Actualitate

Președintele FDGR Bistrița-Năsăud, despre întâlnirea de la Sibiu cu Angela Merkel

Președintele filialei Bistrița-Năsăud a Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Cristian Roth-Gross, singurul bistrițean care a luat parte la întâlnirea de la Sibiu cu Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat impresionat de atmosfera europeană care a domnit asupra orașului din centrul României.

”A fost foarte frumos la Sibiu, atmosferă europeană. Lumea s-a comportat foarte decent, dar și călduros totodată. Eu am intrat în perimetrul de securitate în jurul orei 16.30 și m-am îndreptat spre sala FDGR din Sibiu, proaspăt renovată, pregătită pentru acest eveniment la care urma să participe Angela Merkel. După conferința de presă de la 18.00, a venit doamna cancelar Merkel împreună cu președintele Iohannis. Președintele FDGR, Paul-Jürgen Porr, a susținut o cuvântare scurtă, după care și doamna Merkel ne-a salutat și că ne-a spus că Germania este alături de noi atât financiar, cât și prin profesorii de limba germană”, a spus el.

Germania acordă sprijin financiar anual în valoare de circa 2,4 milioane de euro prin intermediul Fundației Saxonia. Banii pot fi folosiți chiar și pentru reparații de biserici, funcționarea unor azile de bătrâni și alte proiecte.

”În ce privește profesorii de limba germană sper să fim ajutați și noi ca să se poată învăța și la Bistrița această limbă cu profesor din Germania”, a adăugat Roth-Gross.

Potrivit acestuia, după ce s-au încheiat discursurile, au fost cinci minute în care Cancelarul Germaniei a stat de vorbă cu participanții și s-a fotografiat cu ei: ”Doamna Merkel este o persoană extrem de modestă. A fost binevoitoare, a conversat numai că foarte greu am reușit să ajungem în preajma ei și nu din cauza serviciilor, ci a faptului că toată lumea a vrut să aibă o amintire cu dânsa. Nu am văzut scena când o doamnă a îmbrățișat-o pe stradă. Nu cred că era nemțoaică. Nici în Sibiu nu sunt mai mult de 2000-3000 de sași. Oricum, a fost impresionată. A menționat că orice minoritate chiar dacă este atacată de majoritate, cum e și cazul nostru care am fost numiți urmașii unui parid de sorgine nazistă, deși nu îmbrățișăm aceste orientări, este o punte de legătură între țară și Germania”, a spus Cristian Roth-Gross.

15 comentarii

  • A fost foarte frumos si la IASI ! Dupa cei 40.000 de turisti adusi de primari cu autocarele a ramas un gunoi de nedescris in capitala Moldovei care l-a primit pe Deddy. A se vedea imaginile si comentarile din presa romaneasca.

    • Mulţumim Germaniei pentru sprijinul financiar prin care ANNUAL INTRĂ în România 2,4 milioane euro.
      Articolul nu precizează însă şi câte miliarde de euro IES ANNUAL din România prin intermediul unor firme, ca de exemplu: Continental AG, Kaufland, Lidl, Billa, Selgros, E.ON-gaz Servicii Tehnice, Telekom România, Metro Cash & Carry, Siemens, Leoni.
      Aceasta deoarece tot germanii spun că: “Un adevăr spus pe jumătate, este mult mai periculos decât… un neadevăr”.

  • astia sunt votantii psd +cei platiti din bani publici(bani luati imprumut cu greu de tara asta asuprita de ciuma rosie)

  • Si astia de la Sibiu care jupoaie romanica de bunuri si oameni sunt civilizati pentru ca doar asa se fura modern o tara. Mama voastra de sarlatani, ca ne-ati distrus si luat tot mai ales oameni

  • Felicitari Cristi pentru tot ceea ce faci ,alaturi de putinii sasi ramasi pe meleaguri bistritene, pentru scoala in limba germana si pastrarea traditiilor germane de sute de ani.
    Celor care nu le plac astea, au libertatea sa mearga in Tara lui Dragnea si Veorica, la Teleorman sau Oltenia,sa traiasca in Romania incompetentilor si hotilor!

  • FDGR BN e pe mâini bune! Felicitări și succese în continuare! Dle Roth, nu v-ați gândit să candidați la primărie? Doar un sas ne mai poate scoate din mocirlă 🙁

    • Da….da…doar un sas ne mai scoate din rahatul in care ne-a bagat alt sas (ala cu summitul)! Oare sa mai riscam? Adevarul ca sasul nostru este oricum mult peste sasul ala de care vorbeam. Il stiu pe Roth…nu este de comparat cu sasul Joianis…..e mult peste! Mult! Din toate punctele de vedere! Dar ma rog….mergem la vot si vedem ce iese…ma refer la europarlamentare nu la referendumul cu intrebari retarde….Traiasca Romania! Si-l salut pe aceasta cale si pe don’ Balan care iarasi scrie cu lumina stinsa ca de obicei. Cica ar mai exista domnule Balan un grup sanitar insalubru si nedezafectat pe unul din pasajele Bistritei, ascuns inca de pe vremea sasilor (dar ce zic sasilor…de pe vremea romanilor)….nu ai vrea matale sa-l cauti putin pina mai schimbam noi o vorba pe aici pe la gazeta?

