Actualitate Recomandări

Simfonia celor trei clopote de la Biserica Evanghelică

(VIDEO) Cele trei clopote de la Biserica Evanghelică din Bistrița au răsunat, duminică, într-o adevărată simfonie care a durat mai bine de 15 minute. După ce s-au topit cele vechi la incendiul din 2008, cele noi au fost turnate într-un atelier meşteşugăresc din oraşul german Passau, după o procedură veche de peste o sută de ani.

https://www.facebook.com/TimpOnline/videos/532684380471528/?__xts__[0]=68.ARAcJx6jGMDVztZJm0EWz8a0XAnfTUqNgtJQ4XNqurhu8kaUkx4C62aOnrsWJLQEtl6HGgwHi7–L0dJ440YnRbyEqNeE0o1eMeFMrbXfd3gfzvNqDhE56TKzeTS_gkUiqwBjBS0G7vVZxgYqSuGaamzWWxEidInZ8uJkPCdSNL5tLbUGwEg5aoEYaUyKJZZr_mfMnXdjlsbQQ77XDwelhjFTQeBphfDXdzkQeWg-1tLd5BChY9vBLKQ2pRmBoP__uRJeCGvcQ-T5_ogkdRuMl3Mj_26nW5hAIfz2yOX5LISa66Qfgn7Vn2Sy2OAK0M5ucDzF5XRMNODssF7XruIs9IgbYYNBj-n5OD1dQ&__tn__=-R

Pe clopotul cel mare, care cântăreşte 2,5 tone, a fost inscripţionat, în limba germană, versetul „Iisus Hristos, ieri şi azi, acelaşi în veşnicie”, pe cel mijlociu versetul 6 din Psalmul 150 „Toată suflarea să laude pe Domnul. Aleluia”, iar pe cel mic, versetul din Epistola către Romani „Bucuraţi-vă în nădejde, fiţi rădbători în necaz, stăruiţi în rugăciune!”.

Clopotul cel mare cântăreşte, în total 2,5 tone, iar sunetul lui se aude de la zeci de kilometri. Este tras doar de Paște, în caz de primejdie sau la moartea unui episcop.

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc, duminică, Paştele, sărbătoarea bucuriei, cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii. Credicioşii ortodocşi serbează Floriile sau Duminica Stâlpărilor, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim.

În acest an, catolicii şi protestanţii sărbătoresc Paştele duminică, 21 aprilie, în timp ce ortodocşii alături de celelalte culte o săptămână mai târziu, în 26 aprilie. Credincioşii au sărbătorit împreună Paştele ultima dată în 2017, iar următoarea celebrare comună va avea loc în 2025.

Sărbătoarea Paştelui este considerată sărbătoarea bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului, o veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”. De Paşti, nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, bucuria fiind sentimentul care domină Învierea.

Credincioşii romano-catolici au celebrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Vigilia Pascală, simbolizând trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

Credincioşii ortodocşi serbează Floriile sau Duminica Stâlpărilor, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de credincioşi care ţineau în mâini ramuri de măslin şi de finic. Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din an şi deschide perioada sărbătorilor de Paşte.

Cu o săptămână înainte de patimile sale, Iisus Hristos a intrat în Ierusalim pe un asin, înconjurat de cei 12 apostoli. Mulţimea l-a întâmpinat cu ramuri de finic şi cântări de bucurie şi au început să strige: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”.

Floriile deschid ciclul sărbătorilor de Paşte, care se încheie la Înălţarea Domnului.

În ziua de Florii există obiceiul ca oamenii să meargă la Biserică având în mâini ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfinţite de către preot, obicei care aminteşte de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, când a fost întâmpinat de mulţime cu ramuri de măslin, crenguţe de palmier sau cu flori.

Ziua de Florii reprezintă şi începutul ultimei săptămâni a Postului Paştelui sau Săptămâna Patimilor.

Din seara de duminică, bisericile încep slujbele speciale ale Săptămânii Mari, numite denii. În aceste slujbe pot fi regăsite toate momentele remarcabile din viaţa Mântuitorului, de la intrarea acestuia în Ierusalim şi până la Învierea Sa din morţi.F

1 comentariu

  • Stimate parinte JOHANN DIETER KRAUSS , multumesc pt. lamuriri. Cu adevarat sunt mirifice aceste clopote ale acestei importante biserici a bistritenilor. Spun asta pt ca desi sunt ortodox am avut nodul in gat si ochii umezi la marele incendiu care a intristat profund tot orasul. Spun asta ca si bistritean nascut in B-ta si imi amintesc cum toata viata de copil marele ceas din turn imi arata timpul cu exactitate si grabeam pasii la scoala sau la servici. Cu adevarat acest important monument istoric este si biserica tuturor bistritenilor . Sarbatori frumoase si linistite va doresc din inima !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.