilor de agrement.
9. realizarea unui drum forestier care sa bordeze limita sudica a parcelei forestiere si care sa impiedice proprietarii vecini sa acapareze zone din padure prin mutarea gardurilor in adancime.
10.realizarea de plantatii care sa marcheze si sa intareasca identitatea traseelor pietonale propuse.
Un alt proiect viza amenajarea malurilor râului Bistrița, si realizarea de alei pietonale care sa vină in completarea zonei de relaxare a Bistriței (Vezi proiectul : P.U.Z. Bistrita ‘ Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill).
Numai ca in septembrie 2010, la câteva luni după aprobarea PUZ-ului, Crețu s-a sucit și de-atunci a făcut lobby pentru realizarea unui drum de centură cu două benzi prin mijlocul pădurii.
Crețu, a făcut atunci o mica excrocherie astfel ca Pădurea Codrișor rămâne în extravilan. Era condiția obligatorie pentru realizarea centurii. Si toate astea dintr-un interes personal meschin dupa cum singur a recunoscut: “Da, am acolo 45 de ari, cumpărați prin 2000-2001. Dacă va fi să îl vând la un preț bun, normal că îl vând. Soția l-a moștenit de la socrul meu, din câte știu sunt deja făcute actele de împroprietărire”. De atunci Cretu a tinut-o langa cu centura 2 Sud prin padurea Codrisor, in ciuda tuturor evidentelor ca este cea mai proasta solutie. Abia in 2015, a fost adoptata o hotarare de consiliu local privind amenajarea padurii Codrisor ca padure-parc, in baza a peste 4000 de semnaturi adunate la intiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) . Cu toate astea nu s-a facut nimic concret pana in prezent.
Cu alte cuvinte, din cauza intereselor personale primarul a blocat proiecte importante de dezvoltare edilitara a Bistritei, lasand orasul si fara centura ocolitoare.
Măi Vio, mă tem că tu ești Alexandru Toniuc dupa cum scrii.
Hai, recunoaște și asumă-ți daca ești bărbat. Nu-ți face nimic Radu Moldovan, te asigur!
doar 45 de ari?
pentru atâta lucru … asta schior o tine întruna cu centura lui ocolitoare?
pai mai bine punem toti mâna de la mâna si îi dam banii pe care spera sa-i obtina prin expropriere si-l trimitem în Vermes ca si asa ar fi cazul sa iasa la pensie.
VIO ; multumesc pt. precizari.