Trei frați din comuna Rebra, care trăiesc în Spania de 17 ani au primit vizita lui Dacian Cioloș, candidatul Alianței 2020 USR PLUS la alegerile europarlamentare.
”Maria (40 de ani), Grigore (36 de ani), Ion (32 de ani) Floare, trei frați dintr-o comună din Bistrița-Năsăud, trăiesc în Spania, lângă Motril, de 17 ani.
Au lucrat la patron, în agricultură, au învățat meserie și au vrut să muncească pentru ei. De șapte ani, au trecut pe cont propriu și cultivă avocado, kiwi și cherimoya. Au început să cultive un hectar și s-au extins treptat, reinvestind în fiecare an beneficiul. Acum, cei doi frați lucrează 12 hectare de livadă – o mică parte în proprietate și restul, arendat. Maria se ocupă de o seră de legume.
În livadă, dau de lucru și altor oameni, majoritatea români.
Au învățat meserie aici, iar acum sunt mândri și mulțumiți că muncesc pentru ei. Se gândesc să investească și acasă și abia așteaptă să vadă că lucrurile se schimbă în bine, după ce „scăpăm de corupți”.
Ce fain e să discuți cu astfel de oameni! Și să vezi cum hărnicia și determinarea pot produce bunăstare”, a scris Dacian Cioloș.
De asemenea, Dacian Ciloș l-a mai întâlnit și pe Adrian Popan, la origine sălăjean, din Ileanda, dar care a copilărit în județul Bistrița-Năsăud.
”În 2000, a plecat în Spania, în căutarea unei vieți mai bune. A muncit în construcții, la fel ca mulți alți români care au ajuns acolo.
După câțiva ani, a considerat că e suficient de stăpân pe propriile puteri și pe ceea ce știe să facă pentru a-și lansa propria firmă de construcții.
A răzbit prin seriozitate și profesionalism, iar aceste calități s-au tradus în lucrări de calitate, realizate la timp. Seriozitatea asta transpare și azi. O româncă din Madrid mi-a sugerat, aflând că merg în Andaluzia, la Roquetas de Mar, să-l caut pe Adrian Popan, pentru că e unul dintre românii respectați și influenți din acea parte a Spaniei.
În programul meu organizat de Oana Ursache (lector de limba și cultura română la Universitatea din Granada), Adrian figura într-adevăr ca cel care ne-a ajutat să intrăm în contact cu români de ispravă de acolo, dintre care pe unii vi i-am prezentat deja ieri.
Am vizitat, împreună cu Adrian, un șantier pe care lucrează acum cu echipa lui. Adaugă noi metri pătrați la cele câteva mii pe care le-a construit până acum. Este vorba despre un centru de cercetări în biotehnologii pentru agricultură ecologică, al cărui beneficiar este o companie spaniolă care produce inputuri ecologice pentru agricultură, având piață de desfacere inclusiv în România.
M-am întâlnit cu patronii acelei companii, foarte încântați să ne primească pe șantier, care mi-au spus că e firesc să lucreze cu compania lui Adrian, pentru că este una dintre cele mai bune din regiune.
Cea mai mare bucurie mi-a făcut-o, însă, întâlnirea cu cei 26 de muncitori din echipa de pe șantier, toți români. Oameni care acum construiesc în Europa și care abia așteaptă să poată face asta și în România. Dar pentru asta au nevoie de câteva lucruri. Puține, dar clare: o țară în care să nu se simtă fraieri atunci când se comportă cu bun-simț, în care munca să le fie apreciată, iar statul să nu-i încurce sau să-i hărțuiască, ci să le ofere servicii de educație și sănătate de care să nu le fie rușine.
Sunt convins că, în vremuri normale, Adrian Popan și oamenii săi pot fi una dintre acele echipe cu experiență și standarde occidentale care să construiască în România, pe bani europeni, școli și spitale fără să fie nevoiți să dea șpagă pentru a obține un contract”, a scris Dacian Cioloș.
Ce STEJARI de barbati ! Este o extrem de mare pierdere pt. Romania plecarea lor . Daca as putea pe toti i-as aduce acasa la mine sa le fie bine.
In ultimi 15 ani romani au construit la propriu, prin toata Europa.
Au ajuns sa fie respectati pt ceea ce au facut dar in tara lor de bastina tot „capsunari” sunt numiti. Ce iar determina sa se intoarca intr-o tara care se afunda ? Unde se intri in spital sanatos si „iesi ” mort.
Unde invatamantul o ia la vale.
Doar parinti , dar si acestia ii indeamna sa nu se intoarca , pt ca au priceput si ei ce gasca de hoti au luat tara
Vă satisfaceți interesul electoral, dar n-am citit nimic de interesul manifestat pentru a se asigura participarea la vot, prin organizarea unor centre de vot apropiate de localitățile cu aglomerări mari de români, deoarece am înțeles că majoritatea guvernamentală face totul ca să nu existe secții de votare la îndemâna celor care sunt departe de capitală, dacă s-ar putea ca nimeni din electoratul românesc să nu participe la vot, deoarece românii ”alungați” din țară de proasta guvernare și dărâmarea economiei, a lipsei de investiții, nu corespund prin voturile ce vor fi exprimate, intereselor majorității. Că i-ați vizitat pe conjudețenii noștri e un lucru bun, dar problema centrală, aceea a ușura participarea efectivă la exercitarea dreptului de a fi aleși și, mai ales, a alege, ori nu ați făcut nimic în această direcție, ori nu ne-ați informat despre aceste demersuri. Astfel stând lucrurile să nu vă puneți prea mari speranțe în voturile românilor de peste hotare. Mai aveți puțină vreme și puteți acționa în această direcție!!!