  • Felicitari domnului Presedinte al comunitatii Germane domnul ROTH . Un OM cu mare simt civic si foarte elegant. Numai bine si viata lunga tuturor SASILOR din Bistrita. Mult respect !!!

  • Si de la cine te gandesti tu sa luam lumina? De la rusi? Exceptionale lucruri a realizat comunismul in Europa!
    Din cauza unor tembeli care au sustinut si pornit WW1 sau WW2 ii bagam pe toti in aceeasi oala. Gandeste-te ca e o tara care a platit despagubiri de razboi, a fost la pamant dupa razboi si totusi a reusit sa se ridice. Fostul GDR ( Germania comunista, pe intelesul tau) a fost cu mult sub nivelul RFG ( Germania Occidentala).
    La fel si Japonia. Ai macar idee ce au facut Japonezii in WW2? Si au luat si doua bombe atomice. Unde sunt astazi ca si nivel de dezvoltare si civilizatie? Si pentru asta sunt sigur ca nu vorbesti la fel de ei ca si de germani, mai mult ca sigur a uilizezi un dispozitiv acasa gandit/facut de ei!
    Noi ce am facut? Tot timpul ne-am crezut destepti si am criticat pe altii. Am stiut sa fim de fiecare data cu fundul in doua luntrii.
    Am castigat razboiul teoretic dar am platit si despagubiri de razboi.
    La revolutie datoriile Romaniei erau 0(zero) si acuma suntem inecati in datorii. „Nu ne vindem tara!”. Nu am vandut-o. Am dat-o singuri la fier vechi prin grija politicienilor care acum sunt la conducere si ne doresc „binele” .Pierderile însumate ale căpușării sau distrugerii fabricilor și instituțiilor:
    Siderca – 2 miliarde dolari

    Bancorex – 1 miliard dolari

    Vulcan – 20 milioane dolari

    Aro – 50 milioane dolari

    Loteria Română – 1 miliard dolari

    Tractorul Brasov – 300 milioane dolari

    Uzina Republica – 200 milioane dolari

    Moldomin – 2 miliarde dolari

    Electroputere – 2 miliarde dolari

    IPRS Băneasa – 67 milioane dolari

    Serele Codlea – 10 milioane dolari

    Hotelurile de pe litoral – 145 milioane dolari

    SIDEX Galaţi – 3 miliarde dolari

    UCM Reşiţa – 270 milioane dolari

    Societatea Naţională Tutunul Românesc – 402 milioane dolari

    ICA – 77 milioane dolari . TOTAL 12,51 miliarde dolari
    Sunt doar cateva din cele mai celebre privatizari ale marilor startegi ai Romaniei.
    Asta e. Important este ca stim sa dam vina pe altii pentru problemele care singuri ni le-am creat, votand si acceptand oameni care ar trebui sa stea dupa gratii pentru ce au facut.

  • Multumesc pentru toate urarile de bine, le intorc si eu la randul meu.
    Eu zic sa pastram imaginea acestui moment ca o sarbatoare si o confirmare a orientarii noastre pro-europene. Nu cred ca avem alta optiune.
    Cat despre sasi si istoria lor, evident ca nimeni nu-i perfect, iar nepotii nu sunt raspunzatori de faptele stramosilor. In definitiv, aportul general al sasilor la dezvoltarea Transilvaniei nu poate fi negat si e vizibil si va ramane vizibil inca multi ani de-acum incolo.

    • Și ca un om cu bun simț cum îl știu, infinit mai inteligent decât sasul joianis, cu siguranță Roth ne va confirma faptul că inainte de a fi sas el este român. Și mai lăsați-mă în pace cu ipocrizia nemților…știm cu toții că ei au venit să ia și nu să dea….exact ca rușii…așa ca lumina nu ar trebuii să o luăm de la niciunii….ar trebuii să ne-o aprindem singuri.

  • Stimate D-le Roth,

    Celor care va ataca in stil national-comunist, le puteti raspunde cu zicala germana: „Was macht´s der stolzen Eiche aus, wenn die Sau sich an ihr reibt?”
    Pe romaneste: „Ce-i pasa mandrului stejar, daca se freaca scroafa de el?”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.