Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Clubul Rotary Nosa-Bistrița și organizația de voluntariat Interact Bistrița-Nosa au inaugurat o bibliotecă școlară la Viile Tecii, beneficiari fiind elevii și profesorii Școlii Gimnaziale din localitate. Amenajată într-una dintre sălile de clasă, noua bibliotecă școlară dispune de peste 1.100 de volume, cu titluri din literatura română și literatura universală. Cărțile au fost obținute din donații, iar rafturile pentru cărți au fost donate de Clubul Rotary-Nosa.
Directorul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea: ”Înființarea acestei biblioteci este atât un gest cultural, cât și unul educativ. Această mică, dar foarte bogată bibliotecă este dotată cu cărți adecvate pentru voi, pentru colegii voștri, dar și pentru profesori”. Ioan Pintea a felicitat-o în mod special pe eleva Cristiana Lăcătuș, din clasa a IV-a, pe care Biblioteca Județeană „George Coșbuc” a premiat-o în cursul lunii decembrie 2018, la finalul proiectului de încurajare a lecturii în rândul elevilor de etnie romă.
Jumătate din numărul cărților de pe rafturile noii biblioteci școlare din Viile Tecii au fost adunate de membrii Clubului Rotary-Nosa și Interact Bistrița-Nosa, iar inițiativa i-a aparținut lui Puiu Greere. ”Dacă veți citi, dacă veți învăța, veți putea face foarte mult pentru țara aceasta, care are nevoie ca de oxigen de voi, de voi toți! Și veți face foarte mult, dacă veți fi foarte buni, iar cărțile acestea o să vă ajute să faceți aceasta cu bucurie”, s-a adresat el elevilor din Viile Tecii.
Liceanul Cezar Moise, membru al Interact Bistrița-Nosa a spus: ”Eu și colegii mei de la Interact, care am adunat o parte dintre aceste cărți, vi le încredințăm și vă rugăm să aveți grijă de ele. Să nu credeți că noi le-am citit chiar pe toate, dar voi citiți-le, pentru că o să vă facă bine!”.
Profesorul coordonator al Școlii Gimnaziale Viile Tecii, Cristina Ceteraș: ”Eu cu elevii din clasa a V-a avem un opțional, în care fiecare elev primește o carte, o dată la două săptămâni, iar când aduc cartea ei povestesc în fața clasei ceea ce au citit. Este minunat faptul că acum avem o bibliotecă, ne va fi de folos, ne va ajuta foarte mult și vă mulțumim foarte mult pentru ea!”.
Din partea Bibliotecii s-a ocupat de organizare Florin Săsărman, iar de amenajarea rafturilor – bibliotecarele Gabriela Molnar și Izabela Andronesi.
La eveniment a participat și președintele Rotary-Nosa, Nicolae Bârlea.
În anul 2019, Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud a sprijinit înființarea unei biblioteci și în Școala primară de la Valea Tureacului.
Sursa: Biblioteca Județeană
Felicitări Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Clubului Rotary Nosa-Bistrița și Organizației de voluntariat Interact Bistrița-Nosa pentru inaugurarea Bibliotecii Școlare de la Școala Gimnazială Viile Tecii, care constituie o manifestare a iubirii creștinești de caritate, de a dărui și a ajuta semenii care suferă de anumite nevoi. Celor două organizații civice, respectiv Clubului Rotary Nosa-Bistrița și Organizației de voluntariat Interact Bistrița-Nosa, le ”arunc”/lansez o provocare, și anume să scrie un articol în care să le explice celor interesați, ce i-a determinat să adauge la denumirea lor cuvântul NOSA!!! Cred că ar fi mulți interesați să afle acest amănunt!
Nosa este prima denumire a Bistritei care apare in inscrisurile oficiale de prin 1241, denumire data de colonistii sasi. Bineinteles ca un istoric sau un om care a studiat mai aprofundat ma poate completa cu mult mai multe date si precizari interesante